Pregled

Prije 776. p.n.e.

Antička Grčka

Sportska takmičenja su održavana na Olimpu svake četiri godine, između 6. avgusta i 19. septembra. Podaci sežu do 776. p.n.e., ali je opšteprihvaćeno da su se Olimpijske igre već održavale nekoliko vjekova prije toga.

Igre su se prvobitno sastojale od trka. Druge discipline su se postepeno dodavale, počevši od rvanja i pentatlona.

394. nove ere

Rimski car Teodosije I ukinuo je Igre, kao dio reformi protiv paganskih običaja.

1894.

Pierre de coubertin

Na zahtjev barona Pjera de Kubertena, osnovan je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).
 
Na istom kongresu odlučeno je da se prve moderne Olimpijske igre održe u Atini, a nakon toga da se održavaju svake 4 godine.

1896.

Olimpijske igre u Atini

Prve moderne Olimpijske igre. 14 zemalja je predstavljeno sa 245 muškaraca koji se takmiče u 43 discipline.

Žene se ne takmiče, s obzirom da de Kuberten smatra da bi njihovo učešće bilo „nepraktično, neinteresantno, neprivlačno i neispravno."

1900.

Olimpijske igre u Parizu

Druge moderne Igre su potisnute u drugi plan, i održane u sklopu Svjetske izložbe u Parizu. 1.319 muškaraca iz 26 zemalja se takmiči u 75 disciplina, iako nije sasvim jasno – čak i nekim učesnicima – koje discipline su zapravo dio Olimpijskih igara.

Dozvoljeno je takmičenje jedanaest žena u tenisu i golfu.

1904.

Olimpijske igre u Sent Luisu

Pojavilo se samo 13 zemalja.Frederick-Lorz

Fred Lorz se vozi u kolima 18 kilometara tokom maratona, ali je nakratko uzet kao pobjednik. Amaterska atletska asocijacija je donijela odluku da mu doživotno zabrani takmičenje, ali je tu odluku povukla nakon Lorzovog javnog izvinjenja.

1906.

Olimpijske međuigre

Prve, posljednje i jedine Olimpijske međuigre su održane u Atini, s obzirom da su Grci imali u planu da održavaju privremene Igre između Olimpijada svake četiri godine. Dok su one ojačale reputaciju klonulosti Olimpijskih igara, medalje osvojene na tim Igrama smatrane su nezvaničnim od strane MOK-a.

1908.

Olimpijske igre u Londonu

Vesuvius_EruptsErupcija Vezuva 1906. godine zahtijevala je da se Igre pomjere iz Rima u London. Po prvi put su sportisti ulazili u stadion iza svojih nacionalnih zastava. Bilo je više od 2.000 takmičara u više od 100 disciplina.

Italijanu Dorandu Pjetriju je bila potrebna pomoć u finiš liniji maratona, ali je proglašen pobjednikom prije nego je bio diskvalifikovan u korist Džonija Hejsa iz SAD.

1912.

Olimpijske igre u Stokholmu

Jim ThorpeAmerikanac Džim Torp dominira Igrama, uzimajući zlato u pentatlonu i dekatlonu.

Finska započinje svoju dominaciju u trčanju na dugoj distanci, Hannes Kolehmainen dobija tri zlatne i jednu srebrnu medalju.

Žene se prvi put takmiče u plivanju, ali nijedna od njih nije iz Amerike, koja zabranjuje svojim sportistkinjama da se takmiče u disciplinama bez dugih suknji.

1913.

Džim Torpove medalje su uzete kada je otkriveno da je plaćen $25 nedjeljno za igranje bejzbola 1909. i 1910. godine. Olimpijske igre su strogo ograničene na amaterske igrače.

1916.

Igre su otkazane zbog Prvog svjetskog rata.

1920.

Olimpijske igre u Antverpenu

1920_olympics_posterUvedena je Olimpijska zastava, kao i Olimpijska zakletva.

Njemačka, Austrija, Belgija, Mađarska i Turska nijesu pozvane, zato što su bile na pogrešnoj strani Velikog rata. Takmičar trčanja na daljinu, Pavo Nurmi, osvaja tri medalje za Finsku.Takmičenje u umjetničkom klizanju je održano po drugi put, a hokej na ledu po prvi put.

Filip Noel-Bejker osvaja srebro u trci na 1500 metara, on kasnije postaje jedini olimpijac koji je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Zimske 1924.

Zimske olimpijske igre u Šamoni

„Međunarodna zimska sportska nedjelja" se održala u Šamoni, u kojoj su dominirali Skandinavci. Dvije godine kasnije, ovom događaju je retroaktivno dat status prvih Zimskih olimpijskih igara.

Zbog greške pri računanju rezultata, Amerikanac Anders Haugen je zauzeo četvrto mjesto u skijaškim skokovima, iza Norvežanina Torleif Hauga. Ovo je otkriveno 1974. godine, i Haugen je nagrađen bronzom u posebnoj ceremoniji.

Ljetnje 1924.

Ljetnje olimpijske igre u Parizu

Prvobitno planirane da se održe u Amsterdamu, Igre se pomjeraju u Pariz na zahtjev barona de Kubertena. On je trebalo da se penzioniše, i želio je da vidi Igre u svom rodnom gradu poslednji put.

Njemačkoj je još uvijek zabranjeno učešće, ali su vraćene četiri druge države koje su 1924-Olympic-Gamesbanovane 1920.

Pavo Nurmi osvaja pet zlatnih medalja, njegov timski kolega, Vil-Ritola, osvaja četiri.

Džoni Vajsmiler osvaja tri zlata i bronzu u disciplinama u vodi; kasnije je postao poznat po svojoj ulozi Tarzana.

1925.

MOK objašnjava da „Amater je onaj koji posveti sebe sportu zarad sporta, bez izvlačenja, direktno ili indirektno, sredstava za egzistenciju. Profesionalac je onaj koji izvlači sredstva za egzistenciju u potpunosti ili djelimično iz sporta." Oni zabranjuju takve radnje kao što je kompenzacija za sportiste koji uzimaju vrijeme sa posla da bi se takmičili, što otežava radničkoj klasi sportista da učestvuje.

Zimske 1928.

Zimske olimpijske igre u Sankt Moricu

Zimske Olimpijske igre su propraćene toplim vremenom, što je usporavalo pojedine discipline i otkazalo trku skijaškog trčanja na 10.000 metara.

Gilis Grafstrom iz Švedske osvaja poslednju od svoje tri zlatne medalje zaredom u umjetničkom klizanju; Norvežanka Sonja Heni će biti izjednačena u tom podvigu, osvojivši prvu od svoje tri zlatne medalje zaredom u umjetničkom klizanju sa nepunih 16 godina.

Ljetnje 1928.

Ljetnje olimpijske igre u Amsterdamu

Olympic_flamePredstavljen je Olimpijski plamen.

Njemačka se vraća.

Pavo Nurmi uzima još tri medalje, uključujući jednu zlatnu.

Žene se po prvi put takmiče u atletici, međutim previše kolapsa na kraju trke na 800m prouzrokovalo je da ova disciplina bude banovana do 1960.

Luiđina Đavoti je postala najmlađa dobitnica medalje ikad i tako sa samo 11 godina i 302 dana, pomogla italijnskom gimnastičkom timu da uzme srebro.

1930.

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) održava prvo Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Montevideu, Urugvaj, u velikoj mjeri zbog olimpijskih ograničenja protiv profesionalnih sportista.

Svjetsko prvenstvo se održava svake četiri godine od ovog dana pa na dalje, izuzev godina tokom Drugog svjetskog rata.

Zimske 1932.

Zimske olimpijske igre u Lejk Plesidu

Kanada nastavlja svoju nepobjedivost u hokeju, noseći kući zlato po četvrti put.

Američki bob tim predvođen Bili Fiskeom, osvaja zlato; tim čini Edi Igan, koji je bio šampion u boksu na Igrama 1920. godine.

Ljetnje 1932.

Ljetnje olimpijske igre u Los Anđelesu

Pavo Nurmi je banovan sa Igra u Los Anđelesu iz razloga što je, na putu do utakmice u Njemačkoj, tražio previše novca za putne troškove.

Nema takmičenja u fudbalu.

1932-Babe-DidricksonBejb Didrikson je osvojila zlatne medalje u bacanju koplja i trci sa preponama.

Ona bi izjednačila i za zlato u skoku udalj, ali je njen stil skakanja proglašen nedozvoljenim.

Zimske 1936.

Zimske olimpijske igre u Garmiš-Partenkirhenu

Takmičenje u alpskom skijanju je održano po prvi put, ali su ski instruktori banovani jer su bili profesionalci. Ovo je dovelo do bojkota Austrije i Švajcarske i do debate da ne postoje skijaška takmičenja na Igrama 1940.

Kanada je napokon izgubila meč hokeja na ledu, a Velika Britanija uzima zlato. Samo bi potpuni sitničar istakao da su gotovo svi britanski igrači zapravo živjeli u Kanadi.

Ljetnje 1936.

Ljetnje olimpijske igre u Berlinu

Prvi relej olimpijske baklje.

Igre su se po prvi put prenosile na televiziji, na velikim ekranima širom Berlina.

Košarka je prihvaćena kao olimpijski sport po prvi put. U fnalu – igrajući na prljavom terenu na kiši, čineći dribling nemogućim – tim Sjedinjenih Američkih Država pobjeđuje Kanadu 19-8.

Danska dvanaestogidišnjakinja, Inge Sorensen, osvaja bronzanu medalju na 200m prsno, i tako postaje najmlađa osvajačica medalje ikad u individualnom spotu.

Jesse OwensOno što predstavlja možda i najpoznatiji incident u olimpijskoj istoriji, Džesi Ovens osvaja četiri zlatne medalje nakon čega se pojavljuju njemačke tvrdnje o arijevskoj superiornosti.

1940. i 1944.

Igre su otkazane zbog Drugog svjetskog rata.

Zimske 1948.

Zimske olimpijske igre u Sankt Moricu

Održane po drugi put u Sankt Moricu, u Švajcarskoj, s obzirom na to da je grad bio netaknut ratom.

I muškarci i žene imaju po tri discipline u aplskom skijanju.

Američki olimpijski komitet šalje hokej tim, kao i Američka hokejaška asocijacija; MOK banuje i jednu i drugu iz razmatranja za medalju.

Skeleton – verzija glavom naprijed na sankama – pojavljuje se prvi put poslije Igara u Sankt Moricu 20 godine ranije. Amerikanac Džon Hiton osvaja srebro, kao i prošlog puta.

Ljetnje 1948..

Ljetnje olimpijske igre u Londonu

Prve Igre koje su se prikazivale na kućnim televizorima.

Njemačka i Japan nijesu pozvane, ali je učestvovao rekordan broj od 59 zemalja.

Holandska atletičarka Fani Blankers-Koen osvaja četiri zlatne medalje, jednako kao i Džesi Ovens dvanaest godina ranije. Ona drži svjetski rekord u skoku uvis i skoku udalj, ali se ne takmiči u tim disciplinama, jer pravila nalažu da žene ne mogu da se takmiče u više od tri individualna sporta.

Mađar, dešnjak Karoli Takcaz, član nacionalnog streljačkog tima, kome je granata raznijela ruku 1938., naučio je sebe da puca sa lijevom rukom, i ove godine osvaja zlato u disciplini pištolj – brza paljba.

Zimske 1952.

Zimske olimpijske igre u Oslu

Olimpijska baklja je zapaljena u kaminu skijaškog pionira Sondre Norhejma, i prenijeta sa 94 skijaša do Igara u Oslu.

Dvadestedosmogodišnji Norvežanin, vozač kamiona, Hjalmar Andersen osvaja tri zlatne medalje u klizačkom trčanju, postavljajući olimpijski rekord u dvije discipine.

Kanadski tim u hokeju na ledu osvaja sedmu zlatnu medalju na osmim Olimpijskim igrama; proći će pedeset godina dok osvoje još jednu.

Ljetnje 1952.

Ljetnje olimpijske igre u Helsinkiju

Ruski sportisti učestvuju po prvi put posle četrdeset godina.

Marija Gorokhovskaja iz SSSR-a – neometana ograničenjima koja su postavljena za žene na ranijim Igrama – postavlja rekord za najviše medalja koje je osvojila žena na jednim Olimpijskim igrama, sa dva zlata i pet srebrnih medalja.

SAD pobjeđuju SSSR u sveukupnom računanju medalja, sa 76-71.

Čehoslovak Emil Zatopek postavlja olimpijski rekord na trci na 5.000m, 10.000m i maratonu, disciplini u kojoj ranije nije trčao.

Zimske 1956.

Zimske olimpijske igre u Kortini d'Ampeco

Sovjeti prekidaju monopol Kanade nad zlatnom medaljom u hokeju na ledu, i osvajaju više medalja od svih ostalih.

Toni Sejler iz Austrije postaje prvi skijaš koji osvaja sve tri alpske discipline.

SAD osvaja pet od šest medalja u individualnom umjetničkom klizanju, dok Austrijanka Ingrid Vendl osvaja bronzu.

Ljetnje 1956.

Ljetnje olimpijske igre u Melburnu

Kako karantin zakoni ne dozvoljavaju ulazak stranih konja, jahački događaji su održani u Stokholmu u junu. Ostali sportovi započeti su u kasnom novembru, kada počinje ljeto na južnoj hemisferi.

Lihtenštajn, Holandija, Španija i Švedska bojkotuju Igre iz protesta zbog sovjetske invazije na Mađarsku. Egipat, Lebanon i Irak su učinile isto kao rezultat Suecke krize. Narodna republika Kina odbija da učestvuje zbog učešća Republike Kine (Tajvana).

Istočna i Zapadna Njemačka su predstavljene zajedničkim timom.

Sovjeti dominiraju terenom i osvajaju 98 medalja, dok Amerikanci uzimaju 74.

Na ceremoniji zatvaranja, po prvi put, sportisti svih nacija ulaze na teren zajedno, a ne odvojeno po nacijama.

Zimske 1960.

Zimske olimpijske igre u Skvo Veliju

Jedine Zimske Olimpijske igre koje nijesu uključivale takmičenje u bobu, zato što je Komitet za organizaciju odbio da sagradi skupu stazu za bob za samo devet nacija koje bi je koristile.

Volt Dizni je zadužen za raskoš, uključujući ceremonije otvaranja i zatvaranja.

Šveđanin Klas Lestander osvaja prvi biatlon, kombinaciju nordijskog skijanja i pucanja.

SAD tim hokeja na ledu osvaja prvo zlato, potresajući timove iz Kanade i SSSR-a.

Sovjeti završavaju sa duplo više medalja od svog najbližeg protivnika, Amerikanaca.

Ljetnje 1960.

Ljetnje olimpijske igre u Rimu

Prve Ljetnje Olimpijske igre koje su se televizijski prenosile širom svijeta.

Takmiči se rekordan broj od 5.348 sportista iz 83 zemlje.

Muhamed AlijpgOsamnaestogodišnji bokser, Kasijus Klej – kasnije poznatiji kao Muhamed Ali – je šampion u lako-teškoj kategoriji.

Abebe Bikila, iz Etiopije, trčeći maraton bos, postaje prvi crni Afrikanac koji nosi kući zlatnu medalju.

Amerikanka Vilma Rudolf osvaja tri zlatne medalje u trčanju.

Nakon uzimanja amfetamina, danski biciklista Knut Džensen kolabira u toku trke, zadobivši fatalnu povredu glave.

Sovjeti i dalje predvode sa 103 medalje (43 zlatne), dok Amerikanci uzimaju 71 (34 zlatne).

Zimske 1964.

Zimske olimpijske igre u Inzbruku

Nezadovoljavajuće vremenske prilike zahtijevale su da austrijska vojska donosi led i snijeg sa viših djelova planine.

Zbog svoje politike aparthejda, Južma Afrika je banovana sa Olimpijskih igara; i neće biti pozvana nazad do 1992. godine.

Sankanje je dodato po prvi put, ali se nad tim sportom spustio tamni oblak nakon što je Britanac poginuo na treningu nedjelju dana prije takmičenja.

SSSR opet vodi sa 25 medalja; šest medalja SAD stavlja na osmo mjesto.

Ljetnje 1964.

Ljetnje olimpijske igre u Tokiju

Japan troši 3 milijarde dolara da ponovo izgradi Tokio za Olimpijske igre, oživljavajući grad koji je bio uništen zemljotresima i bombradovanjima tokom Drugog svjetskog rata. Dvadesetpet olimpijskih rekorda je oboreno tokom ovih Igara, a svjetska slika Japana se značajno popravlja.

Abebe Bikila ponovo pobjeđuje u maratonu, manje od šest nedjelja nakon operacije slijepog crijeva.

Larisa Latynina, Birgit Radochla, Věra Čáslavská 1964Sovjetska gimnastičarka Larisa Latinjina osvaja šest medalja tri puta zaredom; ona ostaje olimpijski sportista sa najviše medalja (18) i sa najviše medalja u individualnim disciplinama (14).

Amerikanac Al Oerter osvaja treći put zaredom bacanje diska, uprkos povredi vratnog dijela kičme i iskidanoj hrskavici rebra.

SAD i SSSR ostaju koliko toliko izjednačeni, pa Sovjeti osvajaju više medalja u ukupnom zbiru, dok Amerikanci osvajaju više zlatnih medalja.

Zimske 1968.

Zimske olimpijske igre u Grenoblu

Istočna i Zapadna Njemačka se takmiče u odvojenim timovima po prvi put.

Test pola i testovi na drogu su implementirani.

Norveška osvaja najviše medalja (14) po prvi put, pobijedivši Sovjete za jednu.

Pegi Fleming osvaja jedinu zlatnu medalju za Ameriku, u umjetničkom klizanju.

Francuz Žan-Klod Kili osvaja sve tri alpske discipline, poslije kontroverze koja je okružila diskvalifikaciju Austrijanca Karla Šranca u slalomu.

Sovjeti ponovo osvajaju zlato u hokeju na ledu.

Žene i dalje imaju samo 12 disciplina, u poređenju sa 21 za muškarce. (Postoje i dvije zajedničke duple discipline, u umjetnilčkom klizanju i sankanju.)

Ljetnje 1968.

Ljetnje olimpijske igre u Meksiko Sitiju

Ove Igre su kontroverzno održane na najvećoj nadmorskoj visini ikad: 2,240m. Rijedak vazduh je loš za izdržljivost sportista tokom takmičenja, ali dovodi do rekorda u kratkim trkama, štafetama  i disciplinama skokova.

Bob Bimon postavlja svjetski rekord u skoku udalj sa 8,90m.

Dik Fozburi revolucionira skok uvis sa svojom tehnikom prvo leđa „Fozburi okret", noseći kući zlato.

Al Oerter osvaja bacanje diska po četvrti put.

Mexico 1968Na pobjedničkom podijumu poslije trke na 200m, Amerikanci Tomi Smit i Džon Karlos podižu svoje pesnice u pozdrav Crna moć; obojica su odmah suspendovani sa Igara i deportovani iz zemlje.

Švedski pansportista Hans-Gruner Liljenvol je prvi diskvalifikovan zbog upotrebe droge, pozitivnog testa na pretjerani alkohol.

Sportisti se takmiče u 122 muške discipline, 39 ženske discipline i 11 zajedničkih disciplina; SAD osvaja više medalja 107 (45 zlatnih) od SSSR-a 91 (29 zlatnih).

Zimske 1972.

Zimske olimpijske igre u Saporu

Uskoro penzionisani predsjednik MOK-a Ejvori Brendidž prijeti da diskvalifikuje 40 alpskih skijaša zbog uzimanja novca od proizvođača skijaške opreme. Na kraju, samo jednom sportisti je zabranjen nastup, Austrijancu Karlu Srancu.

Dodatnu kontroverzu izazvalo je saznanje da su SAD, SSSR i ostali decenijama rutinski zaobilazili amaterski propis MOK-a, bez posljedica. Sovjeti su plaćali svoje sportiste za poslove koje oni nikada nijesu obavljali, dok su Amerikanci davali sportske stipendije hiljadama sportista.

Kanada bojkotuje Igre iz protesta prema istočno-evropskim „državnim amaterima."

Norvežanin Magne Mirmo postaje posljednji sportista koji osvaja skijaško trčanje koristeći drvene skije.

Sovjetski Savez zadržava svoju poziciju na pobjedničkom postolju zimskih olimpijskih igara.

Ljetnje 1972.

Ljetnje olimpijske igre u Minhenu

Sudije po prvi put izgovaraju Olimpijsku zakletvu.

Mark Špic postavlja sedam svjetskih rekorda i osvaja sedam zlatnih medalja u plivačkim disciplinama.

Igre su zasijenili članovi terorističke grupe Crni septembar koji su kidnapovali jedanaest izraelskih sportista iz Olimpijskog sela, ubijajući dvojicu dok preostalih devetoro drže kao taoce.

Nakon dana žalosti Igre se nastavljaju, iako Špic, Jevrej, napušta zemlju zbog sopstvene bezbjednosti.

1972 OlympicsAmerički košarkaški tim po prvi put gubi utakmicu protiv Sovjetskog Saveza, ali odbija da primi srebrnu medalju, tvrdeći da je sat bio nepravilno restartovan u posljednjim trenucima.

Sovjeti vode u broju medalja, 99 (50 zlatnih) naspram 94 (33 zlatne).

1974.

Riječ „amaterizam" je uklonjena iz Olimpijske povelje, Ovo nema trenutni efekat na olimpijsku politiku, ali otvara put za buduće promjene.

Zimske 1976.

Zimske olimpijske igre u Inzbruku

Inicijalno je planirano da se održe u Denveru, ali su rezidenti Kolorada glasali protiv trošenja novca na Igre.

Umjetničko klizanje je debitovalo.

Austrijanac Franc Klamer dobija zlato u disciplini spusta.

Ruski hokejaški tim osvaja svoje četvrto zlato zaredom.

Doroti Hamil i Britanac Džon Keri osvajaju zlato u umjetničkom klizanju.

SSSR i Istočna Njemačka se rangiraju prve i druge, dok se SAD pomjeraju na treće mjesto.

Ljetnje 1976.

Ljetnje olimpijske igre u Monterealu

Troškovi Igara u Montrealu su procijenjeni na 310 miliona dolara, međutim radnički problemi, finansijski problemi sa menadžmentom, dodatni ekstravagantni stadion i ostali troškovi – kao i povećano obezbjeđenje koji je očito bilo potrebno poslije događaja u Minhenu – tu cifru su povećali na 1,5 milijarde dolara.

Kanada zabranjuje ulazak u zemlju timu Republike Kine (Tajvan), ali im na kraju dozvoljava da uđu ako se slože da ne nastupaju kao „Republika Kina", međutim oni ovo smatraju nedopustivim i povlače se.

Desetine ostalih nacija, uglavnom afričkih, bojkotuju Igre iz protesta zbog uključenosti Novog Zelanda čiji ragbi tim obilazi rasno podijeljenu Južnu Afriku.

nadia comaneciČetrnaestogodišnja rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči pogađa sedam savršenih desetki na putu do tri zlatne medalje, uz srebro i bronzu. Niko nije osvojio niti jednu desetku ranije.

Pet američkih boksera osvaja zlatne medalje, uključujući i tri buduća svjetska šampiona u boksu: Rej Leonard, Majkl Spinks i Leon Spinks.

Sovjeti vode po broju medalja, a prate ih SAD i Istočna Njemačka.

Zimske 1980.

Zimske olimpijske igre u Lejk Plesidu

Prve Igre gdje se koristio vještački snijeg.

Amerikanac Erik Hajden osvaja svih pet disciplina u brzom klizanju, i ovo je prvi put da je nešto ovako urađeno.

SAD osvaja još samo jednu zlatnu medalju, a SSSR i Istočna Njemačka još jednom dominiraju terenom…

1980 Miracle on Ice…ali Amerikanci ne brinu. Ta šesta zlatna medalja, u hokeju na ledu, je sumirana u šest riječi Al Mikaelsa:

Da li vjerujete u čuda? Da!"

Ljetnje 1980.

Ljetnje olimpijske igre u Moskvi

Prve Igre koje su organizovane u komunističkoj zemlji.

Zbog Sovjetske invazije na Avganistan, američki predsjednik Karter poziva Olimpijski komitet SAD-a da bojkotuje Igre. Olimpijska povelja zahtijeva da Komiteti „odole svim pritiscima bilo koje vrste, bez obzira da li političke, religijske ili ekonomske prirode," ali teorija i praksa se razilaze; Amerikanci ostaju kod kuće a prate ih i mnoge druge države.

80 zemalja učestvuje na Igrama, u poređenju sa 122 u Minhenu.

Sovjetski sportista Aleksandar Dituatin osvaja rekordnih osam medalja u gimnastici.

Super-teški Teofilo Stivenson sa Kube postaje prvi bokser koji pobjeđuje u istoj težišnoj kategoriji tri puta zaredom.

Nađa Komaneči osvaja još dvije zlatne medalje.

1981.

Nedugo nakon što je Huan Samaran postao predsjednik MOK-a, međunarodnim sportskim federacijama je dato pravo da određuju koji će se sportisti takmičiti. Iako se sportisti moraju pridržavati standarda iz Olimpijske povelje, vrata su otvorena za profesionalne sportiste.

Sportistima je i dalje zabranjeno da dobijaju novac tokom Igara, bilo za učešće ili za pobjedu.

1982.

Džim Torp – čiji je amaterski status opozvan 1913. – je zvanično pomilovan od strane MOK-a, 29 godina poslije njegove smrti. Replike njegovih medalja iz 1912. godine su predstavljene njegovoj porodici na početku 1983.

1983.

MOK je izglasao dozvolu da Igre budu otvorene za korporativna sponzorstva.

Zimske 1984.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu

Prvi put se održavaju u socijalističkoj zemlji.

49 zemalja učestvuje, 12 više od ranijeg rekorda na zimskim igrama.

Kao i obično, Sovjeti i Istočna Njemačka završavaju na vrhu; SSSR ima više medalja u ukupnom zbiru (25-24), ali Istočna Njemačka ima više zlanih medalja (9-6).

Sovjeti vraćaju vodeće mjesto u hokeju, dok SAD ne uspijeva da se kvalifikuje za medalju.

Britanka Džejn Trovile i Kristofer Din osvajaju zlato u plesnom klizanju, dobijajući savršene rezultate za umjetnički doživljaj od svih sudija.

Ljetnje 1984.

Ljetnje olimpijske igre u Los Anđelesu

U znaku osvete prema bojkotu SAD-a 1980., Sovjetski Savez predvodi bojkot sa 14 zemalja, navodeći bezbjedonosnu zabrinutost.

Prve Igre koje su privatno finansirane, postaju komercijalni uspjeh. Pored unosnog dogovora za emitovanje, postoje i 34 zvanična sponzora, 64 kompanije sa snadbjevačkim pravima i 65 licenca. Ovo su druge Igre koje su premašile profit – 215 miliona dolara – prve su bile u Los Anđelesu 1932.

Uprkos protestima u Grčkoj, pravo da se učestvuje u releju sa bakljom prodato je za 3.000 dolara po kilometru, iako se dobijenih 11 miliona dolara daje lokalnim grupama mladih.

Rekordan broj od 140 država učestvuje, ali bez Sovjeta i Istočne Njemačke, Amerikanci osvajaju skoro tri puta više medalja od svojih najbližih protivnika.

Amerikanac Karl Luis ponavlja podvig Džesija Ovensa iz 1936., te osvaja zlatne medalje u četiri iste discipline.

Šesnaestogodišnjakinja Meri Lou Reton zaslužuje svoje mjesto na kutiji Wheaties-a osvajajući četiri medalje u gimnastici – uključujući i zlato u ritmičkoj gimnastici – samo šest nedjelja poslije operacije koljena.

Kao kompromis sa FIFA, dozvoljeno je takmičenje profesionalnim fudbalerima, ali samo ako nijesu učestvovali na Svjetskom prvenstvu.

1986.

MOK glasa za izmjenu rasporeda Olimpijskih igara. Počev od 1984. godine, umjesto iste godine, ljetnje i Zimske Olimpijske igre će se održavati sa dvije godine razmaka.

Zimske 1988.

Zimske olimpijske igre u Kalgariju

Zimske Olimpijske igre se po prvi put održavaju 16 dana.

Katarina Vit iz Istočne Njemačke brani svoju titulu u umjetničkom klizanju, dok Amerikanac Brajan Boitano dobija zlato u muškoj kategoriji.

Alberto „Bomba" Tomba iz Italije osvaja muški slalom i veleslalom. U ženskoj kategoriji, Freni Šnajder osvaja isto.

Dopadljivi gubitnik Edi „Orao" Edvards završava na mrtvom kraju u skokovima na 70m i 90m, i dočekan je od strane hiljade fanova u Londonu.

calgary 1988

Jamajka po prvi put nastupa sa svojim timom na disciplini spuštanje sa bobom na Igrama u Kalgariju, i završava posljednja.

Ljetnje 1988.

Ljetnje olimpijske igre u Seulu

Sjeverna Koreja odbija da učestvuje, a iz solidarnosti je prate Kuba i Etiopija, međutim rasprostranjeniji bojkot se ne dešava po prvi put od 1972. godine. 159 nacija šalje 9.465 sportista, uključujući 2.186 žena.

Kanađanin Ben Džonson pobjeđuje Karla Luisa u trci na 100 m, sa svjetskim rekordnim vremenom od 9,79. Naknadno je testiran pozitivno na korišćenje steroida i medalja mu je uzeta.

Florens Grifit Džojner iz Amerike osvaja četiri medalje, od čega tri zlatne u trkačkim disciplinama, dok njena snaha Džeki Džojner-Kersi osvaja skok udalj i sedmoboj.

Greg Luganis glavom udara u odskočnu dasku ali uspješno brani svoju olimpijsku titulu u skoku u vodi nekoliko dana kasnije.

Posljednji američki košarkaški tim bez NBA igrača završava na trećem mjestu.

Tenis se vraća nakon 64 godine odsustva, i Stefi Graf osvaja zlato.

U ukupnom broju medalja, rangiranje je: SSSR (132), Istočnja Njemačka (102), SAD (94).

1989.

MOK glasa nedozvoljenim nezvanične demonstracije na Olimpijskim igrama, počev od Igara 1996.

Zimske 1992.

Zimske olimpijske igre u Albervilu

Njemačka se ujedinila i Sovjetski Savez se razdvojio. Uprkos previranjima, njemački tim i Ujedinjeni tim bivših sovjetskih republika ostaju na vrhu rangiranja.

Norveška osvaja discipline u skijaškom trčanju za muškarce, zahvaljujući Vegardu Ulvangu i Bjernu Dehliju.

SAD osvaja pet zlatnih medalja, sve osvajaju žene: u brzom klizanju Boni Bler, umjetničkom klizanju Kristi Jamaguči, slobodnom skijanju Dona Vajnbret i u brzom klizanju na kratkim stazama Keti Tarner.

Ljetnje 1992.

Ljetnje olimpijske igre u Barseloni

Tokom decenija ovo je prvi put da su se na Igrama pojavile sve nacije sa svojim Olimpijskim komitetima, čak i Kuba, Sjeverna Koreja i Južna Afrika. Učestvuje rekordan broj od 172 nacije koje su predstavljene sa 10.563 sportista.

Dream Team at the 1992 Summer OlympicsSa otvorenim vratima za profesionalne sportiste, SAD šalje svoj Tim snova" koji uključuje Čarls Barkli, Lari Berd, Medžik Džonson, Majkl Džordan i Karl Malon. Očekivano, neporaženi su.

Karl Luis osvaja još dvije zlatne medalje, što ga dovodi do osam ukupno.

Trinaestogodišnja Fu Mingksia iz Kine osvaja zlato u skokovima u vodi, i tako postaje druga najmlađa osoba koja osvaja zlato u individualnom sportu.

Sportistima sa Svjetskog prvenstva je dozvoljeno da se takmiče u fudbalu, ali samo tri igrača starija od 23 godine mogu biti u jednom timu, što je uzrokovalo da se ova olimpijska disciplina pretvori u šampionat za mlađe od 23 godine.

Gimnastičar Vitali Ščerbo iz združenog sovjetskog tima osvaja šest zlatnih medalja u gimnastici.

Kuba osvaja sedam zlatnih medalja u boksu, i prvi put jednu u košarci.

Na kraju, Združeni tim nosi kući 112 medalja, SAD 108 i Njemačka 82. Ukupno 64 nacije osvajaju bar po jednu medalju, što predstavlja najveći broj do sada.

Zimske 1994.

Zimske olimpijske igre u Lilehameru

Ovo su jedine Zimske Olimpijske igre koje su se održale dvije godine nakon prethodnih.

Tonya and Harding 1994Tonja i Nensi su priredile šou u umjetničkog klizanju. Nensi Kerigan dobija srebro; dok Tonja Harding ostaje upamćena po jednom od najgorih nastupa ikad. Ukrajinka Oksana Bajul dobija zlato.

Freni Šnajder, koju je povreda pršljena zadržala od osvajanja bilo čega 1992., osvaja medalje u tri alpske skijaške discipline, dovodeći je do ukupno pet.

U brzom klizanju, Norvežanin Johan Olav Kos osvaja tri zlatne medalje, postavljajući svjetski rekord u svakoj disciplini. Den Jansen napokon pobjeđuje u trci, postavljajući rekord na 1000m. I Boni Bler uzima još dvije zlatne medalje na 500m i 1000m.

Norveška, Njemačka i Rusija su na vrhu finalnog rangiranja.

Ljetnje 1996.

Ljetnje olimpijske igre u Atlanti

Muhamed Ali je upalio baklju na otvaranju stogodišnjih Igara. 179 država je učestvovalo; 79 osvaja medalje.

Bomba u Olimpijskom parku ubija jednu osobu i ranjava 111, ali se Igre nastavljaju.

Amerikanac Majkl Džonson osvaja trke i na 200m i 400m; francuskinja Mari-Žoze Perek je uradila isto.

Karl Luis dobija svoju devetu zlatnu medalju pobjedom u skoku udalj.

Ami Van Duken iz SAD-a osvaja četiri zlatne medalje u plivanju, dok Mišel Smit iz Irske osvaja tri zlata i jednu bronzu. Smit je optužena za doping; iako ovo nije dokazano, ona je suspendovana 1998. zbog miješanja u nalaze urina.

Američki ženski timovi po prvi put osvajaju takmičenja u softbolu i fudbalu. Oni takođe pobjeđuju u gimnastici, uz pomoć Keri Strag koja perfektno odrađuje drugi skok uprkos uganuću zgloba.

Sjedinjene Države se vraćaju na vrh rangiranja, a prate ih Rusija i Njemačka.

Zimske 1998.

Zimske olimpijske igre u Naganu

Učestvuje rekordan broj od 2 177 sportista iz 72 zemlje.

Predstavljeni su snoubording, karling i hokej na ledu za žene.

Austrijanac Herman Majer, iako je prošao kroz dvije zaštitne ograde, osvaja zlato u spustu u muškoj kategoriji.

Masahiko „Srećko" Harada se iskupljuje zbog svojih neuspjeha iz 1994. godine, pa tako pomaže svom timu iz Japana da osvoji zlato u skijaškim skokovima.

Bjorn Dejli osvaja još tri zlatne medalje u nordijskom skijanju, što povećava na 12 medalja (osam zlanih) ukupno.

Petnaestogodišnja Amerikanka, klizačica Tara Lipinski postaje najmlađa sportistkinja koja osvaja zlatnu medalju na zimskim igrama.

Hokej na ledu je po prvi put otvoren za učešće profesionalaca, i Češka Republika pobjeđuje.

Njemačka, Norveška i Rusija vode u ukupnom rangiranju.

Ljetnje 2000.

Ljetnje olimpijske igre u Sidneju

10.651 sportista (od kojih 4.069 žene) iz 199 država učestvuje; jedina država koja je isključena je Avganistan.

Sjeverna i Južna Koreja ulaze na stadion pod jednom zastavom.

Keti Friman, pripadnica australijanskih Aboridžina, upalila je Olimpijski plamen na početku Igara i osvojila zlato u trci na 400m

Britanski veslač Stiven Redgrejv postaje prvi sportista koji osvaja zlatne medalje na pet Olimpijskih igara za redom.

Softbol tim iz SAD-a brani svoju titulu; Majkl Džonson čini isto u trci na 400m.

Sedamnaestogodičnjak Ijan Torp iz Australije osvaja četiri medalje (tri zlatne) u plivanju, obarajući svoj svjetski rekord u 400m slobodnog stila.

Amerikanka Marion Džons osvaja pet medalja u trčanju, od čega tri zlatne.

Ruski gimnastičar Aleksej Nemov nosi kući šest medalja, kao što je uradio i u Atlanti 1996. godine.

Erik „Jegulja" Musambani iz Ekvatorijalne Gvineje je ovogodišnji voljeni gubitnik, sa 152,72 sekunde u plivanju slobodnim stilom na 100m. Ovo je gotovo dva puta više od pobjednika Petra van den Hugenbanda.

Postoji 165 disciplina za muškarce, 135 za žene i 12 zajedničkih disciplina. Žene su isključene iz boksa i bejzbola; muškarci su isključeni iz sinhronizovanog plivanja, ritmičke gimnastike i softbola.

Lideri po broju medalja su Sjedinjene Američke Države, Ruska Federacija i Narodna Republika Kina.

2001.

Žak Rog postaje predsjednik MOK-a.

Zimske 2002.

Zimske olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju

Ove Igre su izazvale polemiku čak tri godine prije nego što su i počele, kada je otkriveno da je nekoliko MOK zvaničnika prihvatilo neprikladno velike poklone u zamjenu za održavanje Igara u Solt Lejk Sitiju. Najmanje četiri člana MOK-a su podnijela ostavke, kao i zvaničnici na čelu Solt Lejk Siti komiteta, usred nekoliko istraga, pa se MOK zalaže da se procedura biranja gradova domaćina izmijeni.

Ground Zero Flag Olympics 2002Takođe je kontroverzna odluka SAD-a da u ceremoniji otvaranja uključi zastavu koja je bila na „Ground Zero" u Njujorku. Pojedini su vidjeli ovo kao protivrječnost olimpijskog duha.

I u ovom Igrama su dominirali doping skandali. Španac Johan Muhleg i ruskinje Larisa Lazutina i Olga Danilova su diskvalifikovane zbog korišćenja darbepoetina; prvo dvoje gube zlatne medalje, iako su zadržane medalje osvojene prije testiranja.

Britanac Alan Bakster slično gubi bronzanu medalju u slalomu poslije testiranja na drogu, iako je na kraju u pitanju bio Viks inhalator. Njemu nepoznato, ovo ima različitu formulaciju u Americi nego u Velikoj Britaniji. Kasnija istraga odbacuje njegovu moralnu krivicu, ali mu medalja nije vraćena.

Elena Anton 2002U umjetničkom klizanju, ruski par Elena Berežnaja i Anton Sikarulidze osvajaju zlato, pobjedivši kanadski par Džejmi Sejl i Dejvida Peletjera. Kanađani su protestvovali, a francuski sudija priznaje da je bio pod pritiskom da Rusima da veći rezultat, te su u jedinstvenoj ceremoniji kanadskom paru dodijeljene zlatne medalje, iako su Rusi zadržali svoje.

Amerikanka Sara Hadžes daje performans života u slobodnom klizanju, izvodeći dvije savršene trostruke kombinacije  koje je dovode do zlatne medalje. Ovo takođe postaje dio polemike, kada mala promjena u sudskom plasmanu postavlja ruskinju Irinu Slucku ispred, ali taj protest ne vodi nikuda.

Međunarodna klizačka organizacija glasa da se radiklano popravi način ocjenjivanja u umjetničkom klizanju u budućim takmičenjima.

Kanadski muški tim u hokeju na ledu osvaja zlatnu medalju, 50 godina poslije posljednje pobjede. Njihov ženski tim se takođe pojavljuje kao pobjednik. U oba slučaja, Amerikanci uzimaju srebro.

Skeleton je disciplina po prvi put od 1948; za promjenu, Džon Hiton nije tu da se takmiči.

Claudia PechsteinNjemica Klaudia Pekstajn osvaja dvije zlatne medalje u brzom klizanju, pa nosi kući medalju sa četiri Zimske Olimpijske igre zaredom. Njen timski kolega Georg Hakl uzima srebro u sankanju i tako postaje prvi sportista koji osvaja pet medalja u jednoj disciplini. Norvežanin Ole Ejnar Bojrndalen osvaja četiri discipline u biatlonu za muškarce.

Po prvi put od 1968. godine, sportistkinje nisu testirane na pol. Postoji 41 muška disciplina, 34 ženske discipline i 3 zajedničke discipline.

Njemačka, SAD i Norveška završavaju sa najviše medalja, dok Norveška nosi kući najviše zlatnih medalja.

Ljetnje 2004.

Ljetnje olimpijske igre u Atini

Igre se vraćaju u Grčku.

Olimpijske medalje dobijaju novi dizajn, ovaj put sa prikazom Panatinaiko Stadiona. Ovim se ispravlja greška Đuzepa Kasiolija koja je nastala još 1928. godine, kada je u svom dizajnu iskoristio Rimski Koloseum.

Žak Rog opisuje Igre u Grčkoj kao „nezaboravne, igre snova", koje su ostavile Atinu sa značajno unaprijeđenom infrastrukturom: novim aerodromom, novom petljom autoputa i podzemnom željeznicom.

Olimpijska baklja je, po prvi put, obišla svijet tako što je prošla kroz gradove u kojima su se Igre odigrale i gdje će se tek odigrati prije povratka u Grčku.

Bacanje kugle je održano u drevnoj Olimpiji, mjestu antičkih Olimpijskih igara (to je prvi put da su se žene takmičile u na ovom mjestu), dok je takmičenje u streljaštvu održano na stadionu Panatinaiko, gdje su održane Igre 1896. Žensko rvanje i mačevanje se prvi put održavaju ove godine.

Amerikanci su osvojili 101 medalju, od čega 36 zlatnih, Kina je osvojila 63 (32 zlatne), Rusija 90 (28 zlatnih). Grčka je, osvojivši 16 medalja ukupno (od čega 6 zlatnih), ostvarila najbolji rezultat ikad.

2005.

Na sastanku u Singapuru 2005. godine, MOK je odlučio da eliminiše bejzbol i softbol sa Olimpijskih igara 2012, ovo su prvi sportovi koji su eliminisani nakon što je polo izbačen 1936.

Zimske 2006.

Zimske olimpijske igre u Torinu

Drugi put da se u Italiji održavaju Zimske Olimpijske igre. Maskote igara su bili žena i muškarac: Neve (snijeg na italijanskom) koja je grudva snijega i Gliz koji je kocka leda.

Na ovim igrama je učestvovalo rekordnih 80 Nacionalnih Olimpijskih komiteta (NOC) – po prvi put Albanija, Etiopija i Madagaskar. Ovo su jedine igre na kojima učestvuje Srbija i Crna Gora, jer se održavaju između promjene imena iz 2003 i proglašenja nezavisnosti Crne Gore u maju 2006.

Najviše medalja osvojila je Njemačka, 29 (11 zlatnih), zatim SAD koji su osvojili 25 (9 zlatnih) i Austria sa 23 (9 zlatnih).

2007.

Jones CourtPolemika se nastavlja oko Marione Džons, zvijezde u trčanju sa Olimpijskih igara 2000.,  kada ona objavljuje svoje povlačenje iz trčanja nakon što je pred Federalnim sudom priznala krivicu za korišćenje stimulativnih sredstava. Džons je takođe priznala da je davala lažne izjave tokom dvije Vladine istrage.

U novembru, Međunarodna asocijacija atletskih federacija je odlučila da Džons mora vratiti sve medalje i novac, uključujući i premiju od 700.000 dolara i da gubi sve rezultate od 1. septembra 2000. Džons je zvanično suspendovana sa takmičenja do 7. oktobra 2009.

Ljetnje 2008.

Ljetnje olimpijske igre u Pekingu

Aktivisti za ljudska prava i Vladini zvaničnici predlažu bojkot Olimpijskih igara 2008 u Pekingu zbog ekonomskih i vojnih veza Kine sa Sudanom, gdje je više od 200.000 ljudi poginulo i 2,5 miliona ljudi izbjeglo zbog građanskog rata.

Briga oko Pekinga kao domaćina Igara opet je izašla na površinu u martu 2008., kada je kineska policija nasilno ugušila proteste etničkih tibetanaca i budističkih monaha u Lasi, Tibetu.

U aprilu, protesti boraca za ljudska prava prekinuli su napredovanje olimpijske baklje do Pekinga.

Beijing 2008Zagađenje vazduha u Pekingu je najmanje dva ili tri puta veće od nivoa koji se smatraju bezbjednim prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Medicinsko istraživanje MOK-a pokazuje da zagađenost vazduha može predstavljati rizik za sportiste i kočiti njihov nastup.

U pokušaju da smanje zagađenost vazduha za vrijeme ljetnih Igara, kineski zvaničnici su zatvorili gradilišta i kamenolome, i zahtijevali smanjenje emisije od 30% od 20. jula, kod svih proizvođača energije u Pekingu i okolini.

Između 26. marta i 6. aprila, kineski zvaničnici su uhapsili 35 članova kriminalnog kruga sa sjedištem u Sinkjangu, zbog planova o kidnapovanju olimpijskih sportista, novinara i ostalih. Policija je pronašla najmanje 10 kilograma eksploziva i 8 dinamita tokom racije.

8. maj 2008, olimpijsku baklju su nosili alpinisti na krovu svijeta, dostižući visinu od 8.850m na vrhu Mont Everesta u 9:20h po lokalnom vremenu. Tokom uspona, tibetanske žene su bile prve i poslednje koje su nosile baklju.

19. maja 2008, relej olimpijske baklje je suspendovan tokom trodnevnog perioda žalosti u čast onih koji su pretrpjeli zemljotres od 7,9 stepeni koji je pogodio Kinu 12. maja, 2008.

Vlasti su najavile da će mirne demonstracije biti dozvoljene u Ritan parku, Svjetskom parku u Pekingu, i Ljubičastom bambus parku tokom ljetnjih Igara 2008. Građani moraju dobiti odobrenje od strane lokalnog javnog bezbjedonosnog biroa pet dana prije planiranog protesta.

8. avgusta 2008, Ljetnje Olimpijske igre 2008 počele su u Pekingu sa muzikom, igrom i vatrometom na ceremoniji otvaranja.

Svaki osim jednog od 205 Nacionalnih Olimpijskih komiteta koji su postojali 2008 je učestvovao na Ljetnjoj olimpijadi (izuzetak je Brunej). Crna Gora, Maršalska ostrva i Tuvalu po prvi put učestvuju na Olimpijskim igrama. Crnogorski Olimpijski komitet je prihvaćen kao novi NOC u 2007 godini.

Ljetnje Olimpijske igre su završene 24. avgusta a Sjedinjene Države, Kina i Rusija su odnijele kući najviše medalja. Uprkos skeptičnosti, Igre u Pekingu su široko hvaljene kao uspješne.

Zimske 2010.

Zimske olimpijske igre u Vankuveru

(od 12. februara 2010. do 28. februara 2010)

12. februara 2010. Malo prije nego su Igre trebale da počnu, gruzijski reprezentativac u sankanju Nodar Kumaritašvili poginuo je tokom treninga kada su njegove sanke izašle sa staze i udarile u stub. Kao rezultat ove tragedije, start trke je pomjeren niže na stazi.

82 Nacionalna Olimpijska komiteta učestvuje na Zimskim Igrama 2010, a za 7 zemalja ovo je prvi put: Kajmanska ostrva, Kolumbija, Gana, Pakistan, Crna Gora, Peru i Srbija.

Vancouver 2010 Winter OlympicsDok je SAD vodila po broju osvojenih medalja sa 37, kanadska inicijativa „Zauzmi podijum" je bila uspješna, pa je Kanada probila svoj rekord zlatnih medalja (na prethodne dvije Olimpijske igre domaćin Kanada nije uspjela da osvoji zlato) osvajajući 14 zlatnih medalja na domaćem terenu – novi rekord za zemlju domaćina.

Amerikanac Šon Vajt je obradovao snoubording fanove sa nepotrebnim (on je već osvojio zlato) ali spektakularnim trikom, „Dvostruki tvist 1260," koji nije samo pokazao njegov talenat već i odvažan stav koji unapređuje sport.

U ženskom umjetničkom klizanju, Kim Ju-Na je pobijedila konkurenciju svojom gracioznošću i preciznošću, i tako donosi Južnoj Koreji prvu zlatnu medalju u umjetničkom klizanju. Kanađanka Džoani Rošet osvaja ne samo bronzanu medalju, već i naša srca kada samo četiri dana od smrti svog najboljeg prijatelja i majke, Tereze, staje na led i takmiči se.

Apolo Anton Ono postaje američki sportista sa najviše medalja na zimskim Igrama, osvajajući tri, te povećava svoj broj medalja na osam.

Ljetnje 2012.

Ljetnje olimpijske igre u Londonu

(od 27. jula 2012. do 12. avgusta 2012.)

27. jul 2012

Oko 80.000 ljudi na olimpijskom stadionu i milijarde ljudi širom svijeta gledaju otvaranje Igara dok Britanija slavi svoje prekretnice i tačke ponosa, od Industrijske revolucije do Nacionalnog zdravstvenog sistema i Hari Potera, u ceremoji visoke tehnologije nazvanom Ostrva čuda, koju je režirao dobitnik Oskara Deni Bojl. Jedan od događaja koji se najviše prepričavao uključivao je dublere za Džejms Bonda (glumca Danijela Krejga) i kraljicu Elizabetu koji se, skačući iz aviona, padobranom spuštaju u stadion. 

Igre 2012 bile su prve u kojima je svaka od 205 zemalja učesnica šalje bar jednu sportistkinju.

31. jul 2012

Majkl Felps osvaja svoju 19. olimpijsku medalju i tako postaje olimpijski sportista sa najviše medalja ikada. On je oborio rekord koji je držala ruska gimnastičarka Larisa Latinjina.

2. avgust 2012

Felps osvaja svoju 20. medalju, zlato na 200m slobodnog plivanja.

4. avgust 2012

Felps završava svoju olimpijsku karijeru u plivanju sa još jednom zlatnom medaljom. On je osvojio 22 medalje u svojoj olimpijskoj karijeri: 18 zlatnih, dvije srebrne i dvije bronzane.

11. avgust 2012

Crna Gora osvaja svoju prvu Olimpijsku medalju – srebro u ženskom rukometu. Pored nje, još 6 zemalja osvaja svoje prve medalje na ovom događaju: Bahrein, Bocvana, Kipar, Gabon i Grenada.

Velika Britanija ostvaruje najbolji rezultat od Igara iz 1908 (takođe u Londonu) i plasira se treća. SAD zauzimaju prvo mjesto sa 103 medalje (46 zlatnih), Kina drugo sa 88 (38 zlatnih), a Velika Britanija treće sa 65 medalja (29 zlatnih).

2013.

U julu i avgustu 2013, novi ruski zakon protiv LBGT populacije izazvao je međunarodne proteste i ogorčenost. Sportisti širom svijeta prijetili su bojkotom Olimpijskih igara 2014 u znak protesta. Međunarodni olimpijski komitet počeo je ispitivati Rusiju da bi vidjeli kako će država da primijeni ovaj zakon tokom Olimpijade. U nadi da će ispraviti štetu, MOK je krajem jula objavio „da je dobio garancije sa najvišeg nivoa u Vladi Rusije da zakonodavstvo neće uticati na one koji učestvuju ili budu dio Igara."

31. jula demonstratori su se okupili isped ruskog Konzulata u Njujorku i pozvali na bojkot Olimpijskih igara 2014 kao i sponzora zimskih igara, bacajući nekoliko boca vodke.

1. avgusta Vitalij L. Mutko, ruski ministar sporta, rekao je za R-sport, državnu novinarsku agenciju, da su gej sportisti dobrodošli na Zimske Olimpijske igre u Sočiju. Međutim, Mutko je istakao da svi sportisti koji učestvuju na igrama moraju da se pridržavaju novog zakona i da nijedan sportista ili učesnik ne može promovisati bilo kakve netradicionalne seksualne orijentacije.

10. avgusta hiljade ljudi se okupilo u Londonu u blizini rezidencije premijera Dejvida Kamerona zahtijevajći da Vlada pritisne Rusiju da ukine zakon.

U nedjelju, 29. decembra 2013. Najmanje šesnaest ljudi je ubijeno u bombaškom napadu na željezničku stanicu u Volgogradu, gradu na jugu Rusije. Blizu tri desetine je ranjeno. Naredni dan se desio još jedan bombaški napad na trolejbusu u istom gradu. Najmanje deset ljudi je ubijeno i desetine drugih ranjeno.

Obije eksplozije su se desile samo šest nedjelja prije zimskih igara koje su se održavale u Sočiju, 650 km od Volgograda. Nikada nije zemlja domaćin doživjela ovaj stepen nasilnog terorizma tako blizu Olimpijskih igara. Tokom igara, Vlada je planirala da više od 40.000 pripadnika organa reda budu pripravni na događaju.

Zimske 2014.

Zimske olimpijske igre u Sočiju

(od 7. februara 2014. do 23. februara 2014.)

Soyuz RolloutPrve Igre održane u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Olimpijska baklja obilazi svijet, i po prvi put stiže na Sjeverni pol, i u vasionu (gdje nije bila upaljena iz bezbjednosnih razloga). 

Učestvuje rekordan broj Nacionalnih Olimpijskih komiteta – 88, čime se obara prethodni rekod od 82 koji je postavljen na Zimskim Igrama u Vankuveru. Po prvi put učestvuju Dominika, Malta, Paragvaj, Istočni Timor, Togo, Tonga i Zimbabve.

Rusija osvaja najviše medalja, 33 (13 zlatnih), druga je Norveška sa 26 (11 zlatnih), a treća Kanada sa 25 medalja (10 zlatnih). SAD osvajaju 28 medalja, ali od toga samo 9 zlatnih, te završavaju četvrti.

Ljetnje 2016.

Ljetnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru

(od 5. avgusta 2016. do 21. avgusta 2016.)

Prve Ljetnje olimpijske igre koje su održane u Južnoj Americi. Slogan Igara je bio „Novi svijet", čime je promovisan dvostruki cilj raznolikosti i inkluzivnosti.

Ove Igre su bile posebno interesantne zbog snačajnih sukoba i skandala koji su prethodili 5. avgustu. Zabrinutost svijeta o Zika virusu je spriječila neke od sportista da prisustvuju Igrama, jer se smatralo da učestvovanje na njima nije vrijedjelo zbog povećanog zdravstvenog rizika.

Prije početka Igara otkriven je i ruski doping skandal, koji je rezultirao eliminacijom čitavog atletskog tima, kao i nekih veslača i plivača. Preostali sportisti u ruskom timu su morali biti individualno oslobođeni za učešće.

Sjedinjene američke države su nastupe završile na prvom mjestu sa 121 medaljom, Kina na drugom sa 70 medalja, a Velika Britanija na trećem sa samo 3 medalje manje, 67. 

Izvori: Olympic.org www.olympic.org
History www.history.com
Infoplease www.infoplease.com
Wikipedia www.wikipedia.org

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

    WADA 2021 - Spisak nedozvoljenih sredstava  

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh