logo

NOVOSTI
Slider

krakow

datum

26. Jul- 11. Avg

država

Francuska

odbrojavanje

100 Dana

PROSLAVA OLIMPIJSKOG DANA

Podgorica, 18. jun - Crnogorski olimpijski komitet (COK) organizovao je juče na otvorenim terenima u okviru Sportskog centra „Morača“ proslavu Olimpijskog dana, koji tradicionalno u junu mjesecu širom svijeta obilježavaju nacionalni olimpijski komiteti. Crnogorski olimpijski komitet je već 15  godina dio olimpijske porodice i proslava Olimpijskog dana u Podgorici je sad već tradicija.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, rekao je da je Olimpijski dan mnogo više od sportskog događaja. „To je dan kada se svijet aktivira, uči o olimpijskim vrijednostima i otkriva nove sportove. Nacionalni olimpijski širom svijeta u junu organizuju sportske, kulturne i edukativne aktivnosti“.

„Nakon pandemije i zadovoljstva što smo i u tim okolnostima, uz podršku Olimpijske solidarnosti, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i naših sponzora, ali i lokalnih sportskih klubova, uspjeli da organizujemo proslavu i da svi, makar na trenutak, zaboravimo situaciju u kojoj smo se nalazili prethodne dvije i po godine. Međutim, i u odnosu na naš prošlogodišnji susret, svijet se još jednom značajno izmijenio. Zbog radosti ovog dana, zbog naše djece, neću pominjati krizu sadašnjeg trenutka, koja pogađa Ukrajinu, Evropu, ali i čitav svijet, ali je ovo mjesto i prilika, da se, u skladu sa sloganom ovogodišnjeg Olimpijskog dana, pokrenemo za mir, da slavimo zajedništvo, toleranciju, solidarnost“, kazao je Simonović.

 

Svjetski olimpijski dan uveden je 1948. u znak sjećanja na rađanje modernih Olimpijskih igara, 23. juna 1894. na Sorboni u Parizu. Cilj proslave Olimpijskog dana bio je da se promoviše učešće u sportu širom svijeta bez obzira na godine, pol ili sportske sposobnosti. COK godinama predano radi na promociji olimpijskih vrijednosti, vjerujući da ovakvi projekti koji promovišu bavljenje sportom, druženje, brigu i pažnju prema okolini, mogu da učine zajednicu boljom. Značaj ovog događaja prepoznale su mnogobrojne institucije i kolektivi, među kojima i Ministarstvo sporta i mladih, a prisutnima se obratio i ministar sporta i mladih Crne Gore, gospodin Vasilije Lalošević.

„Još jednom bih želio da pozdravim naše sportiste koji putuju na Mediteranske igre i poželim im sreću, uz nadu da će djeca koja su danas ovdje biti isto u budućnosti dio ove olimpijske porodice“, kazao je ministar Lalošević.

 

Već drugu godinu zaredom Glavni grad, kroz Sekretarijat za kulturu i sport, prepoznaje značaj Olimpijskog dana koji predstavlja jednu od najboljih platformi za promociju sporta i zdravih stilova života, pogotovo među najmlađom populacijom.

Miloš Antić, iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, poželio je sreću našim sportistima i sportistkinjama na Mediteranskim igrama. „Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovdje u ime Glavnog grada, ispred Sekretarijata za kulturu i sport. Olimpijski dan je manifestacija koju drugi put zaredom organizujemo kroz partnersku saradnju sa Crnogorskim olimpijskim komitetom i veoma smo zadovoljni tim partnerstvom, komunikacijom i svime što to donosi. Kada vidimo nasmijana lica svih vas ovdje, kada vidimo zadovoljstvo svime onim što daje sport, želim da nastavite da se bavite sportom, a da od vas koji ste ovdje, kao što je i ministar Lalošević rekao, izrastu neki novi šampioni“.

Međunarodni olimpijski komitet je u ovoj godini uveo novu oblast komunikacije pod nazivom  „Zajedno za bolji svet“. Obuhvata teme kao što su održivost, inkluzija, solidarnost i mir, sa ciljem da okupi ljude da doprinesu boljem svijetu kroz sport. Svake godine ova oblast će se fokusirati na druge teme koje su zajednički globalni interes.

Sport Vision
Eko
One
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza
Sport Vision
Eko
One
One
erste
Lovcen
Kod io
Efel Motors
Toyota
rtcg
Capital plaza

Kontaktirajte nas

magazin

OLYMPIC MAGAZINE

PREUZMI

logo logo logo logo logo



Sponzori