ZOI 2018: Pismo Tomasa Baha povodom napetosti na Korejskom poluostrvu

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah, uputio je pismo predsjednicima Nacionalnih olimpijskih komiteta i ostalim članovima olimpijske porodice povodom napetosti na Korejskom poluostrvu i njihovog uticaja na organizaciju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu 2018. godine. 
 
 
 
 
 
Za: Počasnom predsjedniku MOK-a
Članovima MOK-a
Počasnim članovima MOK-a
Predsjedniku ANOK-a
Predsjednicima NOK-ova
Predsjedniku Udruženja međunarodnih federacija zimskih olimpijskih sportova
Predsjednicima Međunarodne federacije zimskih olimpijskih sportova

 

 

Lozana, 05. septembar 2017. godine

 

Drage kolege i prijatelji,

Poštovani predsjednici,

S obzirom na nedavna dešavanja na Korejskom poluostrvu, želim da vas informišem u vezi radnji koje Međunarodni olimpijski komitet preduzima kako bi se Zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018. godine održale u olimpijskom duhu mira i prijateljstva.

Svi znamo da je trenutna situacija nestabilna i ovo je razlog zašto imamo svakodnevne kontakte sa relevantnim vladama. Naravno, nadamo se i pozivamo sve strane da prednost daju diplomatiji i miru.

U svim našim dosadašnjim razgovorima, niko nije doveo u pitanje održavanje Olimpijskih igara. Naprotiv, međunarodna zajednica vidi Olimpijski igre kao važan način promocije mira, kako u svijetu tako i u ovom regionu. Zbog ovoga, države članice Ujedinjenih nacija trenutno pripremaju rezoluciju o primirju tokom trajanja Olimpijskih igara, koju bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo da usvoji u novembru. 

Shodno našem principu političke neutralnosti, otvoreni smo za moguće učestvovanje sportista iz nacionalnog olimpijskog komiteta Demokratske Narodne Republike Koreje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine. Već smo ponudili podršku sportistima iz Sjeverne Koreje u vezi njihovih kvalifikacija za ove igre. Ukoliko se desi da propuste kvalifikacije, MOK, zajedno sa međunarodnim federacijama, je spreman da nađe rješenje za učešće sportista iz Sjeverne Koreje, ukoliko njihov NOK bude saglasan sa ovim. Pregovori su i dalje u toku.

U međuvremenu, pripreme za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018. godine odlično napreduju. Najnovija posjeta MOK-ove komisije je potvrdila da je Organizacioni odbor na dobrom putu da organizuje uspješne Zimske olimpijske i paraolimpijske igre. S obzirom na to da su objekti u kojima se održavaju sportski događaji završeni ili skoro završeni, Pjongčang je spreman da svijetu poželi dobrodošlicu. Organizacioni odbor će predstaviti najnovije informacije u vezi priprema na narednom zasjedanju MOK-a u Limi. Naravno, mi i dalje nastavljamo da pratimo situaciju na Korejskom poluostrvu i nastavićemo da vas obavještavamo.

Radujem se našem narednom susretu,

S poštovanjem,

 

 

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh