Zimske igre – uprkos volji Pjeer de Kubertena

Sam osnivač modernog olimpijskog pokreta bio je veliki protivnik zimskih Igara, pa su prve, održane u Šamoniju 1924. godine, dobile taj status tek naknadno

Zimske igre – uprkos volji Pjeer de Kubertena

Osnivač olimpijskog pokreta baron Pjer de Kuberten bio je ogorčeni protivnik zimskih Igara do kraja života, vjerujući da one u startu krše jedan od osnovnih postulata olimpizma – okupljanje svih sportista na istom mjestu i u isto vrijeme. U skladu sa Kubertenovim idejama takmičenja u hokeju i umjetničkom klizanju održavana su na Ljetnjimigrama 1908. i 1920. godine, ali njegov otpor nije bio dovoljan da zaustavi proces.

Prvi festival zimskih sportova održan je u Šamoniju od 25. januara do 5. februara 1924. godine, a Kuberten lično je spriječio da ponese naziv Olimpijske igre (zvanični naziv je bio – Međunarodna nedjelja zimskih sportova).

Na prvim zimskim Igrama u Šamoniju, takmičilo se 258 sportista iz 16 država i to u ukupno 16 disciplina. Među samo 11 žena (takmičile se samo u umjetničkom klizanju) bila je i 11- godišnja Sonja Heni izNorveške.Njeni zemljaci zauzeli su prvo mjesto po broju medalja, a na toj poziciji nalaze se i danas, bilo da posmatramo ukupan učinak sa 19 takmičenja, ili samo trofeje iz Salt Lejk Sitija 2002. godine. Prevlast Skandinavije potvrdio je Finac Klas Tunberg, osvajač svih pet zlatnih medalja u brzom klizanju.

Ali, u najavi narednog festivala, koji je organizovan u švajcarskom Sent Morisu, navodi se da se radi o Drugim olimpijskim igrama, čime je i prethodni u Šamoniju dobio status Igara.

Prvobitni koncept bio je da država-organizator Ljetnjih igara ima pravo prvenstva u određivanju domaćina, pod uslovom da ima uslove da organizuje Zimske igre. Tako je Pariz donio domaćinstvo Šamoniju, Los Anđeles Lejk Plesidu, a Berlin Garmiš-Partenkirhenu. Jedini predratni izuzetak bila je pomenuta 1928. godina, kada su ljetnje Igre organizovane u Amsterdamu. Pošto je najviši vrh Holandije, Falserberg, visok samo 323 metra, bilo je jasno da će zimski sportovi morati da potraže drugo borilište.

Ali, izgleda da ni visina Sent Morisa nije bila nikakav garant. Zbog otopljavanja snijega nije održano takmičenje u brzomklizanju na 10.000 m, jedini slučaj u istoriji ZOI damedalje u nekoj disciplini nisu podijeljene. Rodnomjesto sankaških sportova pružilo je prvu olimpijsku priliku skeletonu.

Četiri godine kasnije, u Lejk Plesidu, staza za bob bila je poklon predsjednikaOrganizacionog komiteta, a na njoj zlato u četvorosjedu je osvojio Bili Fiske, olimpijski bokserski šampion iz
Antverpena 1920. godine. Do danas niko osim njega nije osvajao zlato na ljetnjim i zimskim igrama. Igre u Lejk Plesidu otvorio je Frenklin Delano Ruzvelt, a 1936. u Garmiš-Partenkirhenu to će učiniti Adolf Hitler.

Na jugu Njemačke prvi put su uvedene alpske skijaške discipline, u kojima su učestvovale i žene, pa je broj učesnika utrostručen u odnosu na 1932. Instruktori skijanja nisu mogli da se takmiče, jer su proglašeni profesionalcima, a Norveška je bila superiorna, poslije zaostatka za domaćinima u Lejk Plesidu.

Igre 1940. trebalo je da budu održane u japanskom Saporou. Rat te zemlje sa Kinom najprije ih je vratio u Garmiš, ali ih je invazija Njemačke na Poljsku otkazala. Prve zimske Igre poslije rata i pauze od 12 godina, održane su ponovo u Sent Moricu.Njemačka i Japan nisumogle da se takmiče. Heroj te zime bio je FrancuzAnriOrejer, nekoliko godina ranije saboracDeGola u Pokretu otpora. Poslije četiri takmičenja, od Igara se na više od pola vijeka oprostio skeleton.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh