Žene – od kriketa do maratona

Sportistkinje su se prvi put pojavile na OI u Parizu, 1900. godine
Žene – od kriketa do maratona

Učešće žena na Olimpijskim igrama i, uopšte, u razvoju olimpijskog pokreta, povećava se iz godine u godinu. Danas je normalno vidjeti ženu koja trči maraton, koja se mačuje ili diže tegove. Ali, na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini, 1896. godine, nije ih uopšte bilo! Pojavile su se na OI u Parizu, 1900. godine. Među 997 sportista iz 24 zemlje, bile su i 22 žene. Igre su tada održane u okviru čuvene svjetske izložbe. I izložba i Igre otegle su se pet mjeseci, od maja do oktobra. Tvrdi se da su mnogi sportisti umrli, a da nijesu znali da su bili na Olimpijadi.

Prve žene koje su se pojavile na olimpijskom borilištu bile su gospođe Broi iOnie iz Francuske. Sport – kriket. Prva žena olimpijski šampion (tada semedalje nisu dijelile) bila je Britanka, teniserka Šarlota Kuper.

Ekspanzija učešća žena posebno je izražena u posljednje tri decenije. Naravno, žene su u sportu osvajale teren uporedo sa osvajanjem prostora na drugim planovima – društvenom, političkom i kulturološkom. U cijeloj stvari, ne smijemo zanemariti značaj rada raznih grupa i pokreta koji su se borili za ženska prava. Razna međunarodna dokumenta i institucije počele su da se bave i ovim pitanjem, pogotovu Ujedinjene nacije, sedamdesetih i osamdesetih godina.

Olimpijski pokret pratio je ove promjene i progresivno pokretao razne inicijative za povećanje broja žena u sportu. Zamnoge sportove i discipline ženama su se otvorila vrata u većini zemalja svijeta. Maraton, borbene vještine, trka na 800 metara…

Međunarodni olimpijski pokret je insistirao na širenju programa za žene na OI, posebno u posljednjih 20 godina. Naravno, u saradnji sa odgovarajućim međunarodnim sportskim federacijama i organizacionim komitetima Olimpijskih igara.Ovaj razvoj je dobio podstrek MOK-ovom odlukom da svi sportovimoraju imati u programu – žene.MOK je počeo da radi i na povećanju učešća žena u svojim organima, posebno od 1981. godine, kada je HuanAntonio Samaran želio i žene među članovima MOK-a. Rezultat – od 113 njegovih članova, 15 su žene.

Slijedeći preporuke MOK-ove Komisije za studije na Generalnoj skupštini 1994. godine, naredne je formirana Radna grupa za žene i sport, koja je prije tri godine postala MOK-ova
Komisija za žene i sport.

Ova preporuka ušla je 1996. godine i u olimpijsku povelju.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh