Završena “Vodena kocka”

Izgradnja jednog od najatraktivnijih olimpijskih zdanja u Pekingu trajala je četiri godine. Već preksjutra će se u Nacionalnom akvatičkom centru održati otvoreno prvenstvo Kine u plivanju

Završena “Vodena kocka”

Nacionalni akvatički centar, poznatiji kao “Vodena kocka”, sa Nacionalnim stadionom (“Ptičje gnijezdo”), najatraktivnije olimpijsko zdanje u Pekingu, otvoren je 28. januara.

Njegova izgradnja trajala je preko četiri godine, ali već predstavlja jedan od novih simbola glavnog grada Kine.

Fasada ovog plavog zdanja, koja podsjeća na balone sapunice, napravljena je od specijalnog materijala nazvanog ETFE. Riječ je o za sada, najkoplikovanijem sistemu membrana koji je ikada napravljen za neku zgradu.

Uz napore mnogih stručnjaka, uz mnoštvo naučnih i tehničkih problema, napravljeno je pravo čudo tehnike, tehnologije i građevinarstva.

Pored toga, “Vodena kocka” jedini je olimpijski objekat u Pekingu čija je igradnja finansirana iz sredstava domaćih donatora, tako da za Kineze predstavlja i simbolizuje nacionalno jedinstvo i entuzijazam za Olimpijske igre.

Smješten u centralnom dijelu olimpijske zone u sjevernom Pekingu, u kojoj se nalazi više od pola olimpijskih objekata, tik uz Nacionalni stadion, Nacionalni akvatički centar zauzima prostor od 80.000 kvadratnih metara. Unutra je 17.000 sjedišta za posjetioce, od čega 6.000 stalnih i 11.000 privremenih. Tokom Olimpijskih igara, u njemu će se sportisti boriti za 42 zlatne olimpijske medalje u plivanju, skokovima u vodu i u sinhronizovanom plivanju.

Već 31. januara, “Vodena kocka” ugostiće prvu sportsku manifestaciju – otvoreno prvenstvo Kine u plivanju.

Koliko dugo može trajati Vodena kocka?

Zeng Fang, njen glavni dizajner, odgovara – 100 godina. Može li ijedna arhitektonska struktura preživjeti 100 godina, u uslovima lošeg vremena i vekikog zagađenja?

Obavljeni testovi pokazali su da ova struktura membrana to može.

ETFE ili, kako ga još nazivaju “kralj plastike”, u prvo vrijeme je korišćen u avionskoj industriji. U Kini je sada, na “Vodenoj kocki”, upotrijebljen po prvi put.

U posljednih 20-30 godina, ETFE je korišćen na 600 do 800 arhitektonskih zdanja u Evropi. To vrijeme ni na koji način nije uticalo na materijal. Prema riječima Zeng Fanga, oko “Vodene kocke” napravljen je jarak, a unutrašnja struktura membrane je na određenoj distanci od publike. Konstruktori su se osigurali da gledaoci ne mogu dodirnuti “balone”, što smanjuje mogućnost njihovog oštećenja.

U skladu sa zakonima biologije, ptice ne vole da slijeću na poluprozirne stvari.
Nacionalni akvatički centar ima još jednu veliku povoljnost, imajući u vidu nepogodne klimatske uslove u Pekingu, pogotovu tokom avgusta, kad je visoka temperatura kombinovana sa visokom vlažnošću vazduha i velikom zagađenošću.

Napravljen je poseban sistem klima uređaja koji vlažnost vazduha unutar zdanja održava na konstanti, između 50 i 60 procenata.

Problem kondenzacije riješen je ventilacijom u gornjim vazdušnim slojevima unutar objekta.
Nakon Olimpijskih igara, Nacionalni akvatički centar pretvoriće se u multifunkcionalnu dvoranu.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh