Zastave na pola koplja u čast Nelsona Mendele

Crnogorski olimpijski komitet će u nedjelju, 15. decembra, na dan sahrane Nelsona Mendele, u njegovu čast spustiti zastave na pola koplja. Na molbu predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha, to će uraditi i ostala 203 nacionalna olimpijska komiteta širom svijeta. Nazivajući gospodina Mendelu velikim prijateljem sporta i herojem čovječanstva, predsjednik Bah je rekao da svi predstavnici olimpijskog pokreta treba da se ugledaju na njega, slijede njegov primjer i budu ponosni na važnu ulogu koju je sport odigrao kako u životu bivšeg predsjednika, tako i u obnovi Južnoafričke Republike.

 

Priča o Makana fudbalskoj asocijaciji, koju je Mendela sa saborcima, političkim zatvorenicima na ostrvu Roben, osnovao 1966. godine, a pod čijom upravom se uskoro našlo na desetine klubova organizovanih u tri lige, je istovremeno priča o dramatičnom preobražaju Južnoafričke Republike od zemlje aparthejda i beznađa u državu ljudi sa jednakim šansama.

 

"Sport ima moć da promijeni svijet. Ima moć da inspiriše. Ima snagu da ujedini ljude na način na koji ništa drugo nije u stanju", isticao je Mendela. "On govori mladima jezikom koji najbolje razumiju. Sport je u stanju da stvori nadu i tamo gdje se činilo da nije više ostalo prostora za nju. Sport je sposoban bolje od vlade da ruši rasne barijere".

 

Fotografija na kojoj Nelson Mendela predaje pehar namijenjen svjetskom ragbi šampionu Fransoa Pijenaru, kapitenu južnoafričke reprezentacije, na stadionu Elis Park u Johanesburgu u junu 1995. godine, postala je jedan od simbola pomirenja i dokazala ulogu sporta kao ujedinitelja.

 

"Gospodin Mendela je uvijek poštovao sport zbog sposobnosti da razbija zidove i gradi mostove. Svijet sporta imao je mnogo koristi zbog njegovog sudjelovanja", rekao je predsjednik Bah tokom zajedničke sjednice Izvršnog odbora MOK-a i Izvršnog odbora Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta, koja je počela minutom ćutanja. "Mi bi trebalo da osiguramo da njegova sportska vizija i zaostavština nastave da žive tako što ćemo, kroz sport i olimpijske vrijednosti, i dalje raditi za dobrobit čovječanstva".

 

Bivši predsjednik Južnoafričke Republike biće sahranjen u nedjelju, nakon sedam dana održavanja memorijala u njegovu čast.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Zimske olimpijske igre mladih

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh