Zahtjev MOK-u za prijem

U BUDVI ODRŽANA SKUPŠTINA CRNOGORSKOG OLIMPIJSKOG KOMITETA
Zahtjev MOK-u za prijem

Crnogorski olimpijski komitet obratiće se zvaničnim zahtjevom Međunarodnom olimpijskom komitetu za prijem u tu organizaciju, kao nacionalnog olimpijskog komiteta države Crne Gore. To je jedan od zaključaka sa današnje Skupštine COK-a održane u Budvi, na kojoj je konsatovano i da crnogorski sportski savezi moraju intenzivno raditi na prijemu u međunarodne sportske asocijacije.
Svoje prve aktivnosti COK će imati već krajem narednog mjeseca, kada će njegovi predstavnici učestvovati sjednici Skupštine Evropskog olimpijskog komiteta, a onda i na Izvršnom odboru MOK-a u Gvatemala sitiju.

– Očekujemo poziv da prisustvujemo sjednici EOK u Rimu, gdje bi se našli u svojstvu posmatrača, a u Gvatemala sitiju bi, vjerovatno, bili uslovno primljeni u međunarodnu olimpijsku porodicu, do konačne odluke Ujedinjenih nacija i međunarodnog prijema pet saveza iz olimpijskih sportova. Do sada su četiri – stoni tenis, rukomet, smučanje i boks – dobili međunarodnu verifikaciju, što znači da je potreban još jedan, kako bi stekli i taj uslov koji propisuju pravila MOK-a – kaže Dušan Simonović, predsjednik COK-a.

Na današnjoj Skupštini formirana je komisija kojoj će glavni zadatak biti da uskladi Statut i ostala normativna akta COK-a sa Poveljom MOK-a, kao i onu koja bi se bavila aktivnostima vezanim za učešće crnogorskih sportista na OI u Pekingu 2008, a kojoj je na čelu Boro Mračević.
Kada je finansiranje u pitanju podržan je prijedlog mjera koje je iznio Dragan Drobnjak, direktor Uprave za sport i omladinu u Vladi republike Crne Gore, ali je i formirana komisija COK-a (Simonović, Petar Ivanović, Branko Jovanović, Uroš Zloković), koja će dati svoj prijedlog i uputiti ga Vladi.

U najskorije vrijeme COK će izaći sa prijedlogom troslovne oznake, kao i izgledom dresa u kojem će nastupati crnogorski reprezentativci na međunarodnim takmičenjima. U sklopu izmjena i dopuna Statuta pomjerena je izborna Skupština za preiod poslije igara u Pekingu, kako bi se ušlo u ciklus koji propisuje MOK (izbori u nacionalnim olimpijskim komitetima u roku od pola godine poslije olimpijade), a povećan je i broj članova Predsjedništva COK na 25.

– Nastojali smo da to, uglavnom, budu menadžeri, ljudi iz biznisa, među kojima su Miodrag Ivanović, Oleg Obradović i drugi, a od sportista Igor Vušurović – rekao je za "Pobjedu" Simonović.

Još tri potpredsjednika

Skupština je broj potpredsjednika COK-a povećala na četiri, a novi su (uz Dejana Savićevića), Zorica Kovačević (rukomet), Andrija Popović (vaterpolo) i Božidar Ivanović (šah).

(Pobjeda)

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh