XVIII Generalna skupština ANOC-a

U Moskvi je od 12. do 17. aprila 2012.god. održano niz konferencija važnih za Olimpijski pokret, od kojih je centralni događaj i razlog okupljanja bila XVIII Generalna skupština ANOC-a. Učešće je uzela i crnogorska delegacija na čelu sa predsjednikom Dušanom Simonovićem.

O veličini i značaju događaja govori podatak da je akreditovano oko 1.200 delegata, prisutni su bili predstavnici svih 204 Nacionalnih olimpijskih komiteta, čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta i Međunarodnih sportskih federacija, predstavnici Organizacionih odbora za Igre sa olimpijskog programa, kao i ministri zaduženi za sport iz više od stotinu zemalja.
Prvog dana programa, 12.aprila, održani su sastanci kontinentalnih asocijacija. Evropski olimpijski komiteti (EOK), na čelu sa predsjednikom Patrikom Hikijem, održali su svoju vanrednu skupštinu na kojoj je glavna tema bila – aktuelni napredak u pripremama za organizovanje Evropskih Igara.
XVIII Generalna skupština ANOC-a održana je od 13.do 15.aprila. Nakon što je dugogodišnji predsjednik Mario Vaskez Ranja nedavno podnio ostavku, skupština je na preporuku Izvršnog odbora, sa samo jednim glasom protiv i dva uzdržana, odlučila da novi predsjednik do kraja mandata 2014.godine bude šeik Ahmad Al Fahad Al Sabah, dosadašnji podpredsjednik ANOC-a iz Azije, odn. predsjednik asocijacije NOK-a ovog kontinenta. Šeik Al Sabah najavio je unapređenje u radu organizacije i značajne promjene koje će se implementirati nakon potrebnih izmjena u statutu.
Delegati skupštine ANOC-a saslušali su izvještaje svih pet kontinentalnih asocijacija, zatim organa i komisija ANOC-a o aktivnostima u prethodne dvije godine, kao i drugih organizacija – Olimpijske solidarnost MOK-a, Svjetske anti-doping organizacije, Sportskog arbitražnog suda, itd. Odgledane su prezentacije narednih Olimpijskih igara i Olimpijskih igara mladih, sa inspirativnim slikama, spotovima i brojnim informacijama. Najdužu i najdetaljniju prezentaciju imao je Organizacioni komitet za OI London 2012., a najviše pažnje izazvalo je prvo predstavljanje gradova kandidata za domaćina Olimpijskih igara 2020.: Istanbul, Baku, Doha, Madrid i Tokio.
Mnogo prostora je dato izvještaju Sportske komisije MOK-a sa Frankom Frederiksom na čelu, o aktivnostima i programima kroz koje ova komisija pokušava da edukuje sportiste o značaju paralelnog obrazovanja, relacijama sa sponzorima i menadžerima i sličnim problemima sa kojima se susreću tokom karijere. Pažnja je takođe posvećena i uvijek aktuelnim temama kao što su borba protiv dopinga i neregularnog klađenja u sportu, većem angažovanju ženske populacije…
Nakon završetka rada Skupštine, 15.aprila je održan i tročasovni sastanak Izvršnog odbora MOK-a sa predstavnicima Nacionalnih olimpijskih komiteta, na kome su dr Žak Rog i vodeći ljudi MOK-a direktno odgovarali na pitanja delegata.
Pokazalo se da uprkos velikim kulturnim, ekonomskim i drugim razlikama, svi Olimpijski komiteti imaju iste probleme – kako identifikovati talente u sportu, pratiti ih i omogućiti im uslove za razvoj, kako obezbijediti najbolje uslove za vrhunske sportiste, kako umrežiti državne i sportske institucije i napraviti efikasan dugoročni sistem za ove procese, i kako za sve to obezbijediti finansijska sredstva.
II Svjetska Olimpijska sportska konvencija održana je 16. i 17. aprila sa ciljem da se pronadju načini da države i sportske institucije  u partnerskom odnosu kreiraju strategije za unapređenje sporta i bolje uslove za sportiste. Plenarna izlaganja i diskusije održane su na teme: razvoj i promocija sporta kod mladih, saradnja Nacionalnih olimpijskih komiteta i Vlada u razvoju vrhunskog sporta, zaštita sporta od rastućih prijetnji dopinga i neregularnog klađenja…
Na otvaranju, pozdravnu riječ imao je ruski ministar sporta Vitalij Mutko, a u ime crnogorske Vlade konferenciji je prisustvovao Aleksandar Tičić, direktor Uprave za mlade i sport.
Primjere partnerstva i uspješne saradnje države i sportskih institucija, kada su u pitanju velike sportske manifestacije, dali su Hju Robertson, britanski ministar sporta (OI London 2012.) i Aleksandar Žukov, predsjednik Ruskog olimpijskog komiteta (OI Soci 2014.).
Autonomija sportskih institucija se mora poštovati, jasna je poruka upućena i ovom prilikom. Činjenica da većina Nacionalnih olimpijskih komiteta i sportskih federacija umnogome zavise od državnih budžeta nažalost se često koristi kao izgovor za miješanje pojedinih država u rad sportskih institucija. Prema riječima Žaka Roga predsjednika MOK-a, autonomija se može obezbijediti samo odgovornim odnosom prema preuzetim obavezama, zadacima i odgovornostima, dobrim i transparentnim upravljanjem, što je obaveza i u skladu sa zakonom i Olimpijskom poveljom.
Velika zahvalnost izražena je domaćinima za izuzetno gostoprimstvo, prije svega Olimpijskom komitetu Rusije i predsjedniku Žukovu, ali i najvišim državnim zvaničnicima koji su pokazali koliko je sport važan za Rusku Federaciju – premijer Vladimir Putin pozdravio je skup prvog dana zasjedanja ANOC-a, dok je predsjednik Medvedev organizovao prijem za sve delegate u Kremlju.
Delegacija COK-a imala je i niz drugih sastanaka tokom boravka u Moskvi. Sa predstavnicima Olimpijske solidarnosti MOK-a razgovarano je o tekućim projektima i očekivanjima od programa pripremljenih za naredni četvorogodišnji ciklus. Na sastanku asocijacije Igre malih zemalja Evrope dogovoreno je da se naredni sastanci Izvršnog odbora i Tehničke komisije održe u junu u Luksemburgu, prilikom proslave stogodišnjice Olimpijskog komiteta Luksemburga, dok će se sledeći, neformalni susret predsjednika NOK-a zemalja centralne i jugoistocne Evrope planiran nakon OI London 2012., održati najvjerovatnije u Crnoj Gori.

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh