XI sjednica Izvršnog odbora COK-a

Izvršni odbor Crnogorskog olimpijskog komiteta održao je u Podgorici svoju XI redovnu sjednicu.

Na sjednici je razmatran i usvojen Izvještaj o pripremama za učešće na predstojećim Olimpijskim igrama mladih „Buenos Ajres 2018“, na kojima će našu državu predstavljati karatista Bojan Bošković (-68 kg) i strijelac Miljan Dević, koji je dobio univerzalnu pozivnicu (vajld kartu) u disciplini vazdušna puška 10m.

Kako je navedeno u izvještaju Ivana Boškovića, Šefa misije, Igre u “Buenos Aires 2018”, kao najveća svjetska sportska manifestacija za najuspješnije mlade sportiste, okupiće blizu 4.000 takmičara uzrasta od 15 do 18 godina i 2.000 pratećih lica iz svih 206 zemalja članica MOK-a.

Izvršni odbor COK-a podržao je prijedlog Šefa misije za ove igre da na svečanom otvaranju Olimpijskih igara mladih „Buenos Ajres 2018“ zastavu Crne Gore nosi Bojan Bošković.

Postojalo je uvjerenje od pojedinih nacionalnih sportskih saveza i selektora da će pojedini mladi sportisti obezbijediti učešće na Olimpijskim igrama mladih, a Crnogorski olimpijski komitet značajno podržao njihove programe, te je Izvršni odbor naglasio nezadovoljstvo malim brojem kvalifikovanih sportista za ovu značajnu sportsku manifestaciju.

Izvršni odbor je donio odluku da se Bojanu Boškoviću, našem jedinom sportisti koji je ostvario kvalifikacionu normu za učešće na Igrama u Argentini, dodijeli stipendija u iznosu od 150 eura, od momenta ostvarivanja norme do kraja 2018.godine, kao i da se njegov program podrži sa 2.000 eura.

Obzirom da će i strijelac Dević učestvovati na predstojećim Olimpijskim igrama mladih, Izvršni odbor je podržao prijedlog Predsjednika da se opredijele određena sredstva i za njegov program priprema, a iznos i način pomoći je dogovoren na sastanku sa Streljačkim savezom Crne Gore.

Crnogorski olimpijski komitet će snositi kompletan trošak učešća naših sportista, njihovih trenera i svih službenih lica, uključujući troškove prevoza, smještaja, sportske opreme, osiguranja učesnika i sl.

Saglasno Zakonu o sportu, Izvršni odbor COK-a je, u zakonom predviđenom roku, razmatrao i usvojio pravilnike u čijoj pripremi su aktivno su učestvovali svi nacionalni sportski savezi i predstavnici NVO sektora, i to: Pravilnik o vrstama i disciplinama sportova u Crnoj Gori, Pravilnik o kriterijumima i načinu izbora sportiste godine, Pravilnik o kriterijumima i načinu izbora zaslužnog sportskog radnika i Pravilnik o sportskim stručnjacima osposobljenim za rad u sportu i njihovim zanimanjima. Svi usvojeni Pravilnici biće objavljeni na internet stranici Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Usvojena je Odluka o formiranju Komisije za antidoping, čiji je zadatak da prati i sprovodi međunarodne konvencije, prati i koordinira akciju, te predlaže mjere u borbi protiv dopinga u sportu; vodi evidenciju sprovedenih doping kontrola, primjenjuje konvencije i kodekse Svjetske antidoping agencije, kao i pravila međunarodnih sportskih federacija i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh