Vrhunski sportisti čekaju sportske saveze

COK je formirao komisiju čiji je zadatak da definiše kriterijume za dobijanje državnog priznanja i pokrene postupak za regulisanje statusa vrhunskih sportista

Vrhunski sportisti čekaju sportske saveze

Osim Atletskog, ni jedan drugi sportski savez nije odgovorio na dopis koji im je Crnogorski olimpijski komitet poslao još prije dva mjeseca, tačnije 24. januara. Dopisom se od crnogorskih saveza olimpijskih sportova traži da pošalju imena "svojih" vrhunskih sportista koji su osvojili zlato, srebro ili bronzu na nekoj Olimpijadi, svjetskom ili evropskom prvenstvu kako bi se pokrenula procedura kod odgovarajućeg državnog organa u cilju regulisanja doživotne finansijske nadoknade.

Crnogorski olimpijski komitet je formirao tročlanu komisiju u sastavu Andrija Popović, BoroMračević i Uroš Zloković čiji je zadatak, kako da definiše jasne kriterijume za dobijanje ovog državnog priznanja, tako i da pokrene postupak za regulisanje statusa crnogorskih vrhunskih sportista.

Kriterijumi su već u značajnoj mjeri formulisani i ne ostavljaju prostora za provizornosti. U najkraćem, crnogorski sportisti stariji od 35 godina, koji to isto pravo nijesu ostvarili u nekoj drugoj državi, osvajači zlata, srebra ili bronze na Olimpijadi, svjetskom ili evropskom prvenstvu i osvajači svjetskih i evropskih rekorda, pa i njihovi treneri, imali bi pravo na doživotnu finansijsku nadoknadu u visini od tri do jednog neto prosječnog ličnog dohotka u Crnoj Gori.

Kako bi se izbjegle komplikacije do kojih je došlo primjenom Uredbe o finansiranju vrhunskih sportista, koju je nedavno usvojila Vlada Srbije, u CrnojGori ovo pravo stiču samo članovi seniorskih državnih selekcija i ono nije prenosivo na druga lica (ne može se naslijediti).

Prema riječima Andrije Popovića, očekuje se da bi ukupni spisak kandidata za ovo prestižno priznanje trebalo da broji dvadesetak imena. Međutim, za njegovo kompletiranje neophodno je imati zvanične predloge sportskih saveza. Popović je prilično razočaran neažurnošću sportskih saveza, koji na ovaj način koče realizaciju jedne važne ideje, kojom bi država dobila šansu da pokaže civilizovan odnos prema sportistima koji su je zadužili.

G.B.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh