Velika Britanija: Bez trenera nema medalja

Zemlji domaćinu OI 2012. godine treba oko 250.000 profesionalnih trenera, ukoliko želi da ostvari ambiciju – četvrto mjesto po broju osvojenih medalja na Igrama u Londonu

Velika Britanija: Bez trenera nema medalja

Britanska nada za četvrto mjesto na listi osvojenih medalja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, mogla bi biti osujećena, zbog nedovoljnog broja profesionalnih i stručnih trenera.

Prema istraživanju koje je napravio univerzitet Louborou, na čelu sa bivšim svjetskim rekorderom na 1.500 m, Stivom Kramom, Velikoj Britaniji je potrebno barem 250.000 trenera koji bi radili sa punim ili sa polovinom radnog vremena.

Iako se u nekim sportovima koji su u Britaniji na visokom nivou, kao što je fudbal, ide u potragu za stranim trenerima, kako na nacionalnom, tako i na klupskom nivou, Kram vjeruje da se u svim sportovim valja okrenuti domaćim trenerskim snagama.

"Rezultati istraživanja kažu da se, kada budemo mogli da slomimo kulturu amaterizma u britanskom sportu, možemo boriti i da postanemo najbolji na svijetu”, kazao je Kram i dodao:

"Sve dok regrutujemo armiju volontera, sa nejasnom vizijom o napretku u karijeri, postojaće tendencija potrage za super obučenim trenerima iz inostranstva koji će odrađivati vrhunske poslove za britanski sport. Ukoliko ne prestanemo odmah da usađujemo endemičnu kulturu volonterstva u britanskom sportu, već sada bi mogli izgubiti trenere koji treba da nas povedu do uspjeha na Olimpijskim igrama u Londonu”, kazao je ovaj bivši atletski rekorder.

Rezultati kažu da oko 70 posto trenera u Britaniji radi volonterski.

Kram dodaje da u Britaniji za taj posao ima previše pouzdanja u “bijele muškarce srednje klase”.

"Potreban je trener iz okruženja, sa kojim sportista može da se identifikuje.

Moja ćerka me je više puta, dolazeći sa treninga u atletskom klubu pitala zašto treneri moraju da budu stari. Odgovorio bih – zato što oni imaju vremena da se time bave. Zar to nije tužno?”
Kram je kazao da posao trenera treba napraviti atraktivnijim i kao opciju za pravljenje karijere.

"Ako ulažete toliki trud tek da bi mogli da živite, a imate sve moguće probleme u životu, što možete stvarno ponuditi?”

Skorašnji izvještaj iz nacionalnog udruženja trenera postavlja cilj – otvaranje 42.000 novih trenerskih mjesta do 2016. godine, Ali, pomenuti univerzitet smatra da cifra nije prava i pominje neophodnost otvaranja između 16.000 do 233.000 novih plaćenih trenerskih mjesta.

Ukoliko se to ne ostvari, kaže se u izvještaju, to bi moglo da onemogući ljude siromašnijeg porijekla da postanu treneri i da podstakne britanske sportske talente da odu u inostranstvo.

Golman Dejvid Džejms, koji se još uvijek nada da će biti na listi Fabija Kapela za nacionalni tim, kaže da Britanija ne može da napreduje u mnogim sportovima jer ne investira u trenerski rad.

“Ukoliko odmah ne profesionalizujemo taj rad, od najnižeg nivoa, do elitnih sportskih zvijezda, i ne izvučemo ljude iz svih slojeva društva, britanski timovi će nastaviti sa postizanjem kratkoročnih rezultata”, kaže on i dodaje:

“Moramo se ugledati na Italiju, Francusku, Australiju ili Njemačku, zemlje koje su ustanovile jaku trenersku infrastrukturu.”

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh