Vankuver za istoriju

CRNOGORSKA EKSPEDICIJA SA ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA DOPUTOVALA JUČE U DOMOVINU

Vankuver za istoriju

Crnogorska ekspedicija sa Zimskih olimpijskih igara doputovala je juče u popodnevnim satima u Crnu Goru. Bojan Kosić, prvi i jedini naš predstavnik na ZOI, vratio se sa koferima punim zadovoljstva, sreće i ponosa.

Bojana, koji je doputovao u društvu selektora Rajka Kosića i Borisa Sekulića, šefa misije Crnogorskog olimpijskog komiteta u Vankuveru, dočekala je brojna rodbina i prijatelji, a aplauz svih prisutnih kazao je mnogo više od bilo koje riječi. Na podgoričkom aerodromu našeg skijaša dočekali su i predsjednik Skijaškog saveza Crne Gore, Vesna Medenica i predsjednik COK-a, Dušan Simonović, koji su zbog, kako su kazali, brojnih obaveza napustili olimpijsko selo poslije nedjelju dana.

Pitali smo Bojana, ne želeći pritom da ga mnogo odvajamo od svojih bližnjih koji su čekali da ga pozdrave, kakve utiske nosi sa najveće zimske sportske manifestacije.

– Učešće na Olimpijskim igrama mi zaista mnogo znači. Puno će mi pomoći i što se tiče budućeg rada i obaveza koje me očekuju. Sa rezultatima sam zadovoljan. Ipak, ovo je moje prve učešće na ovako velikoj smotri, tako da smatram da nije bilo loše.

Jedan trenutak ostaće zauvijek u sjećanju 19-godišnjeg Nikšićanina, ali i svih onih koji su preko »malih ekrana« gledali taj istorijski momenat.

– Jedan od najljepših trenutaka u mom životu, to moram da spomenem, jeste kada sam izašao sa crnogorskom zastavom na otvaranju Igara.

Kosić je, podsjetimo, nastupio u dvije trke. U veleslalomu zauzeo je 61. mjesto, dok je u njegovoj glavnoj disciplini, slalomu, bio 40. Plasman, naročito ovaj drugi, za svako poštovanje, ako se uzmu u obzir njegove godine i (ne)iskustvo. Jer, i kada je odlazio za Vankuver, nije najavljivano ništa veliko, obećano je samo da će dostojno reprezentovati Crnu Goru, i tako je i bilo!

Za četiri godine, u Sočiju, očekivanja i planovi će biti već umnogome drugačiji.

– U Sočiju već očekujem da budem bolji i ostvarim bolji rezultat. Ima do toga još četiri godine, predstoje mi pripreme za brojna takmičenja. Nadam se da ću tamo biti mnogo bolje plasiran – zaključio je, uz optimizam, Bojan Kosić.

Čelni čovjek najveće sportske instance u Crnoj Gori, Dušan Simonović, sa najvećom mogućom ocjenom ocijenio je učinak Kosića i boravak crnogorske eksedicije u Vankuveru.

– Pa, šta reći, osim fantastično. Imali smo prvog učesnika na Zimskim olimpijskim igrama i utisci su veoma pozitivni. Mislim da je Bojan svojim srcem i umijećem uspio da odveze trke na pravi način. Vjerovatno da može i još koje mjesto, ali to, u ovom trenutku, čini mi se da nije bilo ni potrebno. Zaista se sjajno osjećam,
žao mi je što zbog obaveza nijesam bio u mogućnosti da u Vankuveru budem više od nedjelju dana, ostaće žal što nijesam ispratio prvu i istorijsku trku.

Predsjednik COK-a iznio je uvjerenje da ćemo se sa Bojanom tek radovati.

– Sa Bojanom ćemo se družiti sigurno još mnogo olimpijskih igara. Vjerujem da će u Sočiju biti onaj pravi, jer će tada biti i vrijeme njegove pune sportske zrelosti. Uz dobar trening, talenat koji ima, vjerujem da možemo računati da i mi možemo imati našeg takmičara među tih veličanstvenih prvih trideset.

Vjerujemo svi!

 

Biće još Bojana

Dušan Simonović nada se i da će na sljedećim Olimpijskim igrama Crna Gora imati više predstavnika.

– Vjerujem da smo na tom tragu, razgovarao sam sa predsjednicom Skijaškog saveza i već smo započeli tu priču. Počinjemo već sada pripreme za naredni olimpijski ciklus i Igre u Sočiju. Ima tu još dosta talentovanih momaka i djevojaka i smatram da, uz rad kao što je bio Bojanov, rezultat neće izostati.

Vesna Medenica: Rezultat iznad očekivanja

Predsjednica Skijaškog saveza, Vesna Medenica, kazala je da je Bojan uradio veliku stvar kako za sebe, tako i za crnogorski sport, a naročito skijanje.

– Prije skoro mjesec dana ispratili smo Bojana puni nade i očekivanja, a on je sve to i ispunio. To što je Crna Gora prvi put imala reprezenta na Olimpijskim igrama je velika stvar za skijaški sport u našoj državi i velika obaveza za nas, poslenike i radnike u tom sportu, da obezbijedimo uslove da Bojan ostvari normu i učestvuje i na sljedećim OI. On je, u suštini, ostvario rezultat iznad naših očekivanja, mada očigledno da je mogao još i bolje, znajući njegove kapacitete i mogućnosti. Želim Bojanu da čestitam, bićemo uz njega, daleko više nego što smo do sada bili i stručno, i materijalno i na svaki način koji to od Skijaškog saveza on bude očekivao. Smatram da ćemo u Sočiju, a to nam je u programu, imati bar četiri takmičara.
.

www.arenacg.net

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh