Uspjesna godina

Autorski tekst Dusana Simonovića, objavljen 30. 12. 2004. godine u Pobjedinom sportu

Sumirajući rezultate na kraju ove, 2004. godine, mogu da kazem da je Crnogorski olimpijski komitet značajno uticao na ukupna desavanja u sportu u Crnoj Gori u prethodnoj godini. Upravo je ovaj Komitet bio inicijator i realizator brojnih akcija i projekata koji su imali za cilj da se obezbijedi kvalitetna prezentacija crnogorskog sporta, a usuđujem se reći i Crne Gore uopste, kao i preduslovi crnogorskim sportistima za postizanje sto boljih rezultata na domaćim i internacionalnim takmičenjima.

Godina koja je na izmaku, kao sto znamo, olimpijska godina, uglavnom je bila obiljezena pripremama za predstavljanje Crne Gore i Crnogorskog olimpijskog komiteta na ovoj najvećoj sportskoj smotri.

Crnogorski olimpijski komitet je, podsjetio bih, u Atini realizovao veoma uspjelu prezentaciju Crne Gore, odnosno njenih privrednih, turističkih, kulturnih, sportskih i drugih potencijala za vrijeme odrzavanja ovogodisnjih Igara u Atini. Ovaj projekat je po svojem obimu i rezultatima prevazisao granice sporta i dozivio puni uspjeh.

Pored toga, Crnogorski olimpijski komitet je pruzio značajnu pomoć sportskim savezima, kako u finansijskom smislu, tako i kroz participaciju u organizaciji značajnih sportskih takmičenja.

Crnogorski olimpijski komitet je u toku prosle godine ustanovio partnerski odnos sa nekoliko velikih crnogorskih kompanija, sto je apsolutna novina. Naime, nekoliko velikih privrednih subjekata u Crnoj Gori je prepoznalo Crnogorski olimpijski komitet, odnosno njegove aktivnosti, kao dobar modus da se javnosti prezentuju sopstveni potencijali. To su sljedeće kompanije: Luka Bar, Montenegro banka, Turistička organizacija Crne Gore, Internet Crna Gora, Monet, Montenegro airlines i Agencija za telekomunikacije.

Ove godine uradili smo i nedostajuću pravnu infrastrukturu, kao i akte koji će u perspektivi biti veoma značajni za nas rad.

Treba napomenuti da su predstavnici Crnogorskog olimpijskog komiteta aktivno učestvovali u izradi Nacionalne strategije sporta.

U toku ove godine odrzali smo niz sastanaka sa savezima koje smo iskoristili za razmjenu misljenja i iskustava, a sve u cilju sto boljeg pozicioniranja crngorskog sporta.

Nastavljenje su i aktivnosti na planu redefinisanja odnosa sa Olimpijskim komitetom Srbije i Crne Gore, jer je ranije bilo dogovoreno da se razgovori na ovu temu povedu posle Olimpijskih igara. Na ovu temu odrzano je nekoliko sjednica Predsjednistva COK-a, kao i Okrugli sto, a u pripremi je i odrzavanje vanredne Skupstine Crnogorskog olimpijskog komiteta. Podsjetio bih da smo na ovu temu trazili i dobili pismene odgovore od sportskih saveza.

Crnogorski olimpijski komitet u toku prosle godine imao je intenzivne međunarodne aktivnosti. Ostvarili smo dobre kontakte i kvalitetne odnose sa vise olimpijskih komiteta, među kojima bih pomenuo olimpijske komitete Slovenije, Albanije, Italije, kao i sa Sportskim savezom Srbije koji je nadavno formirao Olimpijski komitet na čijem čelu se nalazi proslavljena atletičarka Vera Nikolić.

Imamo utisak da se nase viđenje, odnosno nas glas oko organizacije Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore sve jače čuje i na adekvatan razumije i van granica nase zemlje, naročito nakon Atine. U tom smislu, vjerujem da se primiče dan kada će Crngogorski olimpijski komitet biti punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta. U nadi da će se i ova nasa zelja ostvariti dočekujemo 2005.godinu.

Na kraju, redakciji Pobjedinog sporta, kao i svim čitaocima vaseg uglednog lista pozelio bih srećnu i uspjesnu Novu godinu.

Dusan Simonović

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh