U Sočiju održana skupština Evropskih olimpijskih komiteta

40.Generalna skupština EOK-a održana je 23. i 24.novembra 2011.godine u Sočiju (Rusija), gradu domaćinu predstojećih zimskih Olimpijskih igara 2014. Skupštini je prisustvovalo više od 300 delegata, predstavnici 48 evropskih Olimpijskih komiteta, ali i brojni članovi Međunarodne olimpijske porodice na čelu sa predsjednikom MOK-a Žakom Rogom. Delegaciju Crnogorskog olimpijskog komiteta predvodio je predsjednik Dušan Simonović.

Skupštinom je predsjedavao Patrik Hiki, prvi čovjek EOK-a. Delegati su saslušali izvještaje generalnog sekretara i blagajnika EOK-a o radu organizacije u prethodnih godinu dana. Prezentovani su i izvještaji ANOC-a, Olimpijske solidarnosti MOK-a, kao i sedam komisija EOK-a koje su u prethodnih godinu dana obnovljene i aktivno rade.

Najveću pažnju svakako je privuklo pitanje da li će i Evropa konačno dobiti svoje kontinentalne Olimpijske igre i izvještaj o napretku u izradi studije izvodljivosti za organizovanje ovog multisportskog takmičenja. Konačna odluka o uvođenju Evropskih igara biće donijeta u aprilu u Moskvi, kada će se, za vrijeme održavanja Generalne skupštine Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta (ANOC), održati i vanredna skupština EOK-a.

Drugog dana zasijedanja na programu su bile prezentacije Organizacionih komiteta za predstojeća takmičenja pod pokroviteljstvom MOK-a i EOK-a : zimskih i ljetnjih Olimpijskih igara, Olimpijskih igara mladih i Evropskih olimpijskih festivala mladih (EYOF). U Insbruku (Austrija) je sve spremno za početak prvih zimskih Olimpijskih igara mladih u januaru2012. godine, dok su u Londonu u toku probna takmičenja na terenima na kojima će se najuspješniji sportisti svijeta u avgustu takmičiti na Olimpijskim igrama.

 

Skupština je imenovala gradove domaćine za EYOF 2017.: Sarajevo (Bosna i Hercegovine) za zimsko i Gior (Mađarska) za ljetnje izdanje. Dogovoreno je i da će se sljedeća redovna 41.Generalna skupština EOK-a održati u Eilatu, na poziv Izraelskog olimpijskog komiteta.

 U okviru dvodnevnog rada, EOK je i ove godine dodijelio nagrade istaknutim sportskim radnicima. U prisustvu zamjenika premijera i  predsjednika Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandra Žukova i predsjednika MOK-a Žaka Roga, najviše odlikovanje “Orden za zasluge EOK-a”  primio je Vitalij Smirnov, vodeća figura ruskog sporta i čovjek od velikog ugleda unutar olimpijskog pokreta, dugogodišnji predsjednik ruskog  NOK-a i član MOK-a od 1971.godine. Godišnje nagrade EOK-a za doprinos razvoju sporta i promociji olimpijskih vrijednosti dobili su David  Hemeri, potpredsjednik Britanske olimpijske asocijacije, Alain Kalmat, francuski olimpijski šampion i Luis Santos, predsjednik Portugalskog  rukometnog saveza.

Po prvi put dodijeljena je i nagrada Pjotr Nurovski za najuspješnijeg mladog sportistu Evrope, ustanovljena u znak sjećanja na predsjednika Poljskog olimpijskog komiteta i člana Izvršnog komiteta EOK-a, koji je prošle godine poginuo u avionskoj nesreći. Među šest finalista, nagrada je pripala je mladom poljskom biciklisti Tobajasu Lisu.

Paralelno sa zasijedanjem skupštine EOK-a, predsjednik COK-a Dušan Simonović učestvovao je u radu Izvršnog odbora asocijacije Igre malih zemalja Evrope, gdje su sumirani rezultati sa poslednjih Igara u Lihtenštajnu, ažurirani podaci o predstojećim u Luksemburgu 2013.god., a preliminarno je utvrdjen i sportski program za IMZE koje će se 2015.godine održati na Islandu. Predsjednik Simonović informisao je Izvršni odbor da su nadležni u Crnoj Gori generalno pozdravili i podržali ideju da se Crna Gora kandiduje za domaćina Igara malih zemalja Evrope u 2019.godini. Ova informacija je dočekana sa velikim odobravanjem od strane svih članica, data je puna saglasnost Crnogorskom olimpijskom komitetu da krene u ovu proceduru i uvjeravanje da će imati svaku podršku od strane ostalih Olimpijskih komiteta iz Asocijacije.

Po okončanju Generalne skupštine, svi delegati su na poziv domaćina otputovali za Moskvu na centralnu proslavu stogodišnjice Olimpijskog komiteta Rusije. Gala večeri, protekloj u izuzetno prijatnoj atmosferi, prisustvovalo je više od 1.000 zvanica, među kojima brojni državni zvaničnici i ruski premijer Vladimir Putin koji je pozdravio skup. Proslava je prenošena na ruskoj televiziji, a zvijezde programa bili su ruski Olimpijci iz četiri generacije.

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh