U COK-u formirana Radna grupa za rodnu ravnopravnost

U okviru Crnogorskog olimpijskog komiteta oformljena je radna grupa koja će se ubuduće baviti pitanjima rodne ravnopravnosti u sportu, u sastavu:

-Vesna Radonić, predsjednica Gimnastičkog saveza Crne Gore,

-Sunčica Rogić, generalna sekretarka Stonoteniskog saveza Crne Gore i

-Danijela Franeta, predsjednica Stručnog savjeta za plivanje, Vaterpolo i plivačkog saveza Crne  Gore.

Zadatak radne grupe je da pripremi plan aktivnosti i postavi temelj za buduću strategiju,  u skladu sa načelima Olimpijske povelje i preporukama iz Olimpijske agende 2020, prema kojoj će biti osnovana tijela i postavljen institucionalni okvir za dalje djelovanje COK-a u ovoj oblasti.

Olimpijska agenda 2020 još jednom je potvrdila opredijeljenost olimpijskog pokreta da, u borbi za očuvanje temeljnih principa, prioritet pitanju rodne ravropravnosti i povećanog učešća žena na terenima i van njih.

Rezultati su već vidljivi, naročito na terenima, jer je takmičarski program na Olimpijskim igrama mijenjan na način da omogući povećano učešće takmičarki, pa je na poslednjim igrama u Riju procenat sportistkinja iznosio 45%.

S druge strane, na Olimpijskim igrama mladih (YOG) postignut je potpuni balans od 50-50%, najprije na ljetnjim u Buenos Ajresu 2018. godine , a zatim i na sinoć završenim zimskimi grama u Lozani.

Što se tiče povećanja broja žena na rukovodećim pozicijama, trenutno 35% članova MOK-a pripada ženskoj populaciji, a znatno je veće i učešće žena u komisijama i radnim tijelima MOK-a,  EOK-a i ANOK-a.

Ambicija Crnogorskog olimpijskog komiteta je da izradi strategiju zasnovanu na konkretnim rješenjima, a nacionalni savezi i ostale sportske institucije biće pozvane da uzmu aktivno učešće  u inicijativi.

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh