Taragona izabrana za domaćina Mediteranskih igara 2017.

Na Generalnoj skupštini Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (MKMI), održanoj 14. i 15.oktobra 2011.g. u Mersinu (Turska), za domaćina Mediteranskih igara 2017. izabran je španski grad Taragona. Sa samo dva glasa manje trku je izgubila Aleksandrija (Egipat), dok je Tripoli (Libija) prethodno odustao od kandidature zbog dešavanja u toj zemlji.

Skupštini su prisustvovali predstavnici svih 24 Nacionalnih olimpijskih komiteta, a delegaciju COK-a predvodio je predsjednik Dušan Simonović. Usvojeni su izvještaji o radu MKMI u prethodnom periodu i finanasijama, kao i više amandmana na Statut organizacije. Finansijski izvještaj pokazao je određeni suficit koji će biti iskorišten za realizaciju novih programa.

Organizacioni komitet Mediteranskih igara Mersin 2013. prezentovao je skupštini svoj rad i napredak koji je ostvario u kratkom periodu, nakon preuzimanja organizacije od grčkog Volosa. Pored 23 postojeća sportska objekta, od kojih su neke delegati imali prilike da obiđu, domaćini će izgraditi još 10 novih, kao i već započeto Mediteransko selo za smještaj 5000 učesnika i pratećim tehničkim i socijalnim sadržajima.

Planira se i proširenje sportskog programa sa tri nova sporta – badminton, tekvondo i skijanje na vodi.

Delegati Generalne skupštine MKMI složili su se da je neophodno dalje raditi na unapređenju Mediteranskih igara. U tu svrhu je prije svega važno motivisati učešće vrhunskih sportista, naročito iz timskih sportova, čime bi se značajno podigao nivo ove međunarodne prijateljske sportske manifestacije sa dugom tradicijom.

Izvršni odbor MKMI pozvao je delegate da u narednom periodu razmotre zahtjeve Olimpijskih komiteta Palestine i Izraela da se učlane u organizaciju, što je izazvalo polemiku i oprečne stavove kod nekih
predstavnika arapskih zemalja. Premda su oba Olimpijska komiteta punopravni članovi MOK-a, te bi, gledano sa sportskog stanovišta i na osnovu geografske pripadnosti, sportistima obije nacije trebalo biti omogućeno da se takmiče na Mediteranskim igrama, zaključeno je da se ovom osetljivom
pitanju mora pristupiti s velikom pažnjom.

Predsjednik Simonović imao je niz susreta sa kolegama iz drugih Nacionalnih olimpijskih komiteta i sastanak sa Komisijom za saradnju irazvoj MKMI, na kojem su razmatrane mogućnosti da se naredne godine finansijski podrže pripreme crnogorskih sportista koji će se takmičiti na Mediteranskim igrama 2013.godine.

U Mersinu su proslavljena i dva značajna jubileja, 60 godina Mediteranskih igara i 50 godina Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara, nizom sportskih i kulturnih dešavanja u gradu, dok je Generalna skupština ove godišnjice obilježila Svečanom ceremonijom i dodjelom počasnih
priznanja.

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh