Svi MOK predsjednici

Povodom 65. rođedana Žaka Roga, podsjećamo i na rad njegovih sedam prethodnika na mjestu predsjednika MOK-a

Svi MOK predsjednici

Žak Rog, osmi predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, 2. maja proslavio je 65. rođendan.

Na ovu prestižnu funkciju izabran je 16. jula 2001. godine na 112. sjednici Generalne skupštine, u Moskvi.

Prvi predsjednik Međunarodnog olimpijskog ko miteta bio je Demetrius Vikelas, Grk sa ostrva Siros. Na funkciji je bio dvije godine, do 1896. godine. Njegova zasluga je što prve moderne Igre nisu držane u Parizu, već u Atini. Zapravo, to je i bilo u skladu sa ondašnjom De Kubertenovom idejom da se predsjednik bira iz zemlje u kojoj će biti održane naredne Igre. Baron De Kuberten je osnivač modernog olimpizma. Ovaj čuveni Parižanin odrekao se vojne i političke karijere i, opčinjen antikom u svim njenim aspektima, cijeli život posvetio ponovnom oživljavanju Olimpijskih igara i afirmaciji olimpijskog duha. Predsjednik MOK-a bio je sve do 1925. godine.

Grof Anri de Bele-Latur postao je član MOK-a 1903. Zahvaljujući njemu, prve Igre nakon Prvog svjetskog rata, sedme po redu, održane su Antverpu 1920. godine. Za 17 godina, koliko je bio na toj funkciji, uspio je da komercijalizaciju drži daleko od olimpizma.

Naredni predsjednik MOK-a izabran je 1945. godine. Bio je to Šveđanin J. Sigrfrid Edstrom,
veoma poznat u svijetu sporta. Kao i njegov prethodnik, istakao se organizaciji Igara u Stokholu 1912. a i učestvovao je kao atletičar na više olimpijada. Povukao se 1952. godine, kada je imao 82.


Prvi članovi MOK-a: stoje Gebhart (Njemačka), Gat-Jarkovski (Češka),
Kemeni, Balk (Švajcarska, sjede) De Kuberten, Vikelas i Butovski (Rusija)

Ejveri Brandidž iz Detroita, postao je prvi "neevropski" predsjednik MOK-a. Po zanimanju je bio građevinac, sa diplomom Univerziteta u Ilinoisu. Izgradio je prilično nebodera u Čikagu. Bio je šampion Amerike u jednom sportu veoma sličnom desetoboju. Učestvovao je na Olimpijadi u Stokholmu 1912. godine. Između ostalih sportskih funkcija, bio je predsjednik Američkog olimpijskog komiteta 25 godina. Član MOK-a, potom potpredsjednik, postao je predsjednik 1952. za budućih 20 godina, do 1972.

San Francisku je poklonio svoju 50 miliona vrijednu kolekciju azijske umjetnosti, koja se čuva u muzeju čuvenog Golden Gejt Parka. Umro je u Garmiš-Partenkirhenu 1975. Lord Kilanin je Englez. Bavio se jahanjem I boksom. Poznati novinar sa Flit strita, proslavio se kao ratni reporter iz Kine. Učestvovao je, kao ratni dobrovoljac u isplovljavanju saveznika u Normandiju. Kao filmski producent, bio je veliki prijatelj čuvenog reditelja Džona Forda. Osam godina je bio predsjednik MOK-a, od 1972. do 1980. Umro je 1999. godine.

Sedmi predsjednik, Huan Antonio Samaran, rođen je u Barseloni 1920. godine. Bio je industrijalac,
ali se bavio i politikom. Pokrivao je razne funkcije u MOK-u, uključujući i članstvo u Izvršnom bordu da bi, nakon svoje diplomatske karijere 1980. godine bio izabran za predsjednika MOK-a. Pod njegovim liderstvom, olimpijski pokret se razvio u mnogim pravcima, preživio političke krize koje su obilježile OI u Moskvi i Los Anđelesu. Njegova ideja je izgradnja Olimpijskog muzeja u Lozani
(1993). Napravio je reformu organizacije MOKa. Svoj mandat je okončao 2001. godine. Danas
je počasni doživotni predsjednik.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh