Svečanost povodom šest godina od prijema u Međunarodni olimpijski komitet

Rezultati za ponos

Prije šest godina (07. jula 2007.) Međunarodni olimpijski komitet primio je Crnogorski olimpijski komitet u svoju porodicu. Bio je to istorijski trenutak za crnogorski sport, koji je omogućio da naši sportisti, pod crnogorskom zastavom, nastupe već na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.godine, a da 2012. u Londonu osvoje i prvu olimpijsku medalju.

 

Ovaj jubilej, Crnogorski olimpijski komitet obilježio je svečanim koktelom u hotelu Podgorica, a bila je to prilika za podsjećanje na najveće uspjehe našeg sporta i „kuće olimpizma“.

U prisustvu brojnih bivših i sadašnjih sportista, predstavnika javnog života, Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpiskog komiteta, sa ponosom je poželio dobrodošlicu.

– Na današnji dan prije šest godina, u u Gvatamala Sitiju primljeni smo u Međunarodni olimpijski komitet, porodicu olimpijskih naroda. Bio je to veliki dan za Crnu Goru. Potvrda toga su brojni uspjesi, sjajni rezultati u ovih šest godina, koji su samo zalog da će takvih rezultata biti i ubuduće – rekao je Simonović.

Prvi čovjek crnogorske „kuće olimpizma“ podsjetio je na one najveće uspjehe, te nastupe na najvećim takmičenjima.

– Prije svega, to su Olimpijske igre u Pekingu i u Londonu sa kojih smo donijeli prvu medalju. Na Mediteranskim igrama u Peskari i Mersinu osvojili smo 12 medalja, a posebno smo ponosni na nastup na Igrama malih zemalja, gdje se sa pravom o Crnoj Gori govori kao o pravoj sportskoj velesili.

Simonović je nabrojao i sljedeća velika takmičenja, koja u bližoj budućnosti čekaju crnogorske sportiste.

– Olimpijske igre u Rio de Ženeiru 2016. godine su u centru naših priprema i planova. A za već nekoliko dana čeka nas Festival mladih sportista u Utrehtu, za pola godine i Zimske olimpijske igre u Sočiju. Crnogorski sport čekaju i prve Evropske igre u Azerbejdžanu, ali i prve Igre na pijesku u Peskari. Olimpijske igre u Riju su naš konačan cilj, gdje ćemo, nadam se, zablistati u istoj mjeri kao i na Olimpijskim igrama u Pekingu, a posebno kao na Olimpijskim igrama u Londonu – rekao je Simonović.

Crnogorski olimpijski komitet sinoć je dodijelio zazlužne plakete nekim od dugogodišnjih partnera.

Mirjana Bošković, direktorica Osnovne škole „Radojica Perović“, u ime škole primila je plaketu  za saradnju u više realizovanih projekata u razvoju sporta.

Plaketu COK-a, u ime Luke Bar, za višegodišnju nesebičnu podršku COK-u, primio je direktor kompanije Slobodan Pajović.

Dragan Kankaraš, predsjednik opštine Tivat, u ime opštine primio je plaketu, za ideju i izgradnju mini-olimpijskog centra.

Gospodinu Boru Vučiniću uručena je skulptura „Ptica“, rad vajara Željka Reljića, za pokretanje ideje o osnivanju Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Nakon dodjele priznanja, prešlo se na rezanje torte. Na poziv predsjednika COK-a Simonovića, slavljeničku tortu sa logom Crnogorskog olimpijskog komiteta su simbolično prerezali v.d. direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović, vicešampion svijeta Srđan Mrvaljević, olimpijac Milivoj Dukić, džudista Nikola Gušić i nekadašnji džudista Davor Vuković, koji je teško povrijeđen na tatamiju.

COK je na sinoćnjoj svečanosti predstavio i brošuru urađenu povodom projekta “Olimpijski san – promocija olimpijskih vrijednosti i ideala”. Projekat je rađen u saradnji sa Centrom za istraživanje i razvoj sporta, kao Centrom za borbu protiv gojaznosti, a podržan je od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

 

Pogledajte galeriju slika ovdje.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh