Sve bliže MOK-u

DUŠAN SIMONOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNOGORSKOG OLIMPIJSKOG KOMITETA
Sve bliže MOK-u

Iako Međunarodni olimpijski komitet ima strogo utvrđenu proceduru prijema novih članica, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović očekuje da organizacija kojoj je na čelu neće, poslije referenduma, dugo čekati da postane punopravan član najveće sportske institucije. Naravno, za to će trebati i vremena i ispunjenje potrebnih uslova, ali na tom planu ne bi trebalo da bude ozbiljnijih problema.

Uslovno rečeno "propozicije" su poznate. Potrebno je da minimum pet naših članica, iz reda olimpijskih sportova, uđu u međunarodne organizacije, odnosno da Crna Gora dobije svoju "stolicu" u Ujedinjenim nacijama – kaže Simonović. – Mislim da smo veoma blizu ispunjenju uslova vezanih za učlanjene naših sportskih saveza u svoje matične organizacije, jer se tamo već nalazi Stonoteniski savez, a Rukometni savez će i zvanično ući u EHF 10. juna, na sjednici Izvršnog komiteta u Pragu. To, uskoro, očekuje i Smučarski savez, koji je, upravo 21. maja, u Lisabonu, uslovno primljen u Evropsku konfederaciju, a imam informaciju da će i Bokserski savez, 20. juna u Moskvi, biti primljen u EABU. Takođe, još nekoliko saveza podnijeće zahtjeve za punopravno članstvo u svojim organizacijama. Kako Generalna skupština UN zasijeda u septembru, tada će se ispuniti i drugi neophodan uslov (prijem Crne Gore u UN) za članstvo u MOK i onda je samo pitanje trenutka kada ćemo postati njegova članica.
Po riječima predsjednika COK-a o prijemu odlučuje Kongres MOK-a, ali nije isključeno da to uradi i Izvršni odbor.

Poslije referenduma imali smo jedan kontakt sa predsjednikom MOK-a Žakom Rogom, a što se tiče komunikacije sa Izvršnim odborom ona je zaista dobra – tvrdi Simonović. – Mislim da ćemo imati naklonost toga tijela i da bi ono moglo da nas primi, a u njemu imamo podršku pojedinih članova koji su spremni da taj proces dinamiziraju. U suštini, nema razloga da bilo ko bude protiv toga, ali je veoma važno da postoje ljudi koji bi direktno pomogli da se to završi što prije.
Osim aktivnosti na međunarodnom planu, COK očekuje i niz poslova u vlastitoj kući. U pripremi je inoviranje Statuta, koji mora biti u saglasju sa MOK-ovim.

Statut će, neminovno, doživjeti promjene, iako smo se trudili da on bude usaglašen u maksimalno mogućoj mjeri sa Statutom MOK-a, mada slovenačko iskustvo govori da to može i da potraje. Ipak, nastojaćemo da do tog osnovnog dokumenta dođemo u što kraćem roku – kaže prvi čovjek COK-a. – Osim toga moraćemo da se pozabavimo i našom unutrašnjom organizacijom, kako bi se tačno znalo ko može biti član. Jasno je da se to odnosi na sportove koji su olimpijski, dok će se ostali, vjerovatno, morati naći u svojstvu pridruženih. Takođe, moraćemo povesti računa i kakav model organizovanosti treba primijeniti. Razmišljali smo, naravno, i na tu temu i, u principu, postoje dva modela. Ili će COK biti jaka organizacija, sa svim ingerencijama, čak i prenijetim državnim ingerencijama, ili kao do sada, da uz njega o sportu brine u Uprava za sport, ili niki drugi jaki državni organ koji bi radio poslove vezane za sport. Naravno, ukoliko bi bio usvojen prvi, morala bi da se mijenjaju i neka zakonska rješenje iz domena sporta, ali to je nešto što će se konkretnije znati poslije skorašnje Skupštine. Na njoj ćemo, kako smo se ranije dogovorili, proširiti Predsjedništvo sa ljudima koji nam mogu pomoći, a smatram da je potrebno napraviti i jedan menayerski tim koji bi bio u stanju da prikupi određena finansijska sredstva za početak samostalnog rada COK-a. Takođe, zajedno sa Upravom za sport, napravićemo jedno stručno tijelo, koje će biti na usluzi savezima i pomoći im prilikom njihovog učlanjenja u međunarodne organizacije.

Skupština 24. juna u Budvi

Zakazali smo Skupštinu COK-a za 24. jun u Budvi, na kojoj ćemo dogovoriti niz važnih stvari koje samostalno članstvo u MOK-u zhtijeva. Moraćemo pričati i o izborima, odnosno statusu sadašnjih članova Skupštine i Predsjedništva, kojima ističe mandat za nešto više od godinu dana. Međutim, pravilo je da nacionalni olimpijski komiteti svoje izbore imaju u roku od pola godine po završetku ljetnjih olimpijskih igara, što znači da bi naredni trebali da budu krajem 2008. ili početkom 2009. godine. Na našoj skupštini će biti da odluči da li sadašnjem sastavu produžiti mandat do tada, ili kada dođe vrijeme obaviti izbore – kaže Simonović. – Ako bi produžili mandat mislim da bi imali više vremena da se pripremimo za Olimpijske igre u Pekingu, gdje bi, vjerovatno, imali svoje prve predstavnike i prvi samostalan nastup, što bi bilo kruna našeg uspjeha, a kasnije bi se morali pozabaviti mnogo važnijim stvarima vezanim za sopstvenu organizaciju.

Kvalitetno riješiti odnose sa OSSCG

Nadam se da ćemo na kvalitetan način riješiti odnose sa dosadašnjim Olimpijskim komitetom Srbije i CRne Gore i srpskim sportom. Nema razloga za neku nervozu u tom pravcu, već naprotiv, treba to obaviti hladne glave, kako bi sport bio na dobitku – smatra Simonović. – Imali smo inicijativu posljednjih godinu, godinu i po, i treba je nastaviti, odnosno stvoriti uslove za kvalitetan razgovor. Tražićemo sve ono što nas pripada, a vidjećemo do čega ćemo doći. Istini za volju plašim se da u Srbiji ne postoji puno raspoloženja nakon referenduma, ali ga nije bilo ni zadnjih 10-12 godina. Ipak, nama je najviše stalo da to završimo u dobroj klimi i odnosima, jer ćemo jedni drugima i dalje trebati.

D.V. (Pobjeda)
 

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh