Stav predsjednika COK-a povodom nevakcinisanja djece u Crnoj Gori

Kao roditelja i djeda, jako me zabrinjava činjenica o alarmantno malom broju vakcinisane djece, pogotovu kada je u pitanju MMR vakcina. Takođe, kao roditelj, razumijem i uplašenost i zbunjenost očeva, majki i staratelja koji, suočeni sa neprovjerenim informacija o štetnosti MMR vakcine i njenim povezivanjem sa pojavom autizma, odbijaju da vakcinišu djecu.

Međutim, interesujući se za ovu temu, a i s obzirom na činjenicu da u porodici imam dvije unuke, koje su prije svoje druge godine primile MMR vakcinu, nailazio sam samo na nepotpune članke i nepotpune dokaze koji povezuju MMR i autizam. Svakako, ne mogu ni na koji način dokazati niti osporiti tu tvrdnju. Vjerujem da bi stručna lica dodatno trebalo da informišu roditelje o ovoj konkretnoj, ali i ostalim vakcinama koje su obavezne u Crnoj Gori, te da predlože korake koji bi roditelji mogli da urade, kako bi bili sigurni da je dijete potpuno zdravo i spremno da primi vakcinu.

Stručnjaci u oblasti imunizacije mnogo puta su govorili o činjenici da bolesti koje su nekad odnosile brojne živote, danas gotovo ne postoje. I to se nije desilo samo od sebe, već zahvalnost dugujemo upravo vakcinama. MMR vakcina štiti od 3 veoma opasne, virusne bolesti, koje, usljed mogućih komplikacija, mogu dovesti do tragičnih ishoda. Roditelji koji odbijaju da vakcinišu djecu, ne dovode samo svoje dijete u opasnost, već i djecu u njihovom okruženju. U nekim zemljama u regionu već su, nažalost, zabilježeni slučajevi smrti usljed komplikacija. Takođe, veoma je važno da su roditelji svjesni da postoji i određen broj djece koji, zbog raznih slabosti organizma, ne može da primi vakcinu.

Stoga vas, kao roditelj i djed molim da vakcinišete djecu, kako bismo sačuvali zdravlje naše najmlađe populacije, ali i kolektivni imunitet i izbjegli epidemiju ovih virusnih bolesti.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh