Srđan Mrvaljević vratio se sa SP, na kojem je osvojio srebro

Crna Gora odala zahvalnost sjajnom džudisti – SRĐAN MRVALJEVIĆ vratio se sa SP, na kojem je osvojio srebro

Ovo je medalja za narod

Osvojiti medalju na bilo kojem velikom takmičenju, pravo je zadovoljstvo za svaku državu, a za Crnu Goru je to prava premija. Naš džudista Srđan Mrvaljević je prije tri dana u Parizu osvojio srebro na svjetskoj smotri u tom borilačkom sportu (kategorija do 82 kg), pa je juče na aerodromu u Golubovcima s pravim razlogom organizovan doček za jednog od najboljih crnogorskih sportista u njenoj istoriji.

Na tatamiju u "gradu svjetlosti" bilo je "usko" reprezentativcima Velike Britanije, Južne Koreje, Tadžikistana, Ukrajine i Brazila, da bi u finalnoj borbi, možda i najbolji džudista današnjice – Južnokoreanac Kim, bio bolji, čime je Mrvaljević došao do srebrnog odličja, sa kojim je obezbijedio vizu za Olimpijske igre u Londonu.Moram da se zahvalim ljudima koji su zaslužni za ovakav uspjeh: mojoj porodici, mojim najbližim, selektoru i čitavom Savezu, jer su najviše vjerovali u mene. Tu na prvom mjestu mislim na selektora Rajka Mrvaljevića, koji mi je ulivao optimizam, hranio me pozitivnom energijom, čak više vjerovao u mene i od mene samog – istakao je sjajni džudista na početku obraćanja. – Moram da pomenem i ljude koje su vjerovali i podržali ovaj projekat, a tu spadaju državne isntutucije – Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet, na čelu sa Dušanom Simonovićem. Ovo je medalja svih građana Crne Gore, zbog njih sam se vratio džudou, podržali su me kad mi je bilo najteže, pa je njihov udio neprocjenjiv.

Ostvario skoro nemoguće

Na jednom velikom sportskom spektaklu, kakvo je SP u Parizu, učestvovalo je 136 država, a samo 12 je uspjelo da osvoji medalju – jedna od rijetkih je Crna Gora. O takvom uspjehu je pričao selektor naše džudo reprezentacije Rajko Mrvaljević.

– Skoro da je postigao nestvaran uspjeh, naređao je sjajne borce, da bi u konkurenciji 87 takmičara uspio da bude drugi. Međutim, čudno je za ljude koji ga ne poznaju i nijesu svjesni koliko može u ovom sportu, ali za nas je ovo normalno.

Nakon odličnog Srđanovog rezultata, pomenuo je i izdanja Marka Radulovića i Nikole Vulevića (u kategorijama do 100 kg i preko 100 kg), koji su zastali na prvoj stepenici.

– Nikola je naša budućnost, u njega polažemo sve nade što se tiče Evropskog prvenstva do 23 godine, nadam se da će tek donositi medalje Crnoj Gori. Što se tiče Marka, radi se o izuzetnom borcu, koji nije imao sreće prilikom žrijeba i, uz ne baš dobre odrađene pripreme, realno nije mogao više – objašnjava selektor Mrvaljević.

Stijepović: Impresivno

Dočeku su prisustvovali svi važniji rukovodioci sporta u Crnoj Gori. Novinarima se obratio i Slavoljub Stijepović, ministar prosvjete i sporta.

– Ovo je impresivan rezultat za našu državu. Osjećaj je neopisiv, jer su ovakvi uspjesi veoma rijetki, mi smo ipak mala država. Prvo bih čestitao treneru, klubu i Savezu, jer je za ovakve velike stvari potreban predan i sistematski rad. Ovo nije samo uspjeh sporta, već i čitave države, ovo je prava promocija jednog naroda, jer smo pokazali da, kada se udružimo, odnosno vrijedno treniramo i radimo, možemo da dođemo do podviga – smatra Stijepović. – Pokušaćemo da uradimo sve što je u našoj moći kako bi obezbijedili prave uslove za Srđana, kako bi uzvratili na ovakav rezultat, čime bi barem malo mogli da pariramo svim sportskim velesilama.

Simonović: Plod iscrpnog rada

Bliži se OI u Londonu, san svakog sportiste, a Crna Gora već sad ima jedno zagarantovano mjesto na najvećem sportskom takmičenju. Najbolji sagovornik za priču o uspjehu našeg džudiste je sigurno Dušan Simonović, predsjednik COK-a.

– Sjajan je osjećaj, posebno mi je drago zbog ovakvog rezultata, koji na pravi način treba vrednovati. Srđan je osvajač dva Svjetska kupa, a sa ovim je to krunisao na najbolji način i, što je najbitnije, praktično obezbijedio učešće na narednim Olimpijskim igrama – ističe Simonović. – Nadam se da će ovo biti dodatni podsticaj za sve sportiste iz Crne Gore, koji će pokušati da dođu do vize za OI u Londonu.

Radovaćemo se još mnogo puta

Kada je razmišljao da odustane od bavljenja onim što najbolje radi a to je džudo, navijači Crne Gore su znali da prepoznaju te teške trenutke, da mu pruže neizmjernu podršku, a on im je na to uzvratio. – Sjutra nastavaljam sa treninzima, jer nijesam neko ko će da priča samo o ovom rezultatu, da se zadovolji ovom medaljom. Daću sve od sebe da još mnogo puta obradujem svoj narod – srećnim glasom je kazao Mrvaljević. – Puno mi je srce, presrećan sam što sam obradovao svoju zemlju, nadam se da ćemo ubuduće svi dati maksimum kako bi iskoristili sve potencijale koje ova država ima.

izvor: Arena

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh