Srđan Mrvaljević najbolji sportista Crne Gore u 2011. godini

Na tradicionalnoj svečanosti održanoj u vili Gorica, uz prisustvo velikog broja zvanica, Crnogorski olimpijski komitet je proglasio džudistu Srđana Mrvaljevića za najboljeg sportistu Crne Gore u 2011. godini.

Mrvaljević je priznanje zaslužio osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Parizu, a ove godine bio je pobjednik i Svjetskih kupova u Budimpešti i Venecueli. Na rang listi Svjetske džudo federacije zauzima 12. mjesto, a ranije je obezbijedio nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.
“Velika čast je biti najbolji sportista Crne Gore. Ne možemo da obećamo medalje i pobjede, ali obećavamo da ćemo davati malo više od svog maksimuma da na dostojanstven, hrabar i veličanstven način predstavimo svoju državu. Nadamo se da ćemo i u budućnosti priređivati još dosta radosnih trenutaka i da ćete biti ponosni na nas”, rekao je Mrvaljević na ceremoniji proglašenja najboljih u vili Gorica.

Za najbolje mlade sportiste Crne Gore u 2011. godini proglašeni su atletičar Danijel Furtula i teniserka Danka Kovinić.

Furtula je osvajač drugog mjesta na juniorskom prvenstvu Evrope u bacanju diska. On je sedam puta postavljao rekord Crne Gore. Na rang listi Evropske atletske federacije nalazi se na drugom mjestu, a na listi svjetske federacije na trećem mjestu u bacanju diska.
“Duga iscrpljujuća godina je za nama, u kojoj smo ostvarili dobre rezultate na međunarodnoj sceni. To je dokaz da se radilo kvalitetno. Ove godine očekuje me Evropsko prvenstvo u Helsinkiju, a vjerujem da ni nastup na OI u Londonu nije neostvarljiv. Cilj je veliki, ali je moguć”, rekao je Furtula.

Kovinić je pobjednica šest juniorskih turnira, bila je četvrtfinalista Rolan Garosa i Australian opena za juniore. Zvanično je šesta na juniorskoj rang listi najboljih teniserki. Ona zbog obaveza nije prisustvovala proglašenju najboljih.

Priznanje za najbolje nacionalne timove Crne Gore u 2011. godini dobili su seniorska fudbalska i ženska seniorska košarkaška reprezentacija.

Košarkašice su bile šeste na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, dok su fudbaleri kvalifikacije za šampionat Evrope završili u baražu.

Kapiten ženske košarkaške reprezentacije Jelena Škerović kazala je da su košarkašice imale uspješnu godinu i da su zaslužile nagradu COK-a.
“Utisci su pozitivni, nadam se da ćemo i sljedeće godine ponoviti uspjeh, možda i popraviti. Niko nije očekivao takav uspjeh, bili smo blizu i kvalifikacija za Olimpijske igre. Ambicije na narednim takmičenjima su da damo maksimum, pa će nakon toga i rezultat doći”, rekla je Škerović.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Momir Đurđevac smatra da dobri rezultati iz ovih kvalifikacija daju nadu da će i naredni ciklus biti uspješan.
“Nagrada koju smo dobili je za dvogodišnji ciklus, a kruna je plasman u baraž. Na žalost nijesmo uspjeli, ali naredni ciklus očekujemo sa dosta optimizma”, kazao je Đurđevac.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović kazao je COK u narednoj godini očekuje ozbiljna priprema za nastup na OI.
“Imamo sportsite koji su već obezbijedili nastup u Londonu, nadamo se da će još neko izboriti plasman u pojedinačnim sportovima. U kolektivnim sportovima vaterpolisti će biti, siguran sam, učesnik Igara, kao i rukometašice koje imaju šanse da izbore olimpijsku vizu preko kvalifikacionog turnira u Francuskoj”, rekao je Simonović.

Predsjednik Simonović je najavio da će COK u čast Olimpijskih igara organizovati akcije na promociji olimpijzma u školama, kao i olimpijski karavan koji će obići dosta crnogorskih gradova.
“Budimo svi u jednom frontu organizacije i dobre pripreme odlaska naše olimpijske ekipe u London, a nakon toga da se svi zajedno radujemo”, rekao je Simonović.

Premijer Igor Lukšić kazao je da je Vlada dala doprinos unapređenju zakonske infrastrukture i definisanjem sistemskih rješenja podrške sportu.
“Ova godina je sasvim sigurno pokazala koliko je crnogorsko društvo sklono sportu i koliko nam radosti i veselja donosi. Time je i naša obaveza veća da se na odgovarajući način odnosimo prema talentima i uspješnim sportistima. U svijetu koji živimo sport je jedan od važnijih konkurenskih instrumenata”, rekao je Lukšić.
On je najavio da će Vlada nastaviti da sistematski pomaže sport kroz različite programe I da neće zapostaviti nikoga i nijedan sport, pogotovo one koji nijesu olimpijski, ali istovremeno iznjedre veliki broj sportista”, zaključio je Lukšić.

Aleksandra Radović, izvršni direktor Telenora, Generalnog sponzora Crnogorskog olimpijskog komiteta, najboljim sportistima Crne Gore u 2011. godini, uručila je prigodne poklone i naglasila da će Telenor, osvajačima medalja na Olimpijskim igrama obezbijediti adekvatne nagrade.

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh