Spremamo se za Peking

Vođa crnogorske delegacije biće direktor Jadrana Boro Mračević
Spremamo se za Peking

Boro Mračević, nekadašnji vaterpolo reprezentativac, direktor VPK Jadran iz Herceg Novog, biće vođa Crnogorske olimpijske misije u Pekingu. Na tu funkciju izabralo ga je Predsjedništvo COK-a, što je Skupština u januaru samo verifikovala. Kao jugoslovenski vaterpolo reprezentativac učestvovao je na Olimpijadi uMontrealu 1976. godine, dok je na Igrama u Seulu 1988. godine bio član stručne delegacije, zadužen za jugoslovensku vaterpolo selekciju.

Šta znači biti šef olimpijske misije?

– Zadatak moje ekipe je da organizujemo put i boravak naše stručne i sportske delegacije na Olimpijskim igrama u Pekingu. Naravno, nadamo se da će naši učesnici na Olimpijadi biti brojni, iako je Crna Gora mala zemlja, a Crnogorski olimpijski komitet tek će biti zvanično primljen u članstvo MOK-a. Naši sportisti tek počinju sa kvalifikacijama, ali sam siguran da ćemo u Pekingu imati predstavnike dostojne tog velikog takmičenja. Dakle, naš je zadatak da našim sportistima, trenerima i kompletnom štabu obezbijedimo boravak u Pekingu na najvišem mogućem nivou, vodeći računa o smještaju koji treba da bude udoban, što je bliže moguće borilištima, a hrana što sličnija našoj.

To znači da treba "osmotriti teren"mnogo ranije?

Upravo tako. Ja se sa još par ljudi spremam na moj prvi obilazak Pekinga i borilišta koja bi nas mogla da interesuju.Običaj je da reprezentativce tokom Igara posjeti VIP državna delegacija, tako da moram brinuti i o tome. Moramo vidjeti i kako bi se klimatski uslovi i razlika u vremenskim zonama mogli odraziti na psihofizičko stanje naših sportista. Idemo da vidimo i kakve su cijene u Pekingu i još mnoštvo drugih detalja. Sve to treba finansijski zaokružiti.

Vi se pripremate kao da je COK već primljen u MOK?

– Apsolutno. Naravno, o našoj posjetimoramo obavijestiti Organizacioni odbor Olimpijade u Pekingu.

Koga i koliko crnogorskih sportista očekujete na Olimpijadi?

– Zavisi od kolektivnih sportova. Kolektivni sportovi daju masovnost učešću. Ja se nadam vaterpolistima i rukometašima. Od predstavnika pojedinačnih sportova, računam na prisustvo džudista, boksera i naše dvije plivačice koje su već odradile plivačku olimpijsku normu. Samo sa navedenima, imate delegaciju od 35 – 40 ljudi.

Da li se zna ko će na Olimpijadi u Pekingu nositi crnogorsku zastavu tokom defilea na ceremoniji otvaranja?

– Ne znamo. Po pravilu, to je sportista – učesnik Olimpijade koji je do tada osvojio najviše sportskih odličja.

G. B.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh