Sportski ambasadori

Intervju Dušana Simonovića dnevnom listu Pobjeda

 

O tome kako sportska elita utiče na budućnost sporta u Crnoj Gori po kome smo prepoznati u svijetu, kakve su veze između sportske i političke elite, da li su vrhunski sportisti u Crnoj Gori „nacionalno bogatstvo“ razgovarali smo sa Dušanom Simonovićem, predsjednikom Crnogorskog olimpijskog komiteta.

 

– Ako govorimo o sportskoj eliti, onda to moramo posmatrati kroz istorijsku prizmu samih početaka sporta, takmičenja i olimpizma. Olimpijske igre zvanično su utemeljene još u VIII vijeku prije naše ere kao izraz napretka i moći helenskog svijeta, svetkovine slobode, sklada duše i tijela, humanosti, demokratije, „svetog primirja“, ali su posredno vodile i ka stvaranju nove kaste, kaste vrhunskih sportista.

„Nacionalno bogatstvo“

– Ideju obnavljanja, ili stvaranja Olimpijskih igara, stvorila je takođe društvena elita, željna promjena u cilju stvaranja što boljeg i humanijeg svijeta. Ako to gledamo iz crnogorske perspektive, ko uopšte čini sportsku elitu u Crnoj Gori? Vidjećemo da, za razliku od mnogih drugih djelatnosti- političkih, umjetničkih i slično- sport je oblast u kojoj su rezultati vidni, mjerljivi, egzaktni. Te prema tome lako je i prepoznati ko čini našu sportsku elitu. Za svega sedam godina po obnavljanju državne samostalnosti, Crna Gora je pronašla svoje mjesto na svjetskoj sportskoj mapi, ali ne kao puki dekor. Naprotiv: dičimo se olimpijskom medaljom i brojnim odličjima sa evropskih i svjetskih takmičenja, te se u pravom smislu možemo smatrati sportskom nacijom, u kojoj se postepeno izgrađuje sportska elita. Ako uvažimo jedan od postulata sociologije sporta, da svaka sportska aktivnost svoj puni smisao nalazi u kulturi čiji je dio, onda vrhunske sportiste moramo tretirati kao naše nacionalno bogatstvo, elemenat koji upotpunjuje naš kulturni identitet. Njihova riječ ima posebnu specifičnu težinu, njihovo sportsko i životno iskustvo, sposobnost samodiscipline, predanosti, posvećenosti cilju doživljavamo kao otjelotvorenje njegoševske maksime „pregaocu Bog daje mahove“, dok karakter pobjednika izgrađivan kroz brojne uspjehe na sportskom polju predstavlja neprocjenjivi kapital koji moramo, kao zemlja u tranziciji, maksimalno iskoristiti – ističe gospodin Simonović.

Društvena avangarda

– Svjedoci smo da se brojni uspješni sportisti, po okončanju karijera, uključuju u matične sportske saveze, svojim znanjem unapređujući njihov rad, a iskustvom i brojnim kontaktima doprinose pospješivanju sportske klime u Crnoj Gori. Osjećam, ipak, da postoji puno prostora i za njihovo svestranije i potpunije uključivanje u društveni život zajednice. Ne treba banalizovati i pod tim podrazumijevati njihovo političko angažovanje, već prije svega aktivnosti humanitarnog, edukativnog, društveno korisnog značaja, promovisanje ideja sporta i olimpizma kao „životne filozofije kojom se slave i sjedinjuju u uravnoteženu cjelinu kvaliteti tijela, volje i uma“, kako to stoji u Olimpijskoj povelji, čime oni stvarno predstavljaju svojevrsnu društvenu avangardu – kaže Dušan Simonović.

Više pažnje sportistima

– U našim specifičnim uslovima, jako osjetljivom društveno-ekonomskom kontekstu,  a sa socio-kulturnim kodom koji je određen jakim takmičarskim duhom i željom za samopotvrđivanjem kroz sport i takmičenje, ipak je potrebno uložiti izuzetan napor kako bismo zajedno ostvarili željene ciljeve. Veličina Crne Gore i sa njom vezana ograničenost privrednih potencijala, ekonomska kriza i slično, su faktori koji dovode do toga da sport ne može samostalno opstati, već umnogome zavisi od pomoći države. U tom pravcu, obaveza političkih elita je da svoju društvenu i ekonomsku moć stave u službu stvaranja materijalne i ekonomske baze za razvoj sporta – izgradnju i održavanje infrastrukture, stipendiranju talenata i nagrađivanju vrhunskih rezultata. U tom procesu treba voditi računa o autonomiji sporta, koja je garantovana međunarodnim pravom, ali koja i u domaćem zakonodavstvu mora biti jasno definisana – kaže Dušan Simonović, predsjednik COK-a.

 

Izvor : “Arena”

Objavljeno : 10.11.2013.

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh