Specijalna olimpijada „Antverpen 2014” održana u Belgiji

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović prisustvovao je Evropskim ljetnjim igrama Specijalne olimpijade „Antverpen 2014”, na poziv Gvida Kestensa, predsjednika borda direktora Specijalne olimpijade 2014. i Žaka Roga, počasnog predsjednika ove organizacije.

Pod nazivom „Igre srca”, ovogodišnje takmičenje sportista sa smetnjama i teškoćama u intelektualnom razvoju održano je u Belgiji, u periodu od 9. do 20. septembra 2014. godine. Ceremonija otvaranja upriličena je 13. septembra u Briselu.

Učešće na Igrama uzelo je preko 2.000 sportista iz 58 zemalja, koji su imali priliku da se takmiče u 10 sportova. Sportski dio programa pratile su i brojne kulturne aktivnosti i manifestacije.

Predsjednik Simonović učestvovao je i u radu Naučnog simpozijuma o inovativnim rješenjima za smanjenje socijalne isključenosti osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicama, koji je održan 15.septembra u Antverpenu.

Stručnjaci iz različitih društvenih oblasti smatraju da ključ za optimalno uključivanje leži u zapošljavanju i prilagođavanju poslova osobama sa intelektualnim teškoćama, s fokusom na vještine i sposobnosti pojedinca. Radno okruženje i ravnopravnost s kolegama donosi finansijsku slobodu, samostalnost i poboljšani kvalitet života, samopouzdanje, emocionalnu dobrobit, kao i socijalni status.

Sport je takođe snažan instrument u borbi za inkluziju svih ranjivih društvenih grupa, a učešće u ovakvim sportskim događajima značajno doprinosi prihvatanju i uvažavanju lica sa intelektualnim smetnjama.

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh