Solidna osnova za dobre pripreme

OBEZBIJEÐENA SREDSTVA ZA PRIPREMU I UČEŠĆE NAŠIH SPORTISTA NA OI U PEKINGU. Sredstva obezbijedili Vlada Crne Gore, sponzori i MOK

Solidna osnova za dobre pripreme

Narednog ljeta, prvi put u istoriji, crnogorska zastava će se zavijoriti na olimpijskim jarbolima, a u svečanom defileu, među 205 zemalja učesnica, naći će se i 20-tak sportista iz naše zemlje.

Vaterpolisti su već prokrčili put do Pekinga, olimpijske vize obezbijeđene su za plivačicu Marinu Kuč, na borilištu će se najvjerovatnije naći jedan ili dva naša atletičara, džudista, a možda i još neki sportista. Da bi se obavile što solidnije pripreme i obezbijedila sredstva za odlazak na najveću sportsku priredbu, bilo je potrebno ogromno angažovanje rukovodstva Crnogorskog olimpijskog komiteta. Ali, osam mjeseci pred početak Olimpijskih igara u Pekingu, prvi čovjek COK-a, Dušan Simonović je optimista.

– Dio sredstava smo već prikupili, jedan dio smo već počeli i da trošimo za pripreme naših selekcija – kaže Simonović u razgovoru za agenciju MINA. – Uplaćena su sredstva savezima koji imaju svoje predstavnike i pripremaju svoje takmičare za nastup u Pekingu, ali i za one koji tek treba da se bore za olimpijske norme. Mi smo uz pomoć prijateljskih olimpijskih komiteta, zatim Međunarodnog olimpijskog komiteta, kao i uz podršku države i značajnih crnogorskih kompanija stvorili sasvim dobru osnovu za solidne pripreme naših sportista za učešće na Olimpijskim igrama. Da budem precizniji, od MOK-a smo dobili 100 hiljada dolara za vaterpolo selekciju, devet stipendija za naše olimpijske kandidate, kao i određena sredstva za pomoć u radu Crnogorskog olimpijskog komiteta. Dobili smo i sredstva iz budžeta, a sklopili smo ugovore o generalnom i zlatnom sponzorstvu sa Prvom bankom Crne Gore i Crnogorskim Telekomom.

To, međutim, nije sve. Jer, Crnogorski olimpijski komitet planira da sklopi partnerski ugovor i sa Turističkom organizacijom Crne Gore i nekoliko kompanija koje su brendovi naše zemlje i koje će se na ovaj način predstaviti u Pekingu. Olimpijske igre nijesu sam skup sportista, već i privrednika, turističkih radnika i tako redom, a to je i idealna prilika da se prezentiraju sve ljepote naše zemlje u turističkom smislu.

Vlada je iz budžeta izdvojila 450 hiljada eura i to je sasvim dovoljno. Ukoliko bude nedostajalo novca, sasvim sam siguran da bi država ponovo pritekla u pomoć, baš kao i mnogo puta do sada – nastavlja prvi čovjek COK-a. – Moramo se i mi sami potruditi da prikupimo makar još toliko.

Država je za sport za ovu godinu izdvojila više od četiri miliona eura, što je jako respektabilno. Ali, ja vjerujem da će se najmanje još toliko raspodijeliti sportu kroz druge vidove podrške. Naime, dio će dati opštine, jedan dio će biti prikupljen preko sponzorskih ugovora, tako da smo veoma blizu da zadovoljimo sve potrebe sporta u Crnoj Gori.

Očekuje se da će u Pekingu nastupiti 20-tak crnogorskih sportista. Prema mišljenju Simonovića, već sada je to zadovoljavajući broj takmičara, uz podsjećanje da su vaterpolisti i plivačica Marina Kuč već ovjerili vize, a to će vjerovatno uraditi po jedan atletičar, atletičarka i rvač, dok je veoma blizu plasmana i džudista Srđan Mrvaljević.

– Broj od 20 sportista u crnogorskoj ekspediciji je jako dobar za državu od 650 hiljada stanovnika, objašnjava Dušan Simonović. – U MOK-u je učlanjeno 205 zemalja, a od njih će 101 imati manje od deset takmičara u Pekingu. Ako je Crna Gora na čelu te druge polovine, onda je jasno koji je to uspjeh i kakva je pozicija naše zemlje u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Govoreći o usvojenom Zakonu o doživotnim naknadama za vrhunske sportiste i osvajače medalja na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima, Simonović kaže:

– Zaista smo se u COK-u trudili ali, to sami ne bismo mogli postići. Bilo je puno razumijevanja od strane Ministarstva sporta, kulture i medija, kao i države, pa smo izuzetno zadovoljni rješenjima u Zakonu o sportu. Učinili smo nekoliko dobrih stvari sa kojima se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći olimpijski komiteti i sa mnogo dužom tradicijom. Pored penzija za vrhunske sportiste, odlučili smo se i za stipendije za mlade takmičare. Već krajem januara počeće isplata stipendija za 50 najperspektivnijih sporista, a obezbijedili smo i devet stipendija za olimpijske kandidate koje će MOK početi da isplaćuje već ovog mjeseca i one iznose 900 američkih dolara, dok naknade za mlade sportiste iznose po 100 dolara mjesečno.

Racionalno trošenje

Javna raspodjela sredstava obavezuje saveze na ozbiljnost u trošenju dodijeljenih sredstava i vjerujem da tom raspodjelom svi možemo biti zadovoljni – istakao je Simonović. – Siguran sam da će u narednom periodu tih sredstava biti još više, kako se bude razvijao i naš sport. Potencijala za njegov rast i razvoj ima, pa je normalno očekivati i veća sredstva.

Novi objekti

Već se ispostavilo da Crna Gora ima dobre, kvalitetne i mnogo perspektivnih sportista, ali da nedostaju sportski objekti, mada se u posljednjih desetak godina mnogo toga izgradilo.

Sigurno je da će se raditi bazen u Herceg Novom, ali postoje obećanja da će se slični objekti raditi u Nikšiću, Bijelom Polju i Podgorici – naglašava Dušan Simonović. – Sem toga, najavljeno je da će Fudbalski savez sredstvima iz UEFA od oko četiri miliona učestvovati u izgradnji fudbalskih terena u Crnoj Gori. Siguran sam da će i država iznaći mogućnosti da u tome pomogne, baš kao i lokalne zajednice. U planu je i izgradnja objekata za atletičare, tenisere i gimnastičare. Moramo naći načina da dobijemo kvalitetne objekte i izbjegnemo situaciju koja se mogla vidjeti jesenas na crnogorskim fudbalskim terenima.

(MINA, 6. januar 2007.)

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh