Seminar o borbi protiv dopinga

Juče je u velikoj sali hotela “Podgorica” u organizaciji zdravstvene komisije Crnogorskog olimpijskog komiteta održan seminar pod nazivom “Unapređenje antidoping kontrole u sportu”.

Na seminaru su govorili Dušan Simonović, predsjednik COK-a, Teimuraz Ukleba, generalni direktor Regionalne antidoping organizacije za istočnu Evropu i dr Mira Jovanovski-Dašić, zvanični predstavnik Crne Gore u Regionalnoj antidoping organizaciji za istočnu Evropu.

Doping je jedan od najvećih problema u današnjem sportu. Sve je veći broj sportista koji koriste nedozvoljene supstance u cilju postizanja što većeg uspjeha na takmičenjima.

Dušan Simonović tvrdi da se svi moraju uključiti u borbu protiv ove pojave.

-Crnogorski sportisti često nastupaju na velikim takmičenjima, ali nijesu najbolje upoznati sa pravilima i procedurama Svjetske antidoping agencije. COK je usvojio međunarodna i sastavio nacionalna pravila i za borbu protiv dopinga, a takođe sarađuje sa drugim relevantnim institucijama, pomaže istraživanja i prati kršenja pravila, a sve u cilju efikasnije borbe prtiv ove pošasti – rekao je Simonović.

 Teimuraz Ukleba zadovoljan je saradnjom sa COK-om.-Sproveli smo kontrolu u Podgorici na 10 sportista i nadam se nastavku saradnje sa  Antidoping komisijom Crne Gore. MOK, MPOK i svi nacionalni olimpijski komiteti su antidoping agencije, mada se dešava da neki od njih to ne  razumiju, pa je potrebna edukacija. Takođe je važno znati da u svijetu postoji 35 sertifikovanih laboratorija koje smiju raditi doping kontrole. U  2010. Analizirano je oko 300 hiljada uzoraka, od kojih je 1,8 posto bilo pozitivno – istakao je Ukleba.

 -Nijedan sportista ne smije da odbije testiranje, a neće samo oni snositi posljedice ako budu kršili antidoping pravila, već i njihovi ljekari,  osoblje, pa čak i nacionalne institucije. Nacionalne sportske federacije moraju prihvatati saradnju sa Svjetskom antidoping agencijom i njene  preporuke usvrstiti u svoje zakonodavstvo.

 Mira Jovanovski-Dašić upoznala je prisutne sa procedurom uzimanja uzoraka od sportista.

 -Sportisti se mogu testirati bilo kad i bilo gdje bez prethodne najave, ali isključivo od obučenih stručnjaka. Uzimaju se dva uzorka, jedan se  koristi za testiranje, a drugi se šalje u drugoj laboratoriji ukoliko je prvi uzorak pozitivan. Formulari koji se šalju laboratoriji ne sadrže lične  podatke o sportisti. Upisuje se vrijeme kada je sportista obaviješten da treba da ide na testiranje, a do početka samog procesa ne bi smjelo da  prođe više od sat vremena – rekla je Jovanovski-Dašić.

 -U tih sat vremena sportista je stalno u pratnji kontrolora, koji za vrijeme testiranja prati da li je procedura testiranja u skladu sa propisima. To  je od izuzetnog značaja ako je uzorak pozitivan, da bi se sportista mogao žaliti ukoliko procedura nije ispoštovana.

 

 

 

     

     

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh