Seminar „Mediteranske igre za mir i društveni razvoj“

U Lisabonu (Portugal) je 14. i 15. novembra 2018.godine održan seminar na temu „Mediteranske igre za mir i društveni razvoj“ u organizaciji Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (MKMI). Događaj je okupio delegate iz 18 Nacionalnih olimpijskih komiteta, a ispred COK-a učešće je uzela Zagorka Božović, savjetnik za međunarodne odnose.

Pozdravne riječi na otvaranju Seminara uputili su  Amar Adadi, predsjednik MK Mediteranskih igara i Hoze Manuel Konstantino, predsjednik Olimpijskog komiteta Portugalije.

Različiti aspekti uticaja Mediteranskih igara na društvo razmatrani su kroz prezentacije i interaktivne radionice, od promocije olimpijskih vrijednosti, preko podrške sportistima za planiranje paralelnih karijera, do socijalne inkluzije kroz sport.

Posebnu pažnju privukao je prvi zvanični izvještaj sa nedavno održanih Mediteranskih igara u Taragoni, koji je predstavio Viktorio Sančez, direktor Organizacionog komiteta za MI „Tarragona 2018“, ujedno i predsjednik Tehničke komisije MKMI. Konkretni podaci ukazuju na pozitivne pomake u više važnih segmenata: broju učesnika (rekordnih 3.648 sportista), kvalitetu takmičenja – sa ukupno 46 ostvarenih rekorda Mediteranskih igara, ali i učešću žena od 40%, čemu je doprinijelo uključivanje određenih ženskih disciplina, kao i rasporedu medalja (24 od ukupno 26 zemalja učesnicaje osvojilo medalje). Analizirane su i slabe tačke, discipline koje su otkazivane zbog nedovoljno prijavljenih takmičara na prethodnim igrama i razni izazovi za budućnost Mediteranskih igara.

Eros Bolonja, generalni sekretar NOK-a San Marino, prezentovao je poziciju malih zemalja u Mediteranskoj porodici, poteškoće i mogućnosti za napredak i veće uključivanje sportista.

Mediteranske igre na pijesku, druge po redu, održaće se naredne godine u Patrasu/ Grčka, a delegatima je prikazana prva prezentacija o konceptu igara i planovima organizatora.

Zaključci i informacije sa Seminara biće polazna tačka za veliki Kongres Mediteranske porodice, čije je održavanje predsjednik Adadi najavio u narednoj godini, a na kojem će se razmatrati pozicija i budućnost Mediteranskih igara.

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh