Sastanak predsjednika COK-a sa NJ.E. ambasadorom Narodne Republike Kine i ministrom vanjskih poslova

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Njegovom Ekselencijom Cui Dživejom i ministrom vanjskih poslova prof.dr Srđanom Darmanovićem.

Povod sastanka je predaja Olimpijske baklje sa Igara iz Pekinga 2008. godine, koja će upotpuniti kolekciju baklji u olimpijskom muzeju, čija je izgradnja u planu. Na Igrama u Pekingu, Crna Gora je prvi put nastupila samostalno.

Simonović je kazao da će baklja crnogorskim sportistima osvjetliti pređeni put, podsjetiti ih na zanose, trud, radosti, ali i tuge odrastanja crnogorskog sporta u nezavisnoj državi.

On je naglasio da će baklja inspirisati crnogorske sportiste na nove podvige, slične onom koji su napravile rukometašice, Zlatne lavice, osvajanjem olimpijske medalje na Igrama u Londonu.

„U avgustu 2008. godine na tlu Kine smo se prvi put samostalno predstavili sportskoj planeti i iscrtali ime Crne Gore na olimpijskoj mapi – svježa su sjećanja na doček, gostoprimstvo i pažnju naših domaćina. Deceniju kasnije, iz Pekinga nam stiže baklja, koja će upotpuniti našu kolekciju za budući olimpijski muzej”, kazao je Simović.

On je naglasio da je mnogo energije uloženo kako bi se taj dragocjeni eksponat našao među ostalim bakljama sa Olimpijskih igara na kojima su učestvovali crnogorski sportisti.

„Izuzetnim zalaganjem Njegove Ekselencije Ciua Dživeija dobili smo ovaj, za nas, veoma važan eksponat, na čemu smo mu beskrajno zahvalni. U simboličnom smislu, baklja će nam osvjetliti pređeni put, podsjetiti nas na zanose, trud, radosti, ali i tuge odrastanja crnogorskog sporta u nezavisnoj državi. Ujedno, i inspirisati nas na nove podvige, slične onom koji su napravile naše rukometašice, Zlatne lavice, osvajanjem olimpijske medalje na Igrama u Londonu”, rekao je Simonović.

Simonović se u ime COK zahvalio ambasadoru Kine na nesebičnom gestu prema toj asocijaciji, ali i cijeloj državi, i rekao da vjeruje  da će baklja biti amajlija crnogorskim sportistima na njihovom olimpijskom putu.

„Simbol olimpijskih ideala izvrsnosti, poštovanja i prijateljstva, ostaće kao znamen traga koji ste ostavili u Crnoj Gori. Nadam se da smo tokom Vašeg mandata, koji se, nažalost, približio kraju, i mi uspjeli da u bar približnoj mjeri pokažemo koliko cijenimo i Vas i veliku Narodnu Republiku Kinu, sa kojom smo ostvarili čvrste poslovne, ali i iskrene i srdačne prijateljske odnose”, kazao je Simonović.

On smatra da je velikodušan gest i poklon finale ukupnog uspješnog angažovanja kineskog ambasadora na povezivanju dvije države.

„Vjerujem da će onaj ko Vas naslijedi nastaviti Vaš rad na građenju mostova koji spajaju dvije zemlje, dva naroda i dvije kulture. Želim Vam sreću u budućem diplomatskom angažmanu, za koji ne sumnjam da će biti podjednako uspješan. Baklja će ostati tu, kao trajni zalog prijateljstva”, kazao je Simonović.

Izvor: RTCG

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh