Sastanak olimpijskih komiteta zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope – Krakov

Predstavnici osamnaest nacionalnih olimpijskih komiteta država Srednje i Jugoistočne Evrope (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Letonije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Turske) upriličili su 13-15. septembra zajednički radni sastanak u Krakovu. Tokom zvaničnog programa, koji je otvorio predsjednik Olimpijskog komiteta Poljske Andrej Krasnicki u svojstvu domaćina, Aleksander Žukov, prvi čovjek Ruskog olimpijskog komiteta i od Kongresa u Buenos Airesu novi član MOK-a, predstavio je pripreme svoje zemlje za predstojeće Zimske olimpijske igre u Sočiju. Prisutni su upoznati sa dosadašnjim obimnim aktivnostima organizatora Igara i dobili uvjeravanja da će Rusija biti pravi domaćin.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Slovačke Jozef Liba podnio je izvještaj o Olimpijskom festivalu mladih, koji je održan u julu u Utrehtu, uz opasku da je, uprkos poteškoćama u organizaciji, holandski domaćin uspio da se izbori sa izazovom. Kroz brifing predsjednika Grčkog olimpijskog komiteta Spirosa Kapralosa bilo je riječi i o premijernom izdanju Evropskih igara,  koje će se u junu 2015. godine održati u azerbejdžanskom Bakuu, uz učešće oko šest hiljada takmičara u osamnaest sportskih disciplina.          

U sklopu sastanka, predstavnici olimpijskih komiteta Poljske i Slovačke potpisali su memorandum o saradnji, povodom podnošenja zajedničke kandidature za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2022. godine u Krakovu i Popradu.

Ljubazni domaćini, u čijoj delegaciji je bila i ministarka sporta i turizma Joana Muča, potrudili su se raznovrsnim turističkim programom dodatno osvježe druženje. Zaključak je da bi sastanci ovog tipa trebalo da postanu pravilo.

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh