Saradnja COK i UNDP

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Aleksandar Avanesov, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović i autor programa "Gem set peace" Marko Begović potpisali su danas ugovor o saradnji, čiji je cilj obilježavanje međunarodnog dana mira, 21. septembra.

Program je fokusiran na tri oblasti – edukaciju mladih, posebno djece iz marginalizovanih grupa kroz sport, afirmaciju rodne ravnopravnosti u sportu i sport i zaštita životne sredine.

Autor programa kazao je da je planirano da se u ovoj godini uradi studija o zastupljenosti žena u crnogorskom sportu, kao takmičarki ili u upravljačkim strukturama, kao i da se organizuju sportsko-edukativni kampovi za djecu iz centra Mladost u Bijeloj, djecu iz marginalizovanih porodica i RAE populaciju.

Begović je istakao da je pod pokroviteljstvom lokalne turističke organizacije Mojkovac planirana organizacija Noder čelendž triatlona, Peintbola i Fišing kupa, kao i Eko trke koja će imati humanitarni karaktera. On je precizirao da će trka biti organizovana pod sloganom Testiraj svoju humanist – trči za Mladost.

“Kruna projekta biće obilježavanje međunarodnog dana mira, 21. septembra, a u okviru njega egzibicionog teniskog turnira, na kojem će učestvovati predstavnici Vlade, državnih institucija, diplomatskog kora i djece iz marginalizovanih grupa”, rekao je Begović na konferenciji za novinare.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović je kazao da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Ujedinjene nacije sarađuju u raznim oblastima, i istakao da su to dvije najveće globalne ideje.

“Ovaj projekat je i u finansijskom smislu podržan od MOK-a sa 40 hiljada USD što će biti dovoljno da se počnu sve aktivnosti koje ćemo realizovati do planiranog roka”, rekao je Simonović. I istakao da je u projektu sadržano sve ono što predstavlja olimpijske vrijednosti i principe MOK.

“Ovo je tek početak naše saradnje, vjerujem da kroz ovaj projekat počinjemo dobru saradnju na lokalnom nivou, a koja se tiče MOK i programa UN", rekao je Simonović.

Avanesov je kazao da sve agencije UN, posebno one koje su prisutne u Crnoj Gori, poklanjaju veliku pažnju učešću mladih u sportu stavljajući akcenat na to da se preko sporta ozvaničavaju opšte vrijednosti društva.

On je podsjetio da su mnogi poznati svjetski sportisti imenovani za ambasadore dobre volje ispred raznih agencija UN – UNICEF, UNHCR i UNDP.

"Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti ovu titulu ambasdora dodijeliti i nekom crnogorskom sportisti. Svjedoci smo da se sportu u Crnoj Gori pridaje veliki značaj, da se na ulicama mogu vidjeti djeca kako se bave sportom što dokazuje da ste jedna nacija zdrava", rekao je Avanesov.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je samo konkretan korak ka rješavanju osjetljivih problema.

"Siguran sam da će nas i zvaničnici Vlade podržati i uzeti učešće u događaju koji će se desiti 21. septembra kada obilježavamo međunarodni Dan mira. Nadamo se da će ovaj projekat dati svoj doprinos globalnoj kampanji o razvoju i ukupnom boljitku u Crnoj Gori", rekao je Avanesov.

UN ustanovile su međunarodni Dan mira 1981, a kao praznik službeno je uveden 2002. godine.

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh