Saopštenje sa sjednice Izvršnog odbora

U Podgorici je (25.09.2014.) održana 7. sjednica Izvršnog odbora Crnogorskog olimpijskog komiteta na kojoj su razmatrana brojna pitanja od značaja za unapređenje i razvoj našeg sporta.

U skladu sa članom 30 Zakona o sportu Crne Gore, Izvršni odbor je razmatrao radnu verziju Kriterijuma za kategorizaciju sportova koju je, nakon javne rasprave u kojoj su učestvovali nacionalni sportski savezi, pripremila Komisija COK-a. Nakon što Komisija pripremi prijedlog pravilnika o Kategorizaciji, uvažavajući pristigle prijedloge i sugestije, Izvršni odbor će donijeti konačnu odluku o ovom pitanju.

Crnogorski olimpijski komitet je, uz saradnju i uvažavanje prijedloga dobijenih od strane Nacionalnih sportskih saveza, preko Fonda Olimpijske solidarnosti i Međunarodnog olimpijskog komiteta, obezbijedio našim sportistima, u individualnim sportovima, 12 Olimpijskih stipendija „Rio 2016“, kao podršku za ostvarivanje norme za učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine. Stipendije, u iznosu od 600 USD mjesečno, dobili su : Srđan Mrvaljević (džudo), Danijel Furtula (atletika), Milivoj Dukić (jedrenje), Danka Kovinić (tenis), Boško Drašković (boks), Slađana Perunović (atletika), Alen Beganović (boks), Igor Les (jedrenje), Marko Radulović (džudo), Darko Pešić (atletika), Irfan Čekić (stoni tenis) i Jovica Marković (streljaštvo).

Svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju održaće se u utorak, 30. septembra 2014. godine u 12 časova, u Podgorici (PR Centar, Bulevar Josipa Broza 23A).

U vezi sa predstojećim izborom najboljih sportista i reprezentativnih selekcija Crne Gore u 2014. godini, Izvršni odbor je donio odluku da se konačan izbor dobitnika ovih priznanja odloži do završetka Evropskog prvenstva u rukometu za žene, obzirom na očekivanja da će naša reprezentacija ostvariti zapažen rezultat. Svečana ceremonija proglašenja najboljih biće održana krajem decembra.

Usvojen je Izvještaj o učešću crnogorskih sportista na II Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu (Kina). Takođe, usvojen je Izvještaj o pripremama za učešće na zimskom EYOF-u koji zajedno organizuju Lihtenštajn i Austrija i o pripremama za Prve Evropske igre u Bakuu (12-28. jun 2015. godine).

Na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu učestvovalo je oko 3.800 takmičara iz 204 države a takmičenja su održana u 28 sportova. Na ovim Igrama učestvovalo je petoro crnogorskih sportista : Arso Milić i Ivana Šunjević (džudo), atletičarka Kristina Rakočević (bacanje diska), teniser Pavle Rogan i Mario Gegaj u tekvondou.

Najznačajniji rezultat ostvarila je džudistkinja Ivana Šunjević osvajanjem srebrne medalje u ekipnoj konkurenciji, kao član internacionalnog tima. Srebrna medalja Šunjevićeve ujedno je i prva crnogorska medalja na Olimpijskim igrama mladih.

Atletičarka Kristina Rakočević osvojila je 4.mjesto u bacanju diska, džudista Arso Milić je zauzeo 5.mjesto, Mario Gegaj je zauzeo 9. mjesto, dok je Pavle Rogan takmičenje završio na 16. poziciji.

Pored takmičenja, mladi sportisti imali su mogućnosti da se upoznaju sa olimpijskim vrijednostima, društvenim izazovima, kulturnim različitostima, poštovanju fer-pleja, zaštiti životne sredine, da se druže i lijepo zabave.

Izvršni odbor je izrazio posebno zadovoljstvo osvajanjem prve crnogorske medalje i uputio čestitke Ivani Šunjević na ostvarenom rezultatu. Konstatovano je da je učešće na ovim Igrama bilo od izuzetne važnosti za ove mlade sportiste. Pored sasvim dobrih rezultata ovo je i jedno sjajno iskustvo za njih, koji predstavljaju budućnost crnogorskog sporta.

Na zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Lihtenštajnu i Austriji (25-30. januar 2015), Crnu Goru će, saglasno Kriterijumima, predstavljati samo jedna takmičarka, Nadežda Milošević, u alpskim disciplinama slalom i veleslalom.

Prve Evropske igre u Bakuu održaće se od 12. do 28. juna 2015.godine. Na programu Igara je 20 sportova sa 29 disciplina – od čega 24 olimpijske i 5 ne-olimpijskih. Na Igrama se očekuje učešće oko 6.000 sportista.

Na Evropskim igrama učestvovaće takmičari koji prođu kvalifikacije, propisane od strane nadležnih evropskih sportskih federacija.

Takmičenja u 9 sportova na Evropskim igrama 2015. obezbjeđuju mogućnost sportistima da se direktno ili indirektno kvalifikuju za Olimpijske igre Rio 2016. Sportisti koji se takmiče u strelličarstvu, tekvandou, biciklizmu i odbojci na plaži obezbjeđuju bodove za Rio, atletika i plivanje – kvalifikacione standarde, dok će osvojena prva mjesta takmičarima u stonom tenisu, triatlonu i streljaštvu osigurati direktan plasman na OI Rio 2016.

Pokrenuta je inicijativa kandidovanja Crne Gore za dobijanje organizacije Igara malih zemalja Evrope 2019. godine. Nakon pripreme elaborate o opravdanosti organizovanja ove multisportske manifestacije, na kojoj učestvuje oko 1000 takmičara iz 9 evropskih država koje imaju manje od million stanovnika (Andora, Island, Kipar, Luksemburg, Lihtenštajn, Monako, Malta, San Marino i Crna Gora), Crnogorski olimpijski komitet će, nadležnim državnim organima, dostaviti kompletan materijal i tražiti podršku za organizovanje ovih Igara.

Izvršni odbor je izrazio nezadovoljstvo uslovima u kojima radi Crnogorski olimpijski komitet, smatrajući da je krajnje vrijeme da se na kvalitetan način riješi pitanje prostora Nacionalnog olimpijskog komiteta, sa svim potrebnim sadržajima, neophodnim za funkcionisanje ovakve sportske institucije.

 

PRESS SLUŽBA

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh