Saopštenje sa sjednice predsjedništva COK-a

Danas je u Podgorici odrzana sjednica Predsjednistva Crnogorskog olimpijskog komiteta, kojom je predsjedavao Dusan Simonović, predsjednik COK-a.

Na sjednici je razmatrano nekoliko vaznih pitanja iz domena rada Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Predsjednistvo COK-a je usvojilo projekat prezentacije Crne Gore na Olimpijskim igrama u Atini. Radi se o veoma ozbiljnom i vaznom projektu u okviru kojeg Crna Gora, odnosno njeni privredni, turistički, sportski i drugi potencijali, treba da se predstave učesnicima i posjetiocima najveće svjetske sportske manifestacije. S obzirom na njegov značaj i dimenzije koje prevazilaze granice sporta, ovaj projekat dostavljen je na razmatranje i Vladi, od koje se očekuje pomoć u realizaciji.

Na danasnjoj sjednici je odlučeno da se formira izdavačko-novinsko preduzeće koje će se baviti izdavanjem časopisa i publikacija koje su od interesa za popularizaciju sporta u nasoj Republici. U ovom smislu već je pokrenuto izdavanje časopisa Olympic News, koji je nakon dva broja već dozivio veliku afirmaciju i pokupio simpatije brojnih čitalaca, pa se tim prije osnivanje idavačke kuće čini opravdanim i svrsishodnim. Pored toga odlučeno je da se osnuje i marketinska agencija.

Na sjednici je bilo riječi i o novom Zakonu o sportu koji je nedavno usvojen i u čijim pripremama je COK takođe imao aktivnog učesća. Zaključeno je da je u okviru ovog Zakona Crnogorski olimpijski komitet kvalitetno pozicioniran, odnosno da postoje dobre zakonske pretpostavke za njegov dalji rad na planu razvoja sporta u nasoj Republici. Takođe je razgovarano i o Zakonu o igrama na sreću koji se nalazi u pripremnoj fazi i čije se usvajanje tek očekuje. U ovkiru COK-a od ranije postoji radna grupa, čiji je zadatak da učestvuje u izradi ovoga Zakona. Predsjednistvo COK-a je konstatovalo da se sa donosenjem ovoga Zakona kasni, da čitav proces treba maksimalno ubrzati jer će od donosenja ovog zakona, odnosno od rjesenja koja se njime ponude u mnogome zavisiti dalji finansijski status sporta u Crnoj Gori.

Na sjednici je donijeta odluka da se pristupi formiranju Crnogorske olimpijske akademije. Radi se o značajnoj organizaciji koja će funkcionisati u sastavu COK- a i koja će na svojevrstan način, kroz razne projekte, dati doprinos daljem razvoju olimpijskih sportova u Crnoj Gori. U tom smislu odabran je inicijativni odbor koji će pripremiti potrebne dokumente za formiranje Akademije, a na čelo ovog odbora imenovan je Andrija Popović, član Predsjednistva COK-a, proslavljeni sportista, koji je i osvajač olimpijske medalje.

Predsjednistvo COK-a je takođe, cijeneći značaj ove manifestacije za afirmaciju sporta, naročito tradicionalnih crnogorskih sportova, podrzalo ideju da COK bude pokrovitelj Viteskih igara koje će se na Njegusima odrzatii 11. jula ove godine.

Na sjednici je raspravljano o pitanju regulisanja penzijskog i zdravstvenog osiguranja vrhunskih sportista. Naime, ovakva inicijativa postoji već odavno, a ovo pitanje je u okruzenju rijeseno na kvalitetan način. U tom smislu, Predsjednistvo je donijelo zaključak da pokrene inicijativu da se pronađe rjesenje kako bi svi vrhunski sportisti u Crnoj Gori imali rijesen problem penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

Predsjednistvo je takođe donijelo odluku da se VK Jadran i zenski karate Klub Budućnost, zbog izvanrednih uspjeha na međunarodnim takmičenjima, novčano nagrade u ime Crnogorskog olimpijskog komiteta. Ovim povodom biće organizovana svečanost na kojoj će biti uručene nagrade.

Sponzori i partneri

• lovcen-osiguranje