Sa malo postigli puno

PREDSJEDNIK COK-A SIMONOVIĆ NA PRESU KONSTATOVAO DA JE CRNA GORA U PESKARI IMALA USPJEŠNU MISIJU

Sa malo postigli puno

Jučerašnji dan u Crnoj Gori bio je posvećen osvajačima medalja na Mediteranskim igrama u Peskari, kao i svim učesnicima, koji su debitujući na Igrama ostavili pozitivan utisak i zlatnim slovima ispisali još jednu istoriju crnogorskog sporta. Ukupno 108 sportista, 12 dana je u Italiji vodilo borbu sa protivnicima, koji su bili mnogo iskusniji i koji su, prije svega, sa vrlo jasnim ambicijama doputovali u Peskaru. Naš odabrani tim, Crnogorski olimpijski komitet na čelu sa predsjednikom Dušanom Simonovićem, želio je najviše, najbolje, a pokazao je kako se iz male države, koja još uvijek nema kvantitet ostalih mediteranskih zemalja, može i sa malo postići puno.

Bilans od sedam medalja, od toga čak dvije zlatne boćara Petkovića i boksera Draškovića, srebrna tenisera Tošića i Danilovića, bronzana boksera Beganovića i rukometašica Crne Gore i to sve osvojene u šest različitih sportskih discipina ukazuje na to da za crnogorski sport ima nade, da ima budućnost i da će za mnoge London, odnosno Olimpijske igre 2012. godine biti vjerovatno i uspješne.

Zbog toga, zbog izuzetnih rezultata, a samo dva dana nakon što su Igre u Peskari završene, Crnogorski olimpijski komitet sazvao je konferenciju za medije, na kojoj su pored predsjednika Simonovića, potpredsjednika Zorice Kovačević i Andrije Popovića, kao i šefa misije na Mediteranskim igrama, Miodraga Ivanovića, prisustvovali i svi osvajači medalja u Peskari.

– Zbog dva povoda smo se danas okupili. Prvo je dan što je tačno prije dvije godine COK priznat od Međunarodnog olimpijskog komiteta kao nacionalni olimpijski komitet. U protekle dvije godine smo uradili, a nadam se da neće zvučati pretenciozno i neskromno, dosta dobrih stvari i siguran sam da ćemo nastaviti da radimo u tom pravcu. Drugi, najvažniji je što su sa nama osvajači medalja sa Mediteranskih igara u Peskari – kazao je Simonović. – Pozdravljam ih i poželio bih im puno uspjeha u daljim aktivnostima. Imali smo u Peskari izuzetan nastup, sedam medalja za malenu Crnu Goru nije nešto što smo u ovom trenutku očekivali, ne u prvom nastupu na Mediteranskim igrama. Očekivali smo u nekim sportovima medalje, a osvojili su ih i oni za koje nijesmo očekivali. Bio je to i sjajan uspjeh za sportove koji su izvan olimpijskog programa, a koji su izuzetno popularni na Mediteranu. Napravili smo sjajan uspjeh u nekim olimpijskim sportovima, a u nekim sportovima s pravom očekujemo sjajan nastup u Londonu na Olimpijskim igrama. Drago mi je što je ovih sedam medalja osvojeno u šest različitih sportova i to daje nadu za još kvalitetniji nastup sportista na budućim takmičenjima. Imamo sad i novu nadu u još jednom kolektivnom sportu i imamo iskustvo koje nas je obogatilo sa učešćem svih 108 sportista, koji su bili za primjer i koji su na najbolji način prezentovali sport i našu zemlju.

Prvi čovjek COK-a Simonović podsjetio je kako nakon svih nastupa, od svjetskih, evropskih i posljednjih mediteranskih u Italiji, postoje uslovi, odnosno stekli su se uslovi za kvalitetnu analizu, koja će se zajedno sa savezima uraditi, a nakon toga prezentovaće se Ministarstvu kulture, sporta i medija i na bazi te analize vrednovaće se pojedine sportske grane.

– Mislim da bi bila prilika, možda, ako se zaista ozbiljno spremamo za London, a čini mi se da nam je to konačna misija, da, možda, oni koji imaju šansu za OI, da ih izdvojimo, posebno vrednujemo i posebnu pažnju kroz finansijsku podršku i svaku drugu podršku posvetimo, kako bi se što kvalitetnije pripremili. Mislim da će nam za to trebati vremena. Konkretno, u Peskari nije bilo neuspješnih sportista, jer su svi na poseban način dali svoj maksimalan doprinos, ali, takođe, moramo biti realni i pogledati u ono što jeste činjenica i one sportove koji zaista mogu da ostvare rezultat na svim značajnim sportskim takmičenjima podržimo, ali i ostale da držimo pod pažnjom.

Prvi čovjek COK-a zahvalio se i Skupštini COK-a, koja je u svemu podržala ovu misiju, kao i Izvršnom odboru koji je pravovremenim i hrabrim odlukama, takođe, podržao ekipu. Simonović je, takođe, uputio i zahvalnost stručnoj službi COK-a koja je do kraja odradila posao na kvalitetan način, a posebnu zahvalnost maloj ekipi koju je predvodio Miško Ivanović, šef misije u Peskari.

– Pomogla nam je i italijanska ambasada i konzulat u Crnoj Gori, koji je sa svoje strane učinio sve da ono što je bilo u pripremnoj fazi neophodno odradimo na dobar način i bez problema otputujemo na Igre, hvala i domaćinima Igara, sredstvima javnog informisanja koji su na kvalitetan način prenosili sve ono što se događalo u Peskari.

Crnogorski olimpijski komitet donio je odluku da osvajače medalja, u skladu sa svojim mogućnostima, a koje nijesu velike, nagradi.

Potpredsjednik COK-a, Andrija Popović, takođe je uputio čestitke osvajačima medalja i učesnicima Mediteranskih igra u Peskari.

– Postignuti su zadivljujući rezultati. Još davne 1983. godine kao član vaterpolo reprezentacije osvojio sam u Maroku zlatnu medalju, a to je bila prva medalja sa nekog većeg takmičenja. Znam koliko sam bio ushićen, pa i znam kako se osvajači medalja osjećaju.

Ispred Ministarstva kulture, sporta i medija osvajačima medalja i učesnicima obratio se pomoćnik ministra Dragan Drobnjak.

– Želim da nastavite ovim tempom i kvalitetom. Posebno bih čestitao osvajačima medalja i svim učesnicima Mediteranskih igara na korektnosti, ponašanju i na izvanrednom predstavljanju samih sebe i države Crne Gore.

Ministarstvo će organizovati prijem za osvajače medalja i shodno propisima opredijeliti i odgovarajuće nagrade za osvajače.

Domaćin narednih Mediteranskih igara je Grčka. Na ovim Igrama učestvovaće 24 zemlje Mediterana. Crna Gora je u Italiji bila najmlađa učesnica. Na debiju – sedam medalja. Tek korak je nedostajao još nekim sportistima da se domognu medalja. U Grčkoj, 2012. godine očekuje se više.

 

Zlatni prvijenac

Naš boćar Petković osvojio je prvu zlatnu, od ukupno dvije, medalju na Mediteranskim igrama.
– Hvala zbog podrške i čestitki na medalji. Osvojio sam prvu zlatnu za Crnu Goru, što je za mene bio veliki uspjeh i za sport, koji još nije profesionalni. Dokazali smo svima da imamo potencijal i kvalitet. Lijepo je biti prvi, a osjećaj je fantastičan.

Boško Drašković oduševio

Bokser Boško Drašković osvajač je druge zlatne medalje na Igrama. Osim što je iznenadio, on je pokazao da ima potencijal za velike domete. Njegova želja i san je London, do tada je obećao da će raditi najbolje što može.

– Zahvalio bih se na čestitkama. Moja misija je bila medalja, a do zlatne sam imao tri naporna meča. Bilo je teško, ali želio sam da pružim maksimum, a sa ovim rezultatom smatram da sam postigao veliki uspjeh za boks, za naš Savez.

Imali smo velike napore, skoro šest mjeseci bili smo na pripremama, a sve u cilju da što bolje dočekamo Mediteranske igre. Nadam se da ću još više napredovati do Londona što je moj veliki san.

Radosavljević: Biće još bolje

Prvi osvajač medalje za Crnu Goru bio je rvač Radosavljević. Obradovao je sve u Mediteranskom selu. Bio je za primjer, a osim toga što je osvojio prvu medalju za našu državu, bila je to i premijerna medalja za rvački crnogorski sport.

– Zahvalio bih se COK-u koji je uspio da nas sve pošalje na Igre. Osvojio sam prvu medalju za Crnu Goru, za rvački sport i nadam se da ćemo ovom medaljom uspjeti da rvanje podignemo na još veći nivo. Nadao sam se da medalja neće biti jedina i uspjeli smo u Peskari.

www.arenacg.net

 

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh