Rano jutros po srednjeevropskom vremenu otvorene 21. zimske Olimpijske igre

Vankuver – simbol mira

Rano jutros po srednjeevropskom vremenu otvorene 21. zimske Olimpijske igre

Zimske Olimpijske igre zvanično su otvorene – olimpijska baklja koju je ponio čuveni Arnold Švarceneger i slika glamuroznog šou programa iz Vankuvera obišle su svijet.

Kanada je treći put domaćin "bijelih" Igara, a ovoga puta je dobila i posebna obilježja – multikulturalni identitet, te sportske sposobnosti koje pozivaju na mir, čine ideju vodilju OI 2010.

Među više od 5500 takmičara, iz preko od 80 zemalja učesnica, ponosno mjesto prvi put je našla sportska Crna Gora i njen jedini predstavnik Bojan Kosić. Oni će podršku imati u treneru Rajku Kosiću, predsjedniku COK-a Dušanu Simonoviću i predsjednici SSCG Vesni Medenici, kao i našim iseljenicima koji rade u Kanadi.

Otvaranje 21. OI (rano jutros po srednjeevropskom vremenu), inače, ostaće upamćeno po tome što se prvi put dogodilo u zatvorenoj dvorani – "Britiš Kolumbija plejs", koja prima
64.000 ljudi i znala je da odgovori svjetskom izazovu. Kompletan program i defile maksimalno su skraćeni i trajali su otprilike dva časa.

Takmičenja će se održati na sportskim objektima u Ričmondu (brzo klizanje) i Vankuveru (karling, umjetničko klizanje, brzo klizanje na kratkim stazama, te hokej na ledu). Na planini Sajpres u blizini Vankuvera gledaoci će moći da uživaju u snoubordu i skijanju slobodnim stilom, dok je u planinskom Olimpijskom parku Vistler predviđeno takmičenje u biatlonu, alpskom skijanju, skijaškom trčanju, nordijskoj kombinaciji i skijaškim skokovima.

Igre prati oko 10.000 novinara, a u organizaciji učestvuje 25.000 volontera.

www.arenacg.net

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh