Prvo plivanje u “Vodenoj kocki”

PEKING – Jedan američki zvaničnik iz plivačkog sporta nazvao je Nacionalni akvatički centar u Pekingu (“Vodena kocka”), jednostavno – “strašnim”. Jedan visoki zvaničnik Međunarodnog olimpijskog komiteta nakon posjete glavnom gradu Kine i olimpijskim zdanjima, ovu strukturu vrijednu 200 miliona dolara, opisao je kao nešto “van ovoga svijeta”.
Otilia Jedrzejcak, jedini osvajač olimpijskog zlata (Atina 2004), koji je učestvovao na inauguralnom takmičenju u “Vodenoj kocki” prije tri dana je imala, međutim, i primjedbe: “Mislim da je voda u bazenu pretopla, kao što je pretoplo u sobi za presvlačenje, ostalo je OK.”
Probnom takmičenju je prisustvovao mali broj gledalaca – samo par stotina u 17.000 sjedišta. Ono što su vidjeli je nekoliko popodnevnih trka, za koje su finala obavljena narednog jutra, u petak.
Plan trka napravljen je po planu kakav će se primjenjivati na samim Olimpijskim igrama. Jer, finala u plivanju biće održavana ujutro, kako bi TV gledaoci u Sjevernoj Americi imali zadovoljstvo da uživaju u najatraktivnije vrijeme – ranim večernjim satima.
Čast da prvi uđe u bazen “Vodene kocke” imao je Tsogjargal Narantsog, jedini plivač na 100 m baterflaj. Plivajući sam, trasu je prešao za 1 minut, 6,79 sekundi. Dobio je aplauz iako je to vrijeme za cijeih 16 sekundi slabije od svjetskog rekorda Amerikanca Jana Krokera.
“Bazen je sa drugog svijeta. Čini vam se da je dopremljen sa druge planete”, kazao je član MOK-a Kevan Gosper, rukovodilac u komisiji za štampu i dodao: “Po svim aspektima, ovo je najefektniji i najrafiniraniji akvatički centar od svih koje sam video za OI.” Gosper je, inače, bio član australijskog plivačkog tima na OI u Melburnu 1956.
Najveći dio najboljih plivačkih timova na svijetu, poput američkog ili australijskog, izostali su sa takmičenja.
Jedan od dvojice zvaničnika američkog plivanja bio je Džonti Skiner, direktor za sportsku nauku.
“Bazen je jednostavno strašan. Mislim da će djeca dolaziti samo da ga obiđu. A kad djeca ulaze u neke prostore, to samo dodaje ambijentu. Centar je grandiozan”, kazao je on.
On je pomemuo i jedan potencijalni problem. Visoka tavanica napravljena je od membrane koja liči na strukturu ćelija. A takav dizajn može predstavljati teškoću za takmičare u leđnom plivanju. Jer, oni najčešće koriste plafon kao orijentir za svoju putanju unutar staze.
“Za leđnog plivača to liči na nebo, pa ne znaju kuda idu”, kazao je Skiner.
On je dodao da su boksovi za start širi u odnosu na one korišćene u Atini 2004, što omogućava višim plivačima prostor da koraknu unazad.

Sve ovo ne bi smetalo Majklu Felpsu, osvajaču šest zlatnih medalja u Atini, koji će u Pekingu pokušati da obori rekord Marka Spica, koji je osvojio sedam zlatnih medalja u Minhenu 1972.
“Za tog momka, voda je voda. Linije duž staze, startni blokovi… on je iz nekog drugog svijeta, za njega je sve to nebitno”, kazao je Skiner.
On je dodao da Amerikanci nisu došli zbog puta, neusaglašenosti sa koledž sezonom u SAD-u, te svjetskog šampionata na kratkim stazama, krajem ove godine u Englskeoj.

Skiner je kazao da će američki plivači trenirati u Singapuru prije nego što stignu u Peking. Kao i mnogi drugi timovi, i oni će stići u zadnjem mometu, kako bi što kraće bili na pekinškom vazduhu, čuvenom po zagađenosti.
Skiner je kazao da bi zagađenost mogla da ima negativne posljedice i na sportiste koji se takmiče u dvoranama jer, kako je kazao, svi moraju izlaziti iz dvorana. “Ali, mi imamo planove za borbu protiv toga”, kazao je on, možda misleći i na specijalne antismog maske sa kojima će američki sportisti sletjeti na pekinški aerodrom.
Bilo je i primjedbi da spoljašnja svjetlost koja prodire kroz krov zdanja može izazvati probleme televizijskim kućama, jer je za snimanje svakako bolje vještačko kontrolisano i ujednačeno osvjetljenje.

U “Vodenoj kocki” održaće se takmičenja u polivanju, skokovima u vodu i u sinhronom plivanju

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh