Promocija knjige „Olimpijski pokret u Crnoj Gori”, autora Đorđa Perišića

U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”, u organizaciji Crnogorskog olimpijskog komiteta, sinoć je promovisana knjiga „Olimpijski pokret u Crnoj Gori”, autora Đorđa Perišića.

Crnogorski olimpijski komitet se pojavljuje i u ulozi izdavača knjige. Svojim djelovanjem COK razvija, promoviše i štiti osnovna načela i vrijednosti olimpizma u Crnoj Gori, podstiče razvoj vrhunskog sporta kao i sporta za sve i doprinosi razvoju i afirmaciji olimpijskih i drugih sportova u Crnoj Gori.

Na promociji su, osim autora, govorili i recenzent pomenute knjige, proslavljeni legendarni košarkaš Žarko Varajić, kao i urednik izdanja, predsjednik COK-a Dušan Simonović.

Uz prisustvo mnogobrojnih istaknutih sportskih radnika, kao i novinara, gostima se prvi obratio Dušan Simonović, koji je ispred Crnogorskog olimpijskog komiteta bio domaćin ovog sjajnog događaja.

Zahvaljujem se svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svjetlost dana. Zahvaljujem se Đorđu Perišiću na upornosti, posvećenosti i istrajnosti. Zahvalan sam Međunarodnom olimpijskom komitetu koji je pomogao da knjiga izađe na svjetlost dana i državi koja je prepoznala potrebu finansiranja i učestovanja u ovom projektu. S druge strane, pomogli smo i mi iz Crnogorskog olimpijskog komiteta sa svim onim što smo imali u arhivi. Strpljivim i upornim radom autora puno toga je nađeno i upravo to je prezentovano u ovoj knjizi. Želja mi je bila da imamo na jednom mjestu nešto ovako. Ovaj pređeni put ne počinje od nas i od ovih deset godina. Idejom koju smo prezentovali u knjizi pokušali smo da korijenje velike ideje, najveće globalne ideje, uvežemo u crnogorsku tradiciju, da mitsku planinu Olimp povežemo sa našim Lovćenom, da korijenje naših nacionalnih igara uvežemo u antički korijen, da nađemo vezu, izvorište u Olimpijskim igrama. Željeli smo da podsjetimo, i u knjizi smo to naveli, da je ideja o Olimpijskim igrama i učešće na njima bila prisutna i nešto više od sto godina unazad, kada je veliku šansu da pošalje crnogorski olimpijski tim na Igre u Londonu 1908. godine imao kralj Nikola, ali zbog određenih, neki izvori kažu finansijskih razloga, neki zbog nekih drugih, naš tim se nije pojavio. Ipak smo se pojavili sto godina kasnije, na Igrama u Pekingu i od tada olimpijska priča traje i zaokružena je olimpijskom medaljom u Londonu. Godine 1993. imamo Olimpijski komitet Crne Gore, na čelu sa Borom Vučinićem, a 2007. godine međunarodnim priznanjem postali smo nacionalni olimpijski komitet. Nije nam bilo teško da tada nastavimo našu olimpijsku priču, jer smo imali dobre temelje i već deset godina ona uspješno traje – kazao je predsjednik COK-a, gospodin Simonović.

Prisutnima se nakon toga obratio i rođeni Nikćinanin, Žarko Varajić, klupski prvak Evrope u košarci i osvajač srebrne olimpijske medalje na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine.

„Hvala autoru što se drznuo da otrgne od zaborava na desetine ličnosti, sportista  zemlje koja je mijenjala ime, ali ne i sportske junake na koje ćemo biti ponosni”, naglasio je Varajić.

Emotivno izlaganje, na čijem je kraju jedva suzdržao suze, autor knjige Đorđe Perišić završio je izjavom da ga je ova knjiga, bar na kratko, vratila u svoj zavičaj.

Ovo je moja četvrta knjiga na temu olimpizma i olimpijskih igara ali, za razliku od prethodne tri, ovu sam sa posebnim zadovoljstvom i uživanjem napisao. Ista je zahvaljujući Crnogorskom olimpijskom komitetu i predsjedniku Simonoviću ugledala svjetlost dana. Povodi za pisanje ove knjige su brojni: olimpizam kao pokret, olimpijske igre kao najveće sportsko takmičenje koje su više od samog takmičenja i činjenici da je Crna Gora 3. juna 2006. godine proglašena za nezavisnu državu, koja je nepun mjesec dana kasnije postala i članica Ujedinjenih nacija, a godinu dana kasnije i članica Savjeta Evrope. Ove tri činjenice od istorijskog značaja za Crnu Goru su i bile od presudnog značaja za Međunarodni olimpijski komitet da, na svojoj 119. sesiji 7. jula 2007. godine u Gvatemali, donese odluku o priznavanju Crnogorskog olimpijskog komiteta, i širom otvori vrata za ulazak u Međunarodni olimpijski i sportski pokret u Crnoj Gori. Povod da ovu knjigu napišem je i to što je jedan broj sportista rođenih u Crnoj Gori u periodu od Olimpijskih igara 1948. godine u Londonu, pa do Atine 2004., imao status člana olimpijskog tima zajedničke države Jugoslavije, a od Olimpijskih igara 2008. u Pekingu, status člana Crnogorskog olimpijskog komiteta. Povod za pisanje knjige je i srebrna medalja koju je ženska rukometna reprezentacija osvojila na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, kao i tri četvrta mjesta, bolna, ali za Crnu Goru i njen sport veoma značajna, koja je vaterpolo reprezentacija osvojila na Igrama u Pekingu, Londonu i Riju. Povod su i sportski radnici iz Crne Gore čija se imena nalaze u knjizi, koji su svojim aktivnostima dali doprinos razvoju olimpizma, nekad u Jugoslaviji, a sada u Crnoj Gori. Ova knjiga podsjeća da je olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, na svom putu od Atine do Sarajeva, prošao kroz Crnu Goru. Izražavam svoju nadu i uvjerenje da će ova knjiga kao dokumentacija, s obzirom na njen sadržaj, svima onima koji se istorijom sporta i olimpizma na prostorima Crne Gore danas bave, poslužiti da od zaborava sačuvaju takmičarska i rezultatska ostvarenja sportista iz Crne Gore na Olimpijskim igrama – zaključio je autor knjige, Đorđe Perišić.

Crnogorski olimpijski komitet je poklonio nekoliko primjeraka Perišićeve knjige biblioteci „Radosav Ljumović“, te je knjiga od sinoć dostupna svima zainteresovanima.

Izvor: Reprezentacija.me

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 
 

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh