Pripreme za viteške igre

Ove godine, u nedjelju 11. jula, pod pokroviteljstvom Crnogorskog olimpijskog komiteta, na Njegusima će biti odrzane druge Viteske igre. Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja se već dugo vremena odrzava u ovom mjestu i koja je, na osoben i svojevrstan način, odigrala izuzetnu ulogu u afirmaciji sporta u staroj Crnoj Gori. Ove Igre prosle godine su obnovljene, sa ambicijom da nastave da se odrzavaju i da i dalje njeguju tradicionalne crnogorske sportove i vjestine.

Za ovogodisnje Viteske igre vlada veliko interesovanje. One su naisle na izuzetno odobravanje i veliki odziv. Inače, Igre su pojedinačnog karaktera i otvorenog tipa. Do sada je potvrdilo učesće 280 takmičara iz raznih sredina: Niksića, Cetinja, Kotora, Tivta, Crmnice, Zete, Ljesanske nahije, Komana, Bandića, Zagarača, Njegusa i vojvođanskog Lovćenca. Pored njih, na manifestaciji će učestvovati vise od 70 članova raznih sportskih stručnih komisija, novinara i gostiju.

Takmičari će se oprobati u sljedećim disciplinama: skok u dalj iz mjesta, skok u dalj s jedne noge, bacanje kamena s ramena, bacanje kamena preko glave, bacanje kamena kroz noge, pretega, nabacivanje kotura, trčanje, navlačenje konopca i gađanje biljege. Dakle, radi se o tradicionalnim disciplinama, koje se u okviru Viteskih igara njeguju vise od dva vijeka.

Pored sportskog dijela, za sve učesnike i goste Igara predviđen je i raznovrstan kulturno – zabavni program. Između ostalog, ovim povodom biće otvorena izlozba slikara Nikole Gvozdenovića, promovisana knjiga Vesne Vičević, pod naslovom" Skrinja njeguske odive", nastupiće mladi stvaraoci sa cetinjskih akademija lijepih umjetnosti, kao i pjevači izvornih pjesama.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh