Prije 111 godina prve moderne OI

Na prvim modernim Igrama učestvova je 241 sportista (samo muškarci) iz 14 zemalja, koji su se borili u devet sportova i 43 discipline

Prije 111 godina prve moderne OI

Na današnji dan prije 111 godina, otvorene su prve moderne Igre u Atini. Od tada, svečana ceremonija otvaranja, neprestano se razvijala, a da nije izgubila svoje spektakularne i jedinstvene aspekte. Ceremonija otvaranja prvih modernih Igara bila je inspirisana onima iz doba stare Grčke.

Atina, 6. april 1896. godine. Ulice su bile pune ljudi. Muzika se čula na sve strane. Atmosfera je bila tim svečanija, što nije bio samo dan otvaranja Igara, već i grčki nacionalni festival. Zastave su se vijorile nad stadionom Panatenaikos. Svuda nevjerovatno šarenilo naroda, od gospode u cilindrima, do žena obučenih u nacionalne nošnje.

U rano poslije podne, grčka kraljevska porodica ušla je na stadion. Zvanična lica pozdravila su članove porodice, praćene usklicima mase, I napravili im put ka srednjem dijelu arene. Nakon govora princa Konstantinosa, kralj Džordž I objavio je otvaranje prvih modernih Igara. Orkestar Atinske filharmonije zasvirao je note olimpijske himne koju su komponovali Spiros Samaras i Kostis Palamas. Nakon burnog aplauza prisutnih, odsvirana je još jednom.

Kratko nakon toga, počela su i prva takmičenja.

Na prvim modernim Igrama učestvovao je 241 sportista (samo muškarci) iz 14 zemalja, koji su se borili u devet sportova i 43 discipline. Najviše predstavnika imale su Grčka, Njemačka, Francuska i Velika Britanija. Već na dan otvaranja, Amerikanac Džejms Konoli pobijedio je u troskoku i postao prvi olimpijski šampion nakon pauze od 1.500 godina. Okićen je, kao i naredni pobjednici, srebrnom medaljom i maslinovim vijencem. Njemački atletičar Karl Šuman pobijedio je u pet disciplina. Grci su dobili svog šampiona u maratonu, za njih najvažnijem takmičenju, Spiridona Luisa.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh