Press konferencija Predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dusana Simonovića

Čast mi je i zadovoljstvo sto ste danas ovdje sa nama i sto ću biti u prilici da vas, odnosno nasu javnost, informisem o jednom značajnom projektu koji je realizovao Crnogorski olimpijski komitet. Naime, Crna Gora imaće priliku, po prvi put, da se samostalno predstavi učesnicima i posjetiocima Olimpijskih igara.

Kao sto znate, ostalo je jos dvadesetak dana do početka Olimpijskih igara, najveće smotre sporta na svijetu, koje će se ove godine odrzati u Atini, u njihovoj drevnoj postojbini – Grčkoj.

S obzirom da sam ovih dana u kontaktu sa saradnicima u Grčkoj kao i sa predstavnikom Republike Grčke u Crnoj Gori, generalnim konzulom, Sotirosom Atanasiom, mogu da kazem da se Grčka zaista dobro pripremila za Olimpijske igre, da je preduzela sve da one proteknu u najboljem redu i da se svi posjetioci i sportisti osjećaju udobno, i sto je veoma vazno bezbjedno.

Biće to za sve sportiste svijeta jos jedna prilika da se međusobno odmjere u olimpijskim sportovima, da vidimo ono sto je najbolje u svjetskom sportu, a vjerujem i da budemo svjedoci novih rekorda u nekim sportovima.

Nasa reprezentacija, naravno, ima svoja očekivanja. O tome ne treba previse govoriti, u sportu je sve moguće, ali mi se nadamo uspjehu iz nekoliko sportova i siguran sam da će nasi sportisti na Olimpijskim igrama u Atini zablistati punim sjajem. U svakom slučaju mi ćemo biti uz njih i bodriti ih.

Crnogorski olimpijski komitet je, sa svoje strane, u granicama sopstvenih mogućnosti, učinio sve da pomogne crnogorske sportiste da se sto bolje pripreme za nastup na Igrama i da steknu potrebne norme. Ostaje nam da vjerujemo da će se ovaj trud i isplatiti.

Ono sto je tema danasnje nase konferencije, sto ste u pozivu i vidjeli, jeste potpisivanje ugovora između Crnogorskog olimpijskog komiteta i kompanije Marusi marketing group. Pokusaću da vas ukratko informisem sta je predmet toga ugovora.

Naime, u centralnoj atinskoj opstini, opstini Marusi, u kojoj je smjesten komletan poslovni dio Atine, od 13. do 29. avgusta, dakle za vrijeme trajanja Olimpijskih igara biće formiran Balkanski olimpijski centar. Radi se o posebnom objektu koji je specijalno uređen za ovu namjenu. Ono sto naročito zelim da istaknem kao veoma bitnu činjenicu jeste da se ovaj Centar nalazi u neposrednoj blizini Olimpijskog stadiona, kao i ostalih borilista.

U okviru ovog Centra predstaviće se sve balkanske zemlje, a među njima svoj prostor imaće i Crna Gora. Imaćemo mogućnost za viseaspektnu prezentaciju. Naime, Crna Gora će imati priliku da u ovom ambijentu predstavi svoje privredne, turističke, kulturne, sportske i druge resurse. Obezbijeđen je standovski prostor veličine 120 metara kvadratnih, zatim prostor u galeriji za izlozbu slika crnogorskih slikara, kancelarija za rad i sobe za smjestaj naseg osoblja koje će biti angazovano na ovom poslu. Na raspolaganju su nam i sala za press konferencije, kao i prostorija za sastanke. Takođe, u koncertnom dijelu ovog prostora, koji je takođe urađen, predstaviće se crnogorski izvođači sa dva koncerta u dvije večeri.

Dakle, učesnici Olimpijskih igara i brojni posjetioci biće u prilici da se na neposredan način upoznaju sa nasom zemljom, da čuju o njenim potencijalima, zapravo o njenim ljepotama. Mislim da ne treba posebno naglasavati da je ovo izuzetna prilika da se promovise Crna Gora, odnosno svi njeni resursi.

Očekuje se da će Balkanski olimpijski centar posjetiti oko 2 miliona ljudi, sto je činjenica koja govori dovoljno sama za sebe.

Mogu da kazem da na ovom poslu radimo već nekoliko mjeseci. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo uspjeli, uz ne male napore, da drzavnim i privrednim subjektima iz Crne Gore, koji su za to iskazali interesovanje, obezbijedimo izuzetan ambijent i idealne uslove za rad, odnosno za njihovu promociju i promociju Crne Gore u cjelini. Trenutno smo u zavrsnoj fazi razgovora sa institucijama nadleznim za ovu vrstu poslova u nasoj Republici, prije svega sa Turističkom organizacijom Crne Gore i Ministarstvom turizma, kao i sa pojedinim kompanijama, kako bismo zajedno nasli najbolji modus da Crna Gora iskoristi ovu izuzetnu priliku koja se ne ukazuje tako često i koja je po mnogo čemu jedinstvena. Uvjeren sam da imamo snage i volje da ovaj projekat uspjesno realizujemo i da na najbolji način predstavimo Crnu Goru svjetskoj javnosti.

Treba imati u vidu i činjenicu da će jedan dio posjetilaca ovog Centra biti i vase kolege, novinari iz cijelog svijeta, tako da će i oni kroz svoje izvjestavanje prenijeti informacije o ponudi i desavanjima na crnogorskom standu u okviru Balkanskog olimpijskog centra.

Takođe, očekuje se da će Centar posjetiti nekoliko drzavnika iz zemalja Balkana, ali i van njega, kao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, gospodin Zak Rog.

Sa svoje strane, ovo će biti dobra prilika za nas iz Crnogorskog olimpijskog komiteta da se susretnemo sa predstavnicima drugih olimpijskih komiteta koji će svakakako biti u Atini, da uspostavljene kontakte unaprijedimo, ali i da uspostavimo neke nove. Cilj nam je da ispitamo mogućnosti ostvarivanja direktne saradnje sa drugim olimpijskim komitetima, iz okruzenja ali i van njega. Takođe, ove razgovore iskoristićemo da i ovaj put istaknemo nasu snazno izrazenu ambiciju o prijemu Crnogorskog olimpijskog komiteta u Međunarodni olimpijski komitet.

Dakle, iz navedenog mozete zaključiti da smo sklopili izuzetan ugovor, a moram reći i po vrlo povoljim uslovima.

Ovo je upravo samo jedan u nizu projekata, mozda najveći do sada, koji je Crnogorski olimpijski komitet uradio u pravcu promocije Crnogorskog sporta, ali i ne samo sporta. Naime, u prethodnih godina dana, pored saradnje i pomoći koju smo pruzili sportskim savezima, veliku paznju poklonili smo medijskoj prezentaciji desavanja u olimpijskim sportovima, ali i uopste u sportu u Crnoj Gori. S obzirom da je sport jedan od nasih najboljih resursa, to je na veoma dobar način interferiralo i sa ostalim nasim ambicijama o promociji i drugih rusursa, privrednih, turističkih i drugih kojima Crna Gora raspolaze. U tome su nam svakako veliku pomoć pruzili i nasi partneri iz privrednog zivota Crna Gore. U ovom kontekstu pomenuo bih da smo realizacijom nase Internet prezentacije, emisije na Televiziji Montena i objavljivanjem časopisa Olimpic News napravili veliki iskorak u ovom pravcu i kroz njih nesumnjivo doprinijeli afirmaciji crnogorskog sporta, sportista i sportskih radnika.

Crnogorski olimpijski komitet će i dalje raditi u ovom pravcu. Mi već planiramo neke aktivnosti nakon Olimpijskih igara, o kojima ćete biti blagovremeno obavijesteni, a odnosiće se na organizovanje raznih sadrzaja koji će svaki na svoj način doprinijeti daljoj popularizaciji i razvoju sporta u Crnoj Gori.

Naravno, prioritet u ovom trenutku su nam Olimpijske igre i uspjeh nasih sportista na njima.

Takođe, trudićemo se pomognemo nadleznim institucijama da projekat promocije Crne Gore u okviru Balkanskog olimpijskog centra u Atini, od koga svi mnogo očekujemo, organizujemo na najbolji mogući način, a uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh