Predsjednik COK-a Dušan Simonović: Ovo je za Crnu Goru pun pogodak

Dolazak u Olimpijsko selo predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušana Simonovića, nije bila tek formalnost i obaveza, već lijepa priča koja je potrajala više sati. Prvi čovjek COK-a razgovarao je sa našim mladim predstavnicima na ZOI, njihovim trenerima i interesovao se o uslovima u Selu i treninzima na prelijepo urađenim stazama. Iskazao je oduševljenje zbog energije koju su skijašica Ivana Bulatović i skijaš Tarik Hadžić pokazivali tokom razgovora.

Iz Sočija Ana Marković

A kada je riječ o nastupu cnogorskih takmičara? Ne treba očekivati spektakularni plasman, već dobar nastup za naše uslove. Oni su predstavnici Crne Gore u Sočiju i primjer najbolje promocije naše države i sporta, ovo je, između ostalog kazao, tokom jučerašnjeg ragovora sa takmičarima predsjednik Simonović.

Prvi čovjek naše olimpijske Kuće, juče je prisustvovao takmičenju u ženskoj disciplini super kombinaciji i u društvu šefa misije Predraga Marsenića, doktora Predraga Dabovića i Rajka Kosića, obišao lijepe staze na padinama Kavkaza.

Lijepi utisci

Ovo su druge Zimske olimpijske igre na kojem su učešće uzeli crnogorski takmičari, danas brojniji, ali i iskusniji za četiri godine. Kakav je utisak i koliko se toga promijenilo od Vankuvera do Sočija?

 – Razlika je u tome što smo u Kanadi imali samo jednog, a sada dva takmičara. Istina sa B normom, a od kojih ne možemo očekivati spektakularni rezultat, već dobar nastup za naše uslove i da pokažu ono što smo u suštini i već uspjeli, a to je da se Crna Gora predstavi na Zimskim igrama. To smo i željeli, ovo je jedno iskustvo više, a siguran sam da će ovo dvoje mladih ljudi ponijeti lijepe utiske iz Sočija.

Utisak je da su zadovoljni i ponosni zbog učešća na ZOI?

– Razgovarao sam sa njima, zadovoljni su, treniraju na lijepim stazama i to je privilegija, kao i to što razmjenjuju mišljenja sa kolegama iz raznih zemalja. Ovo je, naravno, prilika da vide najbolje i kako se oni pripremaju za nastup i na koji način odrađuju trke. Rijetka privilegija i prosto imam utisak da oni to koriste na najbolji mogući način što nam je bila ambicija kada smo se odlučili za Ivanu i Tarika, onda kada su ispunili normu, da učestvuju na Igrama.

Naši Olimpijci su od početka u Sočiju, a i to je privilegija, s obzirom da će debitovati 18. februara?

– Naša ambicija je bila da se Crna Gora predstavi, što je bilo i logično, na ceremoniji podizanja zastave, ceremoniji svečanog otvaranja i u svim mogućim pratećim aktivnostima i prosto mislim da smo u tome uspjli. Pored toga, cilj nam je da takmičari iskoriste priliku i vrijeme da se upoznaju sa stazama, okušaju na njima i u ovom predtakmičarskom dijelu se što bolje pripreme za nastup.

Predsjednik ukazao čast

Na ceremoniji podiznja zastave i na svečanom otvaranju u Sočiju, prisustvovao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, što najbolje i govori o veličini ove sportske manifestacije.

– Predsjednik Vujanović nam je ukazao pažnju svojim prisustvom i to je bila potpuna privilegija dajući na taj način značaj i pečat važnosti ovog događaja. Prisustvovao je ceremoniji podizanja zastave i svečanog otvaranja Igara u društvu brojnih svjetskih zvaničnika, kao i svečanoj večeri kasnije na prijemu kod predsjednika Rusije Putina. Imao je priliku da razgovara sa mnogim svjetskim liderima, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, sa svima onima koji su došli da podrže svoje reprezentacije.

Olimpijske igre su, ustvari, i vše od sporta?

– Cilj olimpijskih takmičenja, ono što je ideja Olimpizma, je da se šalju i druge poruke. Poruke mira, jednakosti, ravnopravnosti, nediskriminacije, poruke borbe za zaštitu životne sredine, poruke borbe protiv dopinga. I to je jedna univerzalna poruka, koja je za sva vremena, koja je jasna, čista, a i glasna. Vidjeli ste da svi veliki državnici žele da budu ovdje i da su dio ovoga i siguran sam da je ovo za Crnu Goru pun pogodak.

Kakvi su Vam utisci sa svečanog otvaranja ZOI, prisustvovali ste i spektaklima u Pekingu, Londonu i Vankuveru?

– Svaka je različita na svoj način, a Rusi su uložili ogromnu energiju i sredstva da takmičenje prođe na najbolji mogući način, kao energiju, i ideje za ono što je potrebno da predstave svoju veliku zemlju na pravi način. Apsolutno su uspjeli u tome, a vidjeli ste, da je ustvari na otvaranju Igara, bila jedna priča koja je izvedena na originalan način, kroz istoriju, od davnih vremena do savremene Rusije.

Predsjednik Vujanović je u intervjuu za Pobjedu kazao da su sportisti najbolji ambasadori Crne Gore?

– Tako je, ali i svih država svijeta. Vidjeli ste u Olimpijskom selu, na svečanom otvaranju, takmičenjima kako sve to lijepo izgleda. Istoriju i kulturu svoje zemlje rijetko ko tako lijepo može da predstavi kao sportista. Predsjednik Vujanović je u pravu, oni su pravi ambasadori, ali i najljepši i najbolji.

Korisni sastanci 

Ovo je i prilika da budete uz naše sportiste, odgledate neke od bogatih i ekskluzivnih sportskih događaja, ali vjerovatno i za susrete sa predstavnicima ostalih Olimpijskih saveza.

– Svakako. Imali smo prije tri dana sastanak sa predsjednikom Evropskog olimpijskog komiteta, malo prije toga smo bili sa ministrom sporta Azerbejdžana, gdje se u Bakuu (2015. godine) održvaju prve Evropske igre. To je bila prilika da se o Igrama ponovo razgovara. Imali smo sastanake i sa još dosta državnika, prezadovoljan sam aktivnostima. Prosto, u posljednjih osam dana nije ni moglo više od toga. Važno je, svakako, da su svi sastanci  bili korisni.

Oprema pun pogodak

Sportisti iz regiona, koji su nam najbliži, hvale crnogorsku opremu. A kakav je Vaš komentar?

– I meni se sviđa, Rajko Kosić je odradio posao, bio je zadužen od našeg Olimpijskog komiteta da traži opremu, on je to dobro odradio, a odlučili smo se za ovaj model i srećan sam zbog toga. Komentari su dobri, takmičari zadovoljni, oprema asocira na naše nacionalne boje, a kada je nose ovakvi sportisti, onda dobija na ljepoti.

Vrhunska bezbjednost

Predsjednik Simonović istakao je, da se u Sočiju svi osjećaju bezbjednim.

– Domaćini su uložili ogroman napor da Zimske olimpijske igre budu organizovane na najvišem nivou.  Radi se o ogromnim materijalnim ulaganjima, ali i energiji svih koji su odgovorni za organizaciju spektakla. Strahovanja za bezbjednost nema, svi, takmičari, gosti i zvaničnici dijelimo taj osjećaj.

 

Izvor: www.pobjeda.me

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh