Prag od juče i zvanično kandidat za OI 2016.

Češka prijestonica ne računa da bi zaista baš ona mogla da dobije organizaciju Igara 2016. godine u kojoj su joj za sada poznati konkurenti

Prag od juče i zvanično kandidat za OI 2016.

Prag se juče zvanično kandidovao za domaćina Ljetnjih olimpijskih igara 2016. godine.

Prijavu su svečano u češkoj prijestonici potpisali praški gradonačelnik Pavel Bem i šef olimpijskog komiteta Češke Milan Jirasek.

Poslednji rok da prijava stigne u sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta je 13. septembar.

Češka prijestonica ne računa da bi zaista baš ona mogla da dobije organizaciju Igara 2016. godine u kojoj su joj za sada poznati konkurenti Čikago, Rio de Žaneiro, Tokio, Madrid, Baku
i Doha.

Uži krug kandidata biće izabran juna naredne godine, a 2. oktobra 2009. MOK će na svom zasijedanju proglasiti organizatora.

U Pragu i Češkoj ima više protivnika nego pristalica organizovanja Olimpijade. Smatra se da je to suviše skupa i rizična investicija pošto ni Prag ni Češka nemaju potrebnu infrastrukturu, dok je češki predsjednik Vaclav Klaus, vrlo oprezno, "sa knedlom u grlu", kako je svojevremeno rekao, podržao olimpijske ambicije Praga.

Grad i Olimpijski komitet Češke računaju da je prijava više probni balon, a da će se ozbiljno takmičiti za pravo na organizaciju Igara 2020. godine.

Olimpijsko sanjarenje Praga može, međutim, da ugrozi jedan maleni glodar, tekunica, koju je u inat ekolozima gradonačelnik Bem predložio kao maskotu ako gradu povjere Olimpijadu.

Na prostrane prazne parcele kraj malog aerodroma u četvrti Letnjani na periferiji Praga stanarsko pravo" polaže jedna od najvećih evropskih kolonija zakonom strogo zaštićenih tekunica, a ako bi grad želeo da ih preseli i tu podigne sportske terene, imao bi velike probleme sa Evropskom unijom.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh