Posvećenost borbi protiv dopinga u Crnoj Gori

Intervju Dušana Simonovića dnevnom listu “Pobjeda”

Sa ponosom mogu reći, da nijedan crnogorski sportista nije nikada, na velikom takmičenju, pao na doping testu

Trenutak najvećeg uspjeha crnogorskog sporta i olimpizma, osvajanje srebrne medalje naših rukometašica na OI u Londonu, donio je i momenat vrhunske odgovornosti o kojem javnost malo zna.

 

– Naša golmanka Sonja Barjaktarović nakon finala dobila je instrukciju da treba da prođe kroz doping kontrolu. Procedura duga, u svoj onoj sreći još o tome razmišljati… Sonja je bez riječi ispoštovala sve zahtjeve kontrolora, bila na raspolaganju naredna tri sata, a tek potom smo se svi zajedno radovali. Sa ponosom mogu reći, da nijedan crnogorski sportista nije nikada, na velikom takmičenju, pao na doping testu – riječi su Dušana Simonovića, predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Do sad bez greške

Organizacija na čijem ste čelu godinama je, do imenovanja Komisije za borbu protiv dopinga prošle godine, bila nosilac luči borbe protiv dopinga u Crnoj Gori. Kako biste ocijenili taj posao?

– Iako smo novi u svemu tome, mislim da smo svim zahtjevima korektno odgovorili. Ipak, to je živa materija, znam da imamo još mnogo toga i da naučimo i sprovedemo. Nikad dovoljno opreza, kad je doping u pitanju.

Da li institucionalno i propisima pratimo trendove te velike borbe planetarnog sporta?

– Vjerujem da su stvari dobro postavljene kroz Povelju i Kodeks o antidopingu. Crna Gora je od 2007. godine, iako mlad olimpijski komitet, bila u prilici da bude jedna od prvih potpisnika bitnih međunarodnih dokumenata. Bitniji od načela ipak su aktivan odnos, sprovođenje tih načela i rad „na terenu“.

U korak sa svijetom

Kako komentarišete prisustvo Crne Gore u relevantnim međunarodnim adresama, prije svih Svjetskoj antidoping organizaciji?

– Uz jako uspješan seminar 2011. godine, naše prisustvo i Regionalnoj agenciji za antidoping Istočne Evrope (EERADO) i dalje učimo, stičemo iskustva. Posao koji smo uradili uoči OI u Londonu dao je odlične rezultate, ali ovo je trajna i neprekidna borba.

Kolika je potreba stalno biti aktivan i djelovati u borbi protiv dopinga?

– Bitno je reći da se i Kodeks o borbi protiv dopinga vremenom mijenjao, a mi smo bili najskoriji potpisnici svih aneksa. Pratimo i sve trendove i saznanja nauke, kroz liste zabranjenih supstanci koje se stalno mijenjaju. Odgovornost je sve veća na Komisiji kao potpuno nezavisnom tijelu utemeljenom na međunarodnim propisima i domaćem zakonodavstvu, a mi smo apsolutno zadovoljni što, kroz naše predstavnike u njoj, imamo priliku da sudjelujemo i aktivno djelujemo.

Odgovornost društva

Po Vama, koliko je prosječan građanin Crne Gore ili mladi sportista svjestan ovog problema?

– Edukacija je apsolutno neophodna, u sve većoj mjeri i širini – ne samo mladih, sportista, trenera, već i stručnih kadrova koji će sprovoditi antidoping. Radi se o problemu koji zahtijeva izgrađenu kolektivnu svijest, odgovornost kompletnog društva.Taj posao shvatili smo sa maksimumom ozbiljnosti.

Konačno, šta je odgovornost Komisije, a šta Olimpijskog komiteta?

– Odgovornost je sve više na Komisiji za borbu protiv dopinga, ali mi smo dužni da joj pomognemo, jer bez kvalitetne podrške, ne samo nas, neće moći na kvalitetan način da odgovori zahtjevima takvog projekta.

Zakonsko rješenje optimalno

Kako ocjenjujete odnos i aktivnosti države u ovoj problematici?

– Problem se, moj je utisak, sve više i bolje razumije. Upravo dio Zakona o sportu koji govori o antidopingu je dokaz da su stvari postavljene na pravi način i sa dobrom osnovom, iako nekim drugim djelovima Zakona, nevezanim za antidoping, nijesmo zadovoljni. Naravno, rad Komisije pod konstantnom lupom, a ako ne bude adekvatan, išlo bi se na stvaranje nacionalne agencije.

„Slučaj Jamajka“ velika lekcija

Kako komentarišete potencijalnu zabranu atletičarima Jamajke da učestvuju na OI u Rio de Ženeiru 2016. godine zbog propusta lokalne antidoping agencije?

– Siguran sam da će se problem riješiti, a Usein Bolt nastupiti na OI u Riju, na zadovoljstvo svih zaljubljenika u sport. U sportu koji se od antičkih vremena posebno cijeni, Bolt je najveća zvijezda. Ipak, problem je samo skrenuo pažnju na žestoku borbu kompletne olimpijske porodice protiv dopinga, najveće nesreće sporta i pojedinca u sportu, što je dobro – pažnja javnosti, kada je ovaj problem u pitanju, više je nego potrebna.

Domaćini važnog regionalnog sastanka

Za narednu godinu najavljeno je održavanje Konferencije Regionalne antidoping organizacije u našoj zemlji. Koliko je to važan skup?

– Regionalna organizacija je insistirala, kroz stalne kontakte koje imamo zahvaljujući doktorki Dašić Jovanovski i potrebi da budemo aktivan sudionik njihovog rada, da u 2014. Crna Gora bude domaćin regionalne konferencije o antidopingu. Krajem aprila ili početkom maja naredne godine imaćemo priliku da slušamo o njihovim iskustvima i  izazovima.

 

Izvor : “Arena”

Objavljeno : 27.10.2013.

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh