Posjeta Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta

Pamela Vipond, zamjenica direktora Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta i Đanluka de Anđelis, glavni menadžer administracije Evropskog olimpijskog komiteta 17. i 18. maja su bili u dvodnevnoj posjeti Crnogorskom olimpijskom komitetu.

Prvi dan programa obuhvatio je sastanak sa službenicima, upravom i menadžmentom COK-a, na čelu sa predsjednikom Dušanom Simonovićem, kao i obilazak nekoliko sportskih objekata u Podgorici.

Vipondova, koja vodi nekoliko važnih sektora u Olimpijskoj solidarnosti, među kojima i odnose sa nacionalnim olimpijskim komitetima Evrope i Afrike, i de Anđelis, drugog dana posjete imali su sastanak sa šefovima misija velikih takmičenja pod olimpijskim znakom, Olimpijskih i Mediteranskih igara, te EYOF-a, kao i jednim brojem crnogorskih sportskih radnika. Gosti su tom prilikom upoznati sa načinom funkcionisanja Crnogorskog olimpijskog komiteta tokom priprema i organizacije pomenutih sportskih manifestacija, modaliteima na koje se u Crnoj Gori odvija komunikacija između sportskih saveza i nacionalnog olimpijskog komiteta, načinu na koji se u Crnoj Gori prepoznaju i stimulišu olimpijski i sportski talenti, te drugim važnim pitanjima iz oblasti aktivnosti i institucionalnog djelovanja COK-a.

„Velika mi je čast što sam ovdje po prvi put, i zahvaljujem na odlično organizovanoj posjeti“, kazala je Vipondova na sastanku sa predsjednicima i predstavnicima sportskih saveza i članovima Izvršnog odbora COK-a, organizovanom potom u hotelu „Crna Gora“.

Ona je precizirala da njena i de Anđelisova posjeta ima, prije svega, konsultativnu misiju, da pomogne nacionalnom olimpijskom komitetu i savezima u shvatanju funkcionisanja Međunarodnog i Evropskog olimpijskog komiteta i mogućnostima realizacije ciljeva i programa vezanih za razvoj nacionalnog sporta uopšte u odnosima sa ove dvije velike međunarodne sportske asocijacije.
„Zadovoljni smo što smo naišli na entuzijazam ovdašnjih sportskih radnika i sportista“, kazala je Vipodnova, čestitajući na zapaženom uspjehu koji su crnogorski predstavnici postigli na svom prvom učešću na Olimpijskim igrama, u Pekingu, prošle godine.

Prisutnima je potom objasnila funkcionisanje Olimpijske solidarnosti i načine pristupa njenim fondovima, upućujući i ohrabrujući saveze na što tješnju saradnju sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao jedinom relevantnom adresom preko koje treba aplicirati pojedinačne programe i projekte.

Predstavnici saveza i članovi Izvršnog odbora COK-a zadržali su se u dužem razgovoru sa gostima, postavljajući pitanja koja su i predsjednik COK-a Dušan Simonović, i sami gosti ocijenili kao veoma konstruktivna i korisna.

De Anđelis je naglasio da će izvještaje o posjeti raditi tek po povratku u svoje centrale, ali da već danas može reći da je u COK-u, u kojem je on obavio i kontrolu finansijskog poslovanja, za 22 mjeseca od priznanja od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta, obavljen izuzetno kvalitetan posao.

Nakon ovog, održan je sastanak sa predsjednicima komisija COK-a.
Goste je potom primio i Dragan Drobnjak, pomoćnik za sport u Ministarstvu kulture, sporta i medija.

 

LEGENDA: Slijeva: Miodrag Ivanović, Igor Vušurović, Pamela Vipond, Rajko Kosić, Đanluka de Anđelis, Osman Erović, Dušan Simonović i Boris Sekulić nakon jučerašnjeg sastanka u COK-u

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh