V sjednica Izvršnog odbora COK-a

Danas je u Podgorici održana 5. sjednica Izvršnog odbora Crnogorskog olimpijskog komiteta na kojoj su usvojeni izvještaji o pripremama za učešće crnogorskih sportista na predstojećim Zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju (07.-23.02. 2014. godine).

Kako se navodi u izvještaju Šefa misije, Predraga Marsenića, na igrama u Sočiju će nastupiti oko 3.000 takmičara iz više od 80 zemalja u 7 zimskih sportova sa 15 disciplina : biatlon, bob, curling, hokej na ledu, sankanje, klizanje, skijanje.

Na spisku od ukupno 9 crnogorskih sportista, potencijalnih učesnika ZOI “Soči 2014”, nalazi se 5 takmičara u alpskim disciplinama (slalom i veleslalom) i 4 u skijaškom trčanju. Konačan spisak učesnika ZOI “Soči 2014” biće poznat 27. januara naredne godine, kada se završavaju sva kvalifikaciona takmičenja na kojima se može ispuniti olimpijska norma. U ovom trenutku je izvjesno učešće samo jednog našeg sportiste – muškarca u alpskom skijanju.

Otvaranje ZOI “Soči 2014” biće održano na Olimpijskom stadionu Fisht, 07. februara u 20:00 časova, dok će ceremonija zatvaranja Igara biti održana 23. februara.

Što se tiče rasporeda takmičenja crnogorskih sportista, ukoliko budu ispunili normu za učešće, prvi će (13. februara), startovati takmičari u skijaškom trčanju. Nakon toga, 18. februara, startuju takmičenja u veleslalomu i slalomu.

Izvršni odbor je usvojio i izvještaj o učešću naših sportista na Evropskom omladinskom Olimpijskom festivalu koji je, od 14-19. jula 2013. godine, održan u Utrehtu (Holandija), na kojem je učestvovalo 2.800 sportista iz 49 evropskih država, a Crna Gora je imala tri učesnika : Kristina Rakočević (atletika – disk, kugla), Tamara Bojanić (tenis) i Arso Milić (džudo).

Atletičarka Kristina Rakočević je osvojila  zlatnu (disk) i srebrnu medalju (kugla) dok je džudista Arso Milić (- 73 kg) osvojio  bronzanu medalju.

Zlatna medalja Kristine Rakočević ujedno je i prva crnogorska medalja na Evropskim olimpijskim festivalima mladih, na kojima je Crna Gora do sada učestvovala pet puta (Beograd 2007, Poljska 2009, Tampere 2009, Liberec 2011 i Trabzon 2011).

U vezi sa predstojećim izborom najboljih sportista i reprezentativnih selekcija Crne Gore u 2013. godini, Izvršni odbor je donio odluku da se konačan izbor dobitnika ovih priznanja odloži do završetka Svjetskog prvenstva u rukometu za žene, obzirom na očekivanja da će naša reprezentacija ostvariti zapažen rezultat. Svečana ceremonija proglašenja najboljih biće održana krajem decembra.

U skladu sa članom 30 Zakona o sportu Crne Gore, Izvršni odbor je usvojio prijedlog Kategorizacije sportova i sportista. Prijedlog kategorizacije će biti upućen Nacionalnim sportskim savezima na razmatranje, nakon čega će Izvršni odbor donijeti konačnu odluku o ovom pitanju.

Obzirom da ranije usvojeni finansijski plan COK-a za 2013. godinu neće moći biti u potpunosti realizovan, Izvršni odbor je donio odluku o reviziji finansijskog plana, koji će biti umanjen za iznos od oko 40.000 eura, a odnosi se na umanjenje sredstava iz državnog budžeta.

Tokom avgusta naredne godine, u kineskom gradu Nanjing, biće održane II Olimpijske igre mladih. Za nastup na ovim Igrama, za sada, imamo dvoje kvalifikovanih takmičara u džudou : Arso Milić i Ivana Šunjević, a dobijene su i specijalne pozivnice za učešće naših mladih sportista u atletici (žene) i tenisu (muškarci).

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Zimske olimpijske igre mladih

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh