Peking koji se smije

Za potrebe Igara biće angažovano preko 440.000 volontera. Još 100.000 uključiće se tokom Olimpijade

Peking koji se smije

Peking se uveliko sprema za najveći svjetski sportski događaj – Olimpijske igre naredne godine. Osim o sportskim delegacijama i novinarima, valja voditi računa i o mnoštvu posjetilaca koji će doći tokom avgusta 2008. u Peking. Izvjesno je – niko ne mora da brine o tome da li će i kako biti informisan.

Po ulicama će biti postavljeni informacioni punktovi. Samo u centralnoj gradskoj zoni biće ih preko 50. Na svakom punktu radiće dva ili tri volontera koji će posjetiocima davati informacije o gradskom prevozu, mjestima na kojima mogu jesti, trgovati ili pogledati neku kulturnu i zabavnu manifestaciju. Informacije će im biti dostupne na kineskom, engleskom i francuskom jeziku. Oni koji ne govore nijedan od ova tri jezika, ili ko ne može doći do informativnog punkta, sve potrebne informacijemoći će da dobije pozivajući telefon 12308. U ovom kol centru radiće najmanje 350 ljudi.

Na punktovima smještenim u krugu olimpijskih borilišta, dobijaće se i detaljne informacije o rezultatima sa sportskih nadmetanja, o mjestima na kojima se takmičenja odvijaju, ali i o autobuskim i metro linijama itd.

Organizacioni komitet Igara štampaće vodič koji će gledaoci dobijati besplatno prilikom kupovine karata.

Nedavno je preko 2.000 volontera imalo probu, simulirajući rad na kojemće biti angažovani tokom Igara. Tom prilikom, ponudili su oko 2.500 časova informacija i usluga prevođenja. Proba je organizovana tokom tradicionalnog kineskog Festivala proljeća.

Naravno, cijela armija volontera neće samo davati informacije. Kao dio kampanje pekinškog olimpijskog volonterskog programa "Peking koji se smije", zajedničkim imenom pod kojim
je objedinjeno šest projekata, lokalni volonteri radiće svakog vikenda sve do početka Igara. Obučavaće stanovnike Pekinga kako da brinu o svojoj okolini.

U čast te kampanje, organizatori međunarodnog Festivala običaja raširili su sredinom februara "Zid koji se smije", pano šest metara visok i 30 metara širok, u Čaojang parku. Gigantska fotografija napravljena je od 2008 lica koja se smiju, odabranih među 4.000. Posjetioci će moći da glasaju za lice koje im se najviše sviđa, Na kraju će biti napravljena lista od deset najljepših osmijeha.

Pekinška olimpijska radna grupa, zajedno sa pekinškim Opštinskim komitetom Lige mladih komunista Kine i Udruženjem volontera Pekinga, apeluje na građane da se potrude kako bi
napravili što zeleniji grad. Organizatori insistiraju da se ove aktivnosti ne završe sa Olimpijadom.

Za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, preko 400.000 volontera ponudiće svoje usluge gradu, ne računajući još 100.000 volontera koji će se uključiti samo za vrijeme Igara. Volonteri će raditi na 2.000 mjesta u gradu – u metrou, u bolnicama, hotelima, komercijalnim i kulturnim centrima.Očekuje se da će broj volontera u svim opštinama premašiti jedan milion.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh