Otvorene Zimske Olimpijske igre „Sochi 2014“

Na Olimpijskom stadionu Fišt" u Sočiju, pred oko 40.000 gledalaca, predsjednik Rusije Vladimir Putin, otvorio je XXII Zimske olimpijske igre.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Igara, prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Ceremonija je počela predstavom u kojoj je predstavljena Rusija, nakon koje je uslijedio pozdrav predsjednika Rusije Vladimira Putina i prvog čovjeka Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha.

Dobrodošli na Zimske olimpijske igre u Sočiju. Naš grad je jedinstven, kao što je i cijela Rusija. Ponosni smo što imamo privilegiju da ugostimo čitav svijet", rekao je predsjednik organizacionog odbora Igara u Sočiju, Dmitrij Černišenko.

Večeras ispisujemo novu stranicu olimpijske istorije. U ostalim djelovima svijeta bile su potrebne decenije da bi se uradilo ono što je ovdje postignuto za sedam godina. U pitanju je nevjerovatno dostignuće", istakao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah.

Olimpijsku baklju je na stadion unijela Marija Šarapova, a potom je predala Jeleni Isinbajevoj. Baklju je zatim ponio Aleksandr Kareljin, a poslije njega i Alina Kabajeva.

Olimpijski plamen u Sočiju upalili su  Irina Rodnjina i Vladislav Tretjak i tako označili zvanični početak XXII Zimskih olimpijskih igara.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju takmičiće se oko 3.000 sportista iz 88 država, među kojima su i dvoje crnogorskih sportista u alpskom skijanju, Tarik Hadžić i Ivana Bulatović. Njihov nastup planiran je za 18, 19, 21. i 22. februar.

Pored Hažića i Bulatovićeve, u sastavu naše sportske delegacije su direktor alpske reprezentacije Rajko Kosić, trener Marina Kosić, doktor Predrag Dabović i Šef misije Predrag Marsenić.
 

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh