Svečani ispraćaj olimpijaca za London

Svečanom ceremonijom u dvorištu vile ,,Gorica“, u prisustvu predstavnika političkog i diplomatskog kora, bivših i sadašnjih sportista, Crnogorski olimpijski komitet ispratio je svoje predstavnike na Igre koje će se od 27. jula do 12. avgusta održati u Londonu. Prisutne su pozdravili predsjednik države Filip Vujanović, premijer Igor Lukšić i prvi čovjek crnogorske olimpijske organizacije Dušan Simonović.

 
– Našim olimpijcima želim uspjeh, ali i da im zahvalim za veliki trud koji su uložili da bi pošli na Igre. Uvjeren sam da će se tamo boriti za boje naše države emocijom koju imaju i da će uložiti sve da postignu uspjeh, a mi ćemo se radovati tome. Neka vam je sa srećom – rekao je predsjednik Vujanović.
 
– Biti u društvu sportista koji su svojim rezultatima zavrijedili mjesto u crnogorskom olimpijskom timu, u trenutku kada obilježavamo vaš odlazak za London, nesvakidašnje je zadovoljstvo i čast. Vi ste ambasadori crnogorske raznolikosti, ali i crnogorskog zajedništva. Vi ste ambasadori naše posvećenosti temeljnim vrijednostima modernog društva. U narednim danima, vaše porodice, vaši prijatelji, svi građani Crne Gore biće uz vas. Nema srca u Crnoj Gori koje neće zaigrati dok na sportskim borilištima budete ,,branili boje“ državnog tima. Želim vam da ostvarite uspjeh, da nadahnuti duhom olimpizma ,,pobijedite sebe“, pomjerajući granice svojih dostignuća. Želim vam da pretočite svoje životne ambicije u djelo, u stvarnost. Ovo je vaše vrijeme. Već je cijela Crna Gora ponosna na vas. U danima pred nama ispisaćete narednu stranicu. Uvjeren sam da ćete, nošeni olimpijskim duhom i energijom, obradovati građane Crne Gore, ponosom ispuniti sve naše domove. I da ćemo se svi zajedno ponovo radovati na crnogorskim trgovima. Srećno – poručio je premijer Lukšić.
 
Predsjednik COK-a Dušan Simonović istakao je da je ovo sjajna ekipa sportista koja će u Londonu predstavljati Crnu Goru.
 
– Pripremili smo sjajnu ekipu za nastup na, za nas, drugim Olimpijskim igrama. Mogu reći da je ovo za nas već pobjeda i prije početka nastupa na Igrama. Imati 33 sportista iz ovako male države zaista je veliki uspjeh. Poslije Islanda, Crna Gora ima najviše sportista u odnosu na broj stanovnika. Želim i da vam skrenem pažnju na troje mladih ljudi koji će nakon završetka Igara u Londonu završiti svoje profesionalne karijere. To su Bojana Popović i Maja Savić, koje su ostvarile mnogo uspjeha u svojoj dosadašjoj karijeri i ovo je kruna njihovg sportskog rada. Tu je i jedan sjajan sportista i čovjek, kojem su ovo treće Igre – Vladimir Gojković. Idemo u London sa našom zastavom i sa našom himnom na usnama, nošeni olimpijskim borilačkim duhom, svjesni izazova koji nas na tom putu očekuju. Ali, ostvarićemo naše snove, u to sam siguran – istakao je Simonović.
 
Srđan Mrvaljević nosi zastavu na ceremoniji otvaranja
 
Čast da nosi zastavu Crne Gore na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu pripala je džudisti Srđanu Mrvaljeviću, vicešampionu svijeta.
 
– Ovo je velika čast, ali i veoma emotivan trenutak u mom životu. Želim da se u ime svojih lijepih koleginica i kolega koji će biti u Londonu zahvalim Crnogorskom olimpijskom komitetu, ministarstvu sporta i svim institucijama i sportskim prijateljima koji su nas podržavali. Ne možemo da obećamo medalju, ali možemo da ćemo dati sve od sebe i da ćemo se boriti onoliko koliko možemo – poručio je Mrvaljević.
 
Milivoj Dukić: Cilj je dati maksimum
 
Crna Gora će prvi put na Olimpijskim igrama imati predstavnika u jedriličarstvu. Milivoj Dukić obezbijedio je nastup u Londonu, a na njemu očekuje da se predstavi u pravom svijetlu.
 
– U Londonu ne očekujem neki specijalan rezultat, jer ću maksimum da dostignem na Igrama u Rio De Žaneiru. Ipak, obećavam da ću dati maksimum, ovo je čast za svakog sportistu – kazao je Dukić.
 
Milivoj je ovim rezultatom otvorio vrata narednim generacijama crnogorskih jedriličara.
 
– Ovo je velika stvar za crnogorsko jedriličarstvo, takmičarima će od sada biti malo lakše da nastupaju i eventualno izbore vizu za neke naredne olimpijske igre.
 
Vjerujmo u njih
 
Kada su rukometašice Budućnosti osvojile Ligu šampiona u maju, Predrag Bošković, predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore i predsjednik ŽRK Budućnost, rekao je da bi plasman „crvenih“ na Olimpijske igre bio još veći uspjeh. Kakav uspjeh sada očekivati?
 
– Upravo zbog veličine onog što je postignuto, ne treba ih opterećivati rezultatima i očekivanjima, već ih pustiti da se bore, daju sve od sebe, ne sumnjam da će to i učini.
 
Kada vidite 33 olimpijca, kao najbolji dokaz koliko je postignuto u posljednje četiri godine, da li je to zalog narednih uspjeha?
 
– Naravno da jeste, a prirodno je da nas na svim narednim Olimpijskim igrama bude više i sa boljim rezultatima, ako se kvalitetno, predano, planski i požrtvovano radi – istakao je Bošković.
 
Naš najstariji olimpijac
 
Među svom tom ljepotom crnogorske mladosti, u liku starca prepoznasmo i najstarijeg crnogorskog olimpijca – Mirka Vujačića, atletičara koji je nastupao na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine.
 
– Lijepo je što su me se sjetili, moj brat Dušan i ja tada smo nastupali u Londonu i bili prvi crnogorski olimpijci. Bio sam peti u bacanju koplja, malo je falilo do medalje, a iskustvo je bilo za nezaborav.
 
Oko vrata ponosni starina nosio je zlatnu medalju, koju je ove godine dobio od Svjetske atletske federacije.
 
– Sport je prilika da uđete u vječnost, zato poručujem ovim mladim sportistima: budite hrabri i borite se za najbolje pozicije, prva mjesta i medalje – rekao je Vujačić.
 
Šaranović ponovo prvi
 
Streljaš Nikola Šaranović bio je prvi sportista koji je nastupao na Olimpijskim igrama za Crnu Goru, u Pekingu 2008. godine. Sada, u Londonu, ponovo će prvi na borilište.
 
– Moram priznati, emocije su bile jače tada u susret nastupu u Pekingu, ali to je dobro, smirenost i „hladna glava“ biće mi potrebna na strelištu. Nastupam ponovo samo dan nakon ceremonije otvaranja, 28. jula, a s obzirom na uslove rada i pripreme kroz koje sam prošao, plasman u sredinu tabele u mojoj disciplini „vazdušni pištolj“ bio bi uspjeh – rekao je Šaranović.
 
 Savjet legende
 
Zagrljaj Veljka Uskokovića, vaterpolo legende i prvog nosioca crnogorske zastave na OI i Srđana Mrvaljevića koji će istu čast imati u Londonu 27. jula na ceremoniji otvaranja, bio je topao, drugarski. Imao je Veljko i savjet za Srđana…
 
– Bravo majstore! Zastava je teška, ali ne brini, nećeš morati da je držiš u ruci sve vrijeme, samo je „spusti“ uz kuk… Kinezi su to prije četiri godine loše napravili, pa je meni kao i mnogima taj držač pukao na pola ceremonije. Sve se to zaboravilo, samo lijepo ostane u sjećanju, a ti ne brini, Englezima se neće takav propust desiti – rekao je Uskoković mlađem kolegi.
 
Izvor: Arena

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh