Olimpijade za osobe sa fizičkim teškoćama

Paraolimpijske igre nastale su nakon Drugog svjetskog rata. Paraolimpijski komitet je nevladina organizacija koja objedinjuje 162 nacionalna komiteta

Olimpijade za osobe sa fizičkim teškoćama

Poznato je da svake Ljetnje i Zimske olimpijske igre prate i Paraolimpijske koje se, po pravilu, održavaju neposredno nakon završetka onih "glavnih". Učesnici Paraolimpijskih igara su sportisti sa fizičkim teškoćama, što urođenim, što dobijenim nakon neke bolesti ili incidenta.

A kako su nastale Paraoilimpijske igre? Može se reći, ne sasvim planirano. Na žalost, početna inspiracija za takmičenje fizički invalidnih lica rodila se nakon što je utihnuo veliki plamen
Drugog svjetskog rata. Dakle, 1948. godine, ser Ludvig Gutman je u Stouk Mandevilu, u Engleskoj, organizovao sportsko takmičenje u kojem su učestvovali veterani iz Drugog svjetskog rata sa povredama kičme.

Četiri godine kasnije, sportisti iz Holandije pridružili su se takmičenju koje polako postaje tradicionalno i međunarodni pokret, danas poznat kao paraolimpijski, je rođen.

Paraolimpijske igre u potpunom olimpijskom stilu organizovane su prvi put u Rimu, 1960. godine. U Torontu, 1976. sportistima sa povredama kičme pridružili su se i oni sa nekim drugim fizičkim smetnjama. Tako je ostvarena ideja da se pojavljuju različite grupe invalidnih lica u međunarodnom sportskim takmičenjma. Iste godine, prve Zimske paraolimpijske igre održane su u Švedskoj.

Paraolimpijske igre uvijek se održavaju iste godine kada i Olimpijada. Od 1988. godine i Igara u Seulu, i 1992. godine, od Zimskih igara u Albertvilu, uvijek se održavaju kao nastavak Olimpijskih igara.

Dana 19. juna 2001. godine potpisan je jedan sporazum između Međunarodnog olimpijskog komiteta i Međunarodnog paraolimpijskog komiteta. Sporazum predviđa to da će Paraolimpijske igre od 2008. godine uvijek biti organizovane kratko nakon Olimpijskih igara, koristeći iste sportske objekte.

Od Salt Lejk Sitija 2002. godine, jedan organizacioni komitet je odgovoran i za Olimpijske i za Paraolimpijske igre. Takmičari i jednog i drugog događaja žive u istom selu i koriste iste usluge za hranu, medicinske usluge i ostalo. Prodaja karata, tehnologija i transportni sistem za olimpijske igre organizaciono su prošireni i na paraolimpijske.

Odmah nakon kraja Zimskih olimpijskih igara u Salt Lejk Sitiju, važna transformacija se desila u Zimskoj paraolimpijadi, održanoj od 7. do 18.marta 2002, kada se 416 sportista iz 36 zemalja takmičilo i u alpskim i nordijskim disciplinama i u hokeju.

Posljednje Paraolimpijske ljetnje igre održane su u Atini od 17. do 28. septembra 2004. godine. Ukupno 3806 sportista iz 136 zemalja takmičilo se u 19 sportova.

Na Paraolimpijskim zimskim igrama u Torinu, prošle godine, od 10. do 19. marta učestvovalo je 477 sportista iz 39 zemalja. Tada je "debitovao" još jedan sport – karling na invalidskim kolicima. Tako se pridružio alpskom i nordijskom skijanju i hokeju.

Naredne Paraolimpijske igre održaće se 2008. godine u Pekingu. A Zimske u Kanadi, u Vankuveru. Uvijek se očekuje da bude više takmičara i iz više zemalja nego što ih je bilo na prethodnim.

Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) je svjetsko izvršno tijelo koje rukovodi i upravlja paraolimpijskiom pokretom. On organizuje Zimske i Ljetnje paraolimpijske igre i istovremeno
je međunarodna federacija za 13 sportova, za koje supervizira i koordinira i svjetske šampionate i ostala velika takmičenja.

Paraolimpijske vrijednosti su hrabrost, determinisanost, inspiracija i jednakost. Paraolimpijski pokret radi na razvoju sportskih mogućnosti za sve osobe, od početničkog do elitnog nivoa. Formiran 22 septembra 1989. godine, Paraolimpijski komitet je nevladina neprofitna organizacija koja objedinjuje 162 nacionalna paraolimpijska komiteta. Njegova sjedište je u Bonu, u Njemačkoj.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh